Uusimmat

World War II Online: Battleground Europe (pc)

03.03.2006 00:00 Jukka O. Kauppinen

Huom! eDome ja Cornered Rat Software tarjoavat yhteistuumin eDomen lukijoille ilmaisen kahden viikon testijakson Battleground Europesta. Normaalistihan pelaaminen on kuukausimaksullista. Jos haluat kokeilla Battleground Europea ilmaiseksi kahden viikon ajan, surffaa seuraavalle sivulle: WW2 Online: Battleground Europe – ilmainen kahden viikon testijakso eDomen lukijoille.

World War II Online on eräs haastavimmista ja korkeimmalle kurottavimmista online-peleistä. Tai peleistä ylipäätään. Sen kaltaista projektia ei ole yrittänyt vielä kukaan muu, ja tuskin yrittääkään.

WW2OL on massiivisen mittakaavan online-sotasimulaatio, joka kuvaa toisen maailmansodan taisteluja Euroopassa. Tosin hypoteettisesti. Pelin alkutilanne vastaa vuoden 1940 tilannetta, kun Saksan sotavoimat aloittavat vyörynsä Ranskaan. Ero on kuitenkin siinä, että Saksan voittoa ei ole nyt kirjoitettu seinälle. Tapahtumien eteneminen riippuu pelaajien toimista.Ehkä Ranska ja Britannia vyöryvät nopeasti Saksan rajojen yli, ehkä rintamalinjat jähmettyvät ja taistelut sahaavat pitkin poikin.

Sodan venyessä molempien osapuolten pelaajat saavat käyttöönsä uudempaa kalustoa, jota riittää tällä hetkellä noin 1942-1943 tasalle saakka. Eli uusia lentokoneita, tykkejä, panssarivaunuja ja muuta mukavaa. Näillä kirjoitetaan historia uusiksi.

Ei peli, simulaatio

Pelin konsepti on omintakainen. Siinä simuloidaan kokonaista sotaa ja sotanäyttämöä. Yhtenäinen pelimaailma, jolla pelaajien osastot liikkuvat, etenevät ja vetäytyvät, ulottuu Saksasta Britanniaan ja Hollannista Pohjois-Ranskaan. Kaikki pelaajat ovat samassa virtuaalimaailmassa, samalla serverillä. Kun lentäjä ampuu ruudulla pienenä pisteenä juoksevan jalkaväkimiehen tietää, että jossain päin maailmaa joku kiroaa.

Poikkeuksellista on myös monipuolisuus. Pelaaja voi kuljeksia pelimaailmassa perinteisen 3d-pelin tapaan jalkaväkimiehenä, valiten tilanteeseen ja mielentilaansa sopivan sotilaan. Konekivääri- ja kp-mies edustavat raskaampaa tulivoimaa ja kiväärimies armeijan perusmiestä. Pioneeri ja pst-kiväärimies ovat tuiki tarpeellisia monessa tilanteessa, mutta eivät pärjää yksinään.

Pelaaja voi myös istua ilmatorjuntatykin ääressä, työnnellä panssaritorjuntatykkiä puskasta toiseen, ajaa kymmenillä eri panssariajoneuvoilla tai hypätä hävittäjän, syöksypommittajan tai vaakapommittajan ohjaimiin. Merivoimiakin löytyy.

Kaikkia aselajeja oikeasti tarvitaan ja kaikkia on myös syytä varoa. Vaikka panssarivaunu onkin näennäisesti taistelukentän kuningas, niin äänettömästi puskissa liikkuva pst-tykki voi vähintään vaurioittaa sitä pitkänkin matkan päästä. Pst-kivääriä roudaava sotilas on vielä huomaamattomampi, ja pioneerin saattaa havaita vasta tankin kyljessä räjähtävästä kasapanoksesta. Toisaalta tykit ja jalkaväki ovat erittäin haavoittuvia, jos ne huomataan tarpeeksi kaukaa. Saksalaisten 88-millistä pst-tykkiä on usein kutsuttu jumalan sormeksi ja syystäkin, mutta sekin on avuton maamaaleja tulittavien lentokoneiden tai salakavalasti puskissa ryömivän kiväärimiehen edessä. Yhteistyö on siis tärkeää.

Pelaaminen on varsin realistista. Vaikka yksityiskohdista ja mallinnusongelmista voikin aina narista, niin peli on luotu haastavaksi, uskottavaksi kokemukseksi. Aseissa ja ammuksissa on eronsa, tankkien panssarien paksuus, kaltevuus ja panssarin laatu vaihtelee. Ampujien on huomioitava niin ennakko liikkuvaan maaliin kuin ammusten ballistinen lentorata. Säntäily on kuolemaksi. Pelaaminen vaatii poikkeuksellista kärsivällisyyttä, harkintaa ja ennen kaikkea yhteistoiminta muiden pelaajien kanssa.

Kyseessä onkin enemmän täysimittainen simulaatio sodasta kuin tavallinen peli. Vaikka resepti kuulostaakin paljolti Battlefieldien tyyliseltä, niin ne ovat puhtaita räiskintäpelejä. Tämä sen sijaan vaatii pelaajalta paljon, paljon enemmän. Ja tarjoaa myös.

Pelaajavetoista sotaa

Kaikki toiminta on pelaajavetoista. Pelintekijät eivät määräile mitä pelaajien täytyy tehdä, vaan nämä ovat itse järjestäytyneet osastoiksi, divisiooniksi ja armeijakunniksi, jotka päättävät operaatioistaan pelaajakunnasta nousseiden komentajien johdolla. Kuka tahansa voi nousta johtoasemaan, jos kykyä ja halua löytyy.

Vaikka taistelut käydään omasta perspektiivistä käsin, niin pelaajapainotteisuus näkyy monessa asiassa. Inhimillinen tekijä tuo sodankäyntiin esimerkiksi moraalisen ulottuvuuden. Menestys ruokkii itseään, mutta tappioiden ja rintamalinjan perääntymisen johdosta voi toisen osapuolen vallata lamaannus, joka voi johtaa jopa romahdukseen ja kampanjan häviämiseen. Myös parempi suunnittelu ja yhteistoiminta tuovat käytännössä aina voiton hajanaisesta vastustajasta. Pienet takaiskut voivat siten johtaa romahdukseen, jota vollotetaan pelin foorumeilla syyttämällä toisen osapuolen kalustoa paremmaksi, sen sijaan että katsottaisiin peiliin ja pelattaisiin järkevämmin. Moni kampanja on päättynyt niin, että häviäjät ovat käyttäneet energiansa keskusteluissa valittamiseen pelaamisen sijaan.

Yleisesti ottaen pelin tarjoama yhdistelmä niin lähitaistelua kuin taktista ja strategista ajattelua toimii hienosti. Tekijät ovat ottaneet Battlegroundissa jättiaskelia pelin ominaisuuksien kehittämisessä ja hioneet pakettia toimivammaksi. Esimerkiksi käyttöliittymä on aiempaa selkeämpi, ja lukuisten innovaatioiden parhaimmistoon kuuluu ehdottomasti niin sanottu ”mobile spawn”. Sen ansiosta jalkaväki voi hyökkäyksissä ”loikata” suoraan kohteeseen tai sen lähelle. Eikä pelaajien mielikuvitusta pelin työkalujen käytössä voi väheksyä.

Parhaimmillaan peli on edelleen panssarivaunu- ja maasotasimulaationa. Merisota on lapsenkengissä ja lentokoneiden mallinnus on parhaimmillaankin välttävää. Lentopuoli pitäisi tehdä joko uusiksi tai myöntää ettei homma toimi, ja viedä sitä vaikka Battlefieldien suuntaan. Muitakin vikoja löytyy sieltä täältä, eikä käyttöliittymä ole selkeimmästä päästä. Muutama ensimmäinen päivä meneekin lähinnä sormi suussa ihmetellessä, pelin eri ominaisuuksia tutkiessa.

Kiinnostuneen kannattaa tarkistaa koneensa speksit. Tehoa kun ei voi olla tälle pelille liikaa. Maasotiminen sujuu välttävästi keskiverrolla koneella, mutta lentämiseen vaaditaan hirveästi vääntöä.

Parhaimmillaan Battleground Europe häikäisee. Taistelut voivat olla eläviä ja kiivaita, pelko ja vaaran tunne ovat koko ajan niskassa, kun pelaaja kuuntelee vihollisvaunujen telaketjujen kolinaa, lähestyvien pommikoneiden surinaa tai riemuitsee yllättäen ilmestyneistä omista apujoukoista.

Huom! eDome ja Cornered Rat Software tarjoavat yhteistuumin eDomen lukijoille ilmaisen kahden viikon testijakson Battleground Europesta. Normaalistihan pelaaminen on kuukausimaksullista. Jos haluat kokeilla Battleground Europea ilmaiseksi kahden viikon ajan, surffaa seuraavalle sivulle: WW2 Online: Battleground Europe – ilmainen kahden viikon testijakso eDomen lukijoille.

Tekijä: Cornered Rat Software
Julkaisija: GMX Media
Testattu: pc P4 2,6 GHz, 1 Gt muistia, ATI Radeon X850
Saatavilla: pc
Pelaajia: tuhansia
Laitevaatimukset: 1, 2 GHz prosessori, 512 Mt muistia, 1 Gt kiintolevytilaa, 128 Mt näytönohjain
Laitesuositus: 2 GHz prosessori, 1 Gt muistia, 1 Gt kiintolevytilaa, 128 Mt näytönohjain
Pelin kotisivu: wwiionline.com
 

Prikaatit toivat strategiaa

Battleground Europen suurin uusi ominaisuus aiempiin versioihin nähden on prikaatijärjestelmä, joka toi monta perustavanlaatuista muutosta. Pelaajat keskittyvät tehokkaammin tiettyihin taistelupisteisiin, ja toimintaa löytää helpommin. Prikaatit tuovat myös strategista näkökulmaa. Vain prikaatit voivat sijoittaa etulinjaan yksiköitä, joiden kautta pelaajatkin pääsevät taistelukentälle.

Ne edustavat myös huollollista näkökulmaa. Vihollisen linjoihin on nyt mahdollista lyödä aukko ja edetä, jos vastustaja ei ehdi siirtää yksiköitä torppaamaan hyökkäystä. Liian röyhkeä hyökkääjä voi kuitenkin joutua myös pihtien väliin ja menettää huoltolinjansa, jolloin tappioita ei voi enää korvata. Karttaruudulla istuva pelaaja joutuu vain toteamaan, että enää kentälle ei saa yhtään panssaria tai yhtään tykkiä, ja motitettu jalkaväkikin hupenee nopeasti.

Kansa taisteli

”…Korvat kuurouttavaa panzereiden telojen jyrinää kaikuu joka puolella. Allyt on taas kerran yllätetty housut kintuissa tai sitten ilman housuja. ”

”Osasto Laguksen panzerit suppressoivat LaCapellen eteläistä tukikohtaa. Allyt tekevät vielä epätoivoista vastarintaa ilman tulosta. Kaikki raskas tuhotaan AB:n pihaan. Ilma on täynnä savua ja kuolevien vihollisten viimeisiä korahduksia.”

”Tarkka-ampuja kipuaa jakamaan oman osansa kuolemasta. Tähtään parakkien suuntaan ja odotan. Ensimmäinen vihollinen tulee parakin ovelle, osoitan hänet luodillani Noutajalle. Helvetti räjähtää ympärilläni, seinä edessäni katoaa ja osa katosta romahtaa päälleni. Joku on avannut Sherman-tankillaan tulen suoraan väijytyspaikkaani kohti. Sherman tuhoutuu panzerien tulitukseen. Pyyhin pölyn ja veren naamaltani tarkastaen vahingot. Kivääri on edelleen toimintakunnossa. Lataan, viritän ja tähtään uudelleen ja uudelleen. Noutaja niittää vihollisia kuin viljaa, jotka purkautuvat parakeista pelonsekaisina ja järjestäytymättöminä.”

Sokolin taistelukertomus LaCapellen valtauksesta. Lähde: Lagus.org: Kunniamerkkikertomukset.

Suomalaisia rintamalla

Suomalaisia aktiivipelaajia löytyy sekä liittoutuneiden että Saksan riveistä. Aktiivisimpia lienevät Saksan puolella pelaavat Osasto Lagus, Susipartio ja Lento-osasto Kuhlmey. Nämä löytyvät Saksan puolelta radiokanavalta 94. Muita pelaajia voi etsiä vaikka Lagusin foorumilta, Susipartiosta tai Virtuaalilentäjät ry:n palstoilta.