Uusimmat

eDomen arvosteluviikko: Gobliiins 4, Myst, Red Faction, Runaway; Tales of Vesperia, Two Worlds, Wallace & Gromit

07.07.2009 14:30 Jukka O. Kauppinen

Viikko 27/2009 sujui mukavissa merkeissä, ainakin jos pidät seikkailupeleistä. Purimme näe muutaman uudemman pelin testauksen ohessa myös seikkailupelien arkistoa, niin vanhempien kuin ihan upouusien seikkailujen testailun merkeissä. Ja lisää on vielä luvassa!

eDomen testissä:

  • Gobliiins 4 (PC)
  • Myst (DS)
  • Red Faction: Guerrilla (PS3, 360)
  • Runaway: The Dream of the Turtle (DS)
  • Tales of Vesperia (360)
  • Two Worlds (360)
  • Wallace & Gromit’s Grand Adventures Episode 3: Muzzled! (PC)

Gobliiins 4 (PC)

Muistattekos vielä Gobliiinsit? Vinkeät veijarit seikkailivat 1990-alussa julkaistuissa klassisissa point’n’click-seikkailuissa. Kolmannen osan jälkeen sarja hiljeni, mutta nyt hilpeät tontut palaavat vihdoin uuden seikkailun merkeissä.

Viisitoista vuotta on pitkä aika minkä tahansa pelisarjan osien välillä ja siirtyminen 3D-grafiikkaan on tappanut seikkailupelejä ennenkin. Alkuperäisen sarjan tyylitellyt Pierre Gilhodes heiluttelee yhä tahtipuikkoa, mutta riittääkö tämä laadun takeeksi?

Myst (DS)

Myst kuuluu PC:n pitkäikäisimpiin ja tunnetuimpiin seikkailupelisarjoihin. Jo 16 vuoden ikään ehtinyt sarja on ihastuttanut pelaajia vaikuttavilla, seesteisillä maailmoillaan sekä musiikillaan, mutta toisinaan myös turhauttanut kinkkisillä pulmillaan.

1993 ilmestyneen ensimmäisen Mystin jälkeen pelistä on tehty versiot lukuisille eri alustoille, mukaan lukien ensimmäinen PlayStation ja Segan Saturn. Tuorein konversio klassikosta ilmestyi Nintendo DS:lle, joka on Wiin ohella osoittautunut otolliseksi alustaksi seikkailupeleille.

Red Faction: Guerrilla (PS3, 360)

Mitä sitä turhia kiertelemään. Erilaisten asioiden hajottaminen on hauskaa, oli kyse sitten hiekkalinnoista tai mallilennokeista. Niin on myös hävityksen kauhistelu. Talojen purkaminen räjäyttämällä on viihdettä parhaimmillaan.  Jopa luonnonkatastrofit ovat esteettisessä mielessä huikeita esityksiä.

Red Faction: Guerrilla pureutuu tähän perverssiin nautinnonlähteeseen. Vaikka tarjolla on jännittävä juoni, kiinnostava tapahtumapaikka ja monipuoliset tehtävät, pääosan esittäjästä ei ole epäilystäkään. Tuhoaminen kaikessa kirjossaan on tämän teoksen täky, jonka koukkua ei helpolla irrota.

Runaway: The Dream of the Turtle (DS)

DS:n luulisi olevan täydellinen alusta seikkailupeleille, mutta jostain syystä sille löytyy vain muutamia erinomaisia julkaisuja. Yksi lupaavimmista oli Runaway: The Dream of the Turtle, taskukäännös PC:llä paljon positiivista huomiota keränneestä klassisesta seikkailusta.

Runaway DS vakuuttaakin pinnallisella puolellaan alkuun. Grafiikka on nättiä ja musiikitkin ihan mukiin meneviä. Pinnan alta paljastuu kuitenkin turhankin tyypillinen seikkailupeli, jossa on muutamia huippuhetkiä, mutta myös monia kömmähdyksiä.

Tales of Vesperia (360)

Namcon Tales-sarja on Dragon Questin ja Final Fantasyn ohella JRPG-genren runsaslukuisammaksi kasvaneita edustajia. Jo kymmenkunta osaa käsittävän sarjan uusin tulokas on sarjan uudelle konsolisukupolvelle vievä Tales of Vesperia.

Vesperiaa on amerikkalaisen ja japanilaisen median toimesta moneen otteeseen tituleerattu sekä 360:n parhaaksi roolipeliksi että Tales-sarjan laadukkaimmaksi edustajaksi. Onko väitteessä perää? I find more.

Two Worlds (360)

Two Worlds on osuva nimi puolalaisen Reality Pumpin pelille. Ei sen sisällön vuoksi, vaan siksi että tekijät yrittävät epätoivoisesti matkia Bethesdan menestystarinaa The Elder Scrolls IV: Oblivionia. Pelit ovat nimittäin kuin eri maailmoista.

Toinen on sukunsa menestynyt jatko-opiskelija, toinen musta lammas, joka jätti opintonsa ensimmäisen haasteen tullessa vastaan.

Wallace & Gromit’s Grand Adventures Episode 3: Muzzled!

Kuka päästi koirat ulos? Tai pikemminkin, minne sijoittaa lauma hurttia, kun myrsky tuhoaa paikallisen kennelin? Eiväthän koiraparat tietenkään ilkeyttään sotke paikkoja, mutta ongelmia paosta seuraa joka tapauksessa.

Onneksi paikalle saapuu kuin tilattuna Monty Muzzle, herrasmies, joka lupaa järjestää hyväntekeväisyystivolin uuden koirakodin rahoittamiseksi. Kaikki ei kuitenkaan ole sitä, miltä äkkiseltään katsoen näyttää.

Sutinaa artikkelirintamalta

Xbox Live Arcade -pelit testissä (osa 8)

Xbox Live Arcade, tuo Microsoftin lahja pelaajille. Uusia pelejä ilmestyy viikottain ja kaikkia voi kokeilla maksutta. Mitä pieni pelaaja oikein voisi enää muuta toivoakaan? Ehkä hieman apua helmien löytämiseksi pelitulvan joukosta.

Tämänkertaisessa XBLA-pelikatsauksessa mukana: 3 on 3 NHL Arcade, Banjo-Tooie, The Dishwasher: Dead Samurai, Flock, Lode Runner, Minesweeper Flags, New Rally-X, Schizoid, Shred Nebula ja Virtual On: Oratorio Tangram.

Edelliset peliarvostelut

Lukijat valitsivat edeltävän viikon pelijutuista kiinnostavimmaksi Petteri Kaakisen ennakkotestin Unchated 2 -pelistä 38 prosentin äänisaaliilla. Hyvälle kakkostilalle ylsi Kauppisen ennakkojuttu Trials HD -prätkäpelistä.

Dynasty Warriors: Gundam 2 (PS2, PS3, 360

Trine -ennakko (PC, PS3, 360)

Trials HD – ensikosketus riemukkaaseen kotimaiseen prätkäpeliin

Uncharted 2 -ennakko (PS3)

Wheelman (PC, PS3, 360)

Viikon mielenkiintoisin arvostelu/ennakko oli…

Katso tilanne vastaamatta