Uusimmat

eDomen arvosteluviikko: Art Style, Fire Emblem, Flower, Persona 3 FES, SimAnimals

25.02.2009 15:02 Jukka O. Kauppinen

Viikko 8/2009 toi mukanaan monta erikoistakin oudompaa peliteosta. Wiin taidepelit ja PlayStation 3:n ensimmäinen ilmastonmuutospeli kärjistyivät suosituspeukun saaneeseen japani-seikkailuun Persona 3 FES. Jännää menoa.

eDomen testissä:

Art Style -sarja (Wii)

Eleganttia suunnittelua, hiottua grafiikkaa ja yksinkertaiset kontrollit, jotka tarjoavat helposti lähestyttävää ja hauskaa mutta syvällistä pelattavaa. Tällaista lupailee WiiWaressa julkaistu Art Style -pelisarja. Kolme 600 pisteen hintaista pikkupeliä yrittää voittaa satunnaisen puzzlepelaajan sydämen. Otimme selvää, onko sarja tekotaiteellista kertakäyttöpelattavaa vai pitkäkestoisempaa viihdykettä.

Skip Ltd. -studion luoma pelisarja pohjautuu Game Boy Advancelle vain Japanissa julkaistuun seitsemänosaiseen bit Generations -sarjaan. Kolmesta Wiille julkaistusta pelistä kaksi on uusintaversioita. Art Style: Cubello puolestaan on kokonaan uutta tuotantoa. Sarja jatkuu käsikonsolipuolella, kunhan Nintendon DSiWare-palvelu avataan myös Euroopassa.

Fire Emblem: Shadow Dragon (DS)

Fire Emblem on yksi niistä peleistä, jotka eivät ole juuri muuttuneet aikojen saatossa. Grafiikat ja musiikki ovat parantuneet, mutta itse peli ja sen lukuiset jatko-osat toistavat joka kerta samaa vanhaa kaavaa. Ja mitä sitä turhaan rikkomaan, jos se toimii tuhottoman hyvin?

Tämä pätee erityisen hyvin sarjan uusimpaan teokseen: se on periaatteessa 20 vuotta vanha peli. Shadow Dragon on uusintaversio aivan ensimmäisestä Nintendon Fire Emblemistä, jota ei tuotu koskaan tänne länteen. Vaikka japanilaiset ovat nauttineet siitä jo NES-version lisäksi SNES-uusintaversion muodossa, me eurooppalaiset pääsemme peliin käsiksi vasta nyt.

Flower (PS3)

Arki on harmaata, arki on tylsää. Maailmasta tuskin löytyy monta ihmistä, joka ei joskus kaipaisi pakoa arjesta, tapahtui se sitten loman, urheilun, tajuntaa laajentavien aineiden tai vaikka pelien avulla. Voi kuitenkin olla vaikea rentoutua, kun helvetin legioonat järsivät nilkkojasi.

Ei, kunnon rentoutumiseen tarvitaan siihen tarkoitettu peli. Teos, jonka parissa voi vain nojautua taaksepäin, hengittää rauhallisesti ulospäin ja antaa aivojensa tuudittautua hehkuvien värien ja rauhallisen musiikin maailmaan. Teos, kuten Flower.

Persona 3 FES (PS2)

PlayStation 2 on japanilaisten roolipelien luvattu konsoli. Sille ilmestyi niitä luultavasti enemmän kuin pelihistorian muille alustoille yhteensä. Tähän monituiseen legioonaan mahtui niin hyviä kuin huonojakin pelejä, mutta valtaosa niistä oli geneeristä fantasiahuttua.

Mikäs siis sen ilahduttavampaa kuin peli, joka rikkoo täysin muotit ja lähtee aivan uusille ja uskaliaille radoille. Miltä kuulostaisi vaikkapa kyseisen pelin entisestään paranneltu versio, joka korjaa alkuperäisen ongelmat ja tarjoilee täysimittaisen pelin pituisen lisäseikkailun?

SimAnimals (Wii)

Nykyteknologian ympäröimä ihminen uhkaa vieraantua luonnosta. Ennen harmoniassa muiden elämänmuotojen kanssa elänyt luomakunnan kruunu on muuttumassa betoniviidakoissa lymyäväksi varjoksi entisestä, vihreämmästä ihmislajista. Tarvitaan tietoa ja valistusta. Teknologia on valjastettava informaation apuvälineeksi kertomaan meille ympäristömme monimuotoisuudesta.

SimAnimals vastaa tähän tarpeeseen omalla pienellä tavallaan. Jos nykylapsia ei saada irti television äärestä tutustumaan luontoon, tuodaan sitten luonto televisioon. Mikäpä sen hauskempaa ja opettavaisempaa kuin seurata metsän eläinten temmellystä, auttaa ekologisen tasapainon säilyttämisessä ja peuhata pörröisten karvaturrien kanssa. Karhuthan tunnetusti tykkäävät siitä, että niitä silitellään. Kysykää vaikka Timothy Treadwelliltä.

Edelliset peliarvostelut

Viime viikon arvosteluista kiinnostavin oli lukijoiden mielestä Miikka Lehtosen Skate 2, 37 prosentin äänisaaliilla. Tasaäänin toiselle sijalle kipusivat Juho Anttilan Mirror’s Edge ja Eric Hartinin The Last Remnant.

The Last Remnant (360)

Lord of the Rings: Conquest (PC, PS3, 360)

Mirror’s Edge (PC)

Race Pro -ennakko (360)

Skate 2 (PS3, 360)

Mielenkiintoisin arvostelu oli

Katso tilanne vastaamatta