Uusimmat

Harmonixin entiset omistajat riidoissa Viacomin kanssa

17.01.2011 15:40 Jukka O. Kauppinen

Musiikkipeleistään tunnetun Harmonixin entiset osakkeenomistajat ovat haastaneet studion aiemmin omistaneen Viacomin oikeuteen. Syy tähän on se perinteinen: raha. Viacom osti Harmonixin vuonna 2006 175 miljoonalla dollarilla. Viacomin oli määrä maksaa Harmonixin aiemmille omistajille bonuksia, jos firma menestyy riittävästi. Vaikka bonusten maksukriteerit täyttyivät, ei Viacom ole höllännyt rahahanojaan.

Sopimuksen mukaan Viacomin olisi pitänyt maksaa 3,5-kertainen summa vuonna 2007 Harmonixin liikevoiton 32 miljoonaa dollaria ylittävästä osuudesta vanhoille omistajille. Vuotta myöhemmin raja nousi 45 miljoonaan dollariin, mutta minkäänlaista kattoa ei missään vaiheessa asetettu.

Viacomin kerrotaan maksaneen 150 miljoonaa dollaria vuodesta 2007, mutta vuodesta 2008 ei ole pulitettu senttiäkään. Samaan aikaan musiikkipelit ja niiden mukana Rock Band elivät kukoistusaikaansa ja toivat sisään poskettomia rahavirtoja.

Viacomin väitetään myös manipuloineen Harmonixin tulosta tytäryhtiöidensä välityksellä. Vuonna 2008 Harmonix jatkoi kallista jakelusopimusta Electronic Artsin kanssa, kun samaan aikaan EA sitoutettiin ostamaan mainosaikaa MTV Networksilta, jonka Viacom omistaa. Näin Harmonixin voitto pysyi matalampana, vaikka Viacom kokonaisuutena sai enemmän rahaa.

Harmonixin halut bonusten maksamiseen lienevät tällä hetkellä suorastaan minimaaliset, sillä Rock Band -sarja ei ollut enää viime vuonna mikään rahasampo. Päinvastoin. Niinpä Viacom on jo myynyt koko brändin Harmonixin perustamalle holding-yritykselle. Voi siis kuvitella, että Harmonixin ex-omistajien vaatimukset bonusten maksamiseen ovat karvasta tavaraa nieltäväksi, kun Viacom ei enää edes omista koko puljua.

Kaiken lisäksi Viacom ehti jo vajaa vuosi sitten laukoa, että firma on pikemmin oikeutettu saamaan takaisin Harmonixille maksettuja bonuksia.

Harmonixille näet maksettiin bonuksia vuonna 2008 kaikkiaan 150 miljoonaa dollaria, mutta bonukset laskettiin vuoden 2007 myyntien mukaan. Myynnit eivät kuitenkaan yltäneet 2008 edellisvuoden tasolle, saati vuonna 2009.

Lisää aiheesta

Harmonix myytiin halvemmalla kuin keskiverto peli

Harmonix myytiin Harmonixille

Rock Band 3 kaupoissa – keytar soisi, jos sellaisen löytäisi 

Lue  myös

A Princess of Venus on peli tisseistä

Arvostelussa Revolution Under Siege, Sly Trilogy ja World of Warcraft Cataclysm

Näin tehtiin Dead Nation

Testissä uusin Android-luuri: HTC Desire Z