Uusimmat

eDomen arvosteluviikko: rekkoja, kung fua, supersankareita ja taskuseikkailuja

20.01.2009 14:45 Jukka O. Kauppinen

Viikolla 4/2009 eDomessa matkailtiin astetta erikoisempien pelien maailmassa. Välillä jatkoimme vanhempien arvostelujen varaston purkamista, mutta siinä sivussa tutkailimme myös astetta jännittävämpiä ja harvinaislaatuisempia teoksia.

eDomen arvostelussa Euro Truck Simulator, Harvest Moon: Island of Happiness, Kung Fu Panda, Prince of Persia: The Fallen King, Spider-Man: Web of Shadows ja Star Ocean: First Departure.

Euro Truck Simulator (PC)

Suurten ohjelmistotalojen hallitessa pelimarkkinoita joutuvat pienemmät erikoistumaan kapeammille aihealueille. Peleissä sangen vähän tutkittu aihe on ammattiautoilun simulointi, jonka kuninkuuden tšekkiläinen SCS Software onkin valloittanut suvereenisti itselleen.

Siinä missä firman aiemmat pelit ovat tarjonneet linja-autojen ja suurten jenkkirekkojen ajamista Pohjois-Amerikan kaupungeissa ja valtateillä, tarjoaa Euro Truck Simulator vaihteeksi rekka-autoilua hieman tutummissa ympäristöissä. Rahtia nimittäin liikutellaan tällä kertaa Keski-Euroopan autobaanoilla täkäläisellä kuljetuskalustolla.

Harvest Moon: Island of Happiness (DS)

Nintendo DS:n kosketusruutu on samalla sekä laitteen suurin vahvuus että myös sen heikkous. Jos peli rakennetaan alusta asti tukemaan kosketusnäytön käyttöä ja ideoissa on jotain järkeä, se voi nostaa pelin uudelle tasolle.

Toisinaan julkaistaan myös pelejä, joissa kosketusnäyttökontrollit tuntuvat päälle liimatun oloisilta ja voivat yksinään melkein tuhota peli-ilon. Uusin Harvest Moon on ikävä kyllä jälkimmäistä kastia.

Kung Fu Panda (PS2, PS3, Wii, 360)

Jack Black ja ylipainoinen panda on voittava yhdistelmä. Dreamworks tiesi sen, kun tuotti Kung Fu Pandan, yhden vuoden parhaista piirroselokuvista ja nyt myös lisenssipeleistä. Pakko se vain on uskoa, että pandalta todella luonnistuu kung fu kuin Jackie Chanilta konsanaan.

Tuotantoarvot on korkealla, ulkoasu nätti ja toiminta on messevää, mutta yhden asian tekijät unohtivat – elokuvat ja pelit kestävät eri ajan. Kung Fu Pandasta saa hupia vain kahden elokuvan verran, mikä ei ole pelille kesto eikä mikään.

Prince of Persia: The Fallen King (DS)

Pian 20 vuotta täyttävä Prince of Persia –pelisarja on edennyt niin kauas kaksiulotteisista tasohyppelyjuuristaan, että ensimmäisellä pelillä ja tuoreimmalla 3d-seikkailulla on yhteistä vain nimi.

Syystäkin kritisoidulle isojen konsolien pelille on kuitenkin klassisempi vaihtoehto. Kannattaako siis jo kaivaa pussihousut naftaliinista? Ehkei aivan, sillä Nintendo DS:lle järjestettyä retroretkeä varjostaa omalaatuinen ohjaus.

Spider-Man: Web of Shadows (PC, PS2, PS3, Wii, 360)

Hämähäkkimies, tuo lukemattomien lasten ja joidenkin vähän varttuneempienkin sarjakuvafanien sankari. On kumma, että niinkin hyvin peliin sopivasta hahmosta kuin Hämähäkkimies ei ole saatu aikaiseksi kovinkaan montaa hyvää peliä.

Muutamia vuosia sitten Hämähäkkimies-pelit alkoivat jo osoittaa edistymisen merkkejä. Spider-Man 2:ssa seittisinkoilu ympäri Manhattania oli tehty erinomaisesti, vaikka koko muu peli sen ympärillä olikin monin tavoin puutteellinen. Se otti kuitenkin ensimmäisen askeleen eteenpäin hyvän Hämppis-pelin luomisessa. Sen jälkeen tuntuu, ettei mistään otettu opiksi ja jatko-osissa on otettu useita askelia taaksepäin. Uusin Web of Shadows lupaa muuttaa kaiken. Vaikka sekään ei aivan onnistu tavoitteessaan, on se selkeä parannus edellisistä peleistä.

Star Ocean: First Departure (PSP)

Sonyn PSP-käsikonsolin roolipelivalikoimassa ei ole hurraamista. Uudet ja tuoreet japsiropet päätyvät lähinnä kilpailijan suositummalle konsolille. Julkaistuista peleistä suurin osa on vanhojen SNES- ja PS1-klassikoiden uudelleenlämmittelyitä.

Xbox 360:lle ilmestyvän Star Ocean: The Last Hopen julkaisun kynnyksellä meitä ilahdutetaan sarjan ensimmäisen, aikoinaan vain Japanissa Super Famicomille julkaistun ensimmäisen Star Oceanin uudella versioinnilla. Uusiksi on laitettu suurin piirtein kaikki välianimaatioista, ääninäytellystä ja uusista grafiikoista alkaen. Kannattiko?

Edelliset peliarvostelut

Edeltävän viikon arvosteluista lukijat pitivät mielenkiintoisimpana Warhammer 40K: Dawn of War: Soulstorm -sotarysäystä, maestro Lehtosen kynänjälkeä. 33 prosentin äänet netonnut peli peittosi Tero Lehtiniemen Disaster: Day of Crisisin ja Juho Anttilan Legendary -arvostelut muutamalla prosentilla.

Disaster: Day of Crisis (Wii)

EyeToy Play: PomPom Party (PS2)

Legendary (PC)

Spore Ihkut ja Iljetykset -osasetti (PC, Mac)

Warhammer 40K: Dawn of War: Soulstorm (PC)

Mielenkiintoisin arvostelu oli

Katso tilanne vastaamatta