Uusimmat

Hassua pelihistoriaa – miksi Last Ninja 2:n musat tehtiin kaksi kertaa?

09.12.2014 22:45 Jukka O. Kauppinen

Moni muistaa 8-bittisen aikakauden The Last Ninja –pelejä lämmöllä. Kakkospelistä on kuitenkin kaksi versiota, joissa on eri musiikit. Miksi näin? No, aika jännästä syystä.

Matt Gray teki alkujaan pelin musiikit ja hyvät musiikit tekikin. Mutta sitten System 3 päätti tehdä pelistä laajemman version, joka julkaistaisiin ensin modulina, sitten myös kasetti- ja levyversiona. Peliin päätettiin tehdä uusi intro, joka tietenkin tarvitsi musiikin. Mutta Gray oli jo siirtynyt urallaan eteenpäin, eikä ollut enää käytettävissä. Niinpä System 3 värväsi intromusan säveltäjäksi Maniacs of Noise –musaryhmän Reyn Ouwehandin.

Vain yksi mutta. C-64:n muisti oli sen verran tiukilla, ettei peliin mahtunut kahta erillistä musiikkiajuria. Gray nimittäin käytti omaa musiikkijärjestelmäänsä, ja Manicseilla oli omansa.

Loppumetreillä Ouwehand päätyi säveltämään koko pelin musiikit uusiksi – ja lopputulos erosi Grayn musista tuntuvasti. Eri kappaleet soivat eri paikoissa peliä, ja Grayn sovitukset oli tehty täysin uusiksi Maniacs of Noisen musiikkijärjestelmään. Tietenkin myös Ouwehandin sävellystyyli toi meininkiin oman säväyksensä.

Niinpä The Last Ninja 2 –pelistä on tänään kaksi hyvin erilaista versiota, musiikillisesti. Toinen synkempi, toinen kevyempi ja popimpi. Kumpi on kumman? Saa arvata, olkaa hyvä.

Lisätietoja: Last Ninja 2 vs Ninja Remix – what’s the deal?

Lisää aiheesta

Hubbard ja Huelsbeck kurkkivat The Last Ninja 2:ta nurkan takaa 

Matt Grayn C-64-biisien remasterointiprojekti Reformation sai Kickstarter-tavoitteensa täyteen vuorokaudessa 

The Last Ninja oli vasta alkua – Matt Gray sovittaa uudelleen loputkin SID-hittinsä

Mahtavaa pelimusiikkia: tajunnanräjäyttävä sovitus Last Ninja 2:sta