Huippuarvosanat ja rakkautta saanut indiepeli myi surkeasti – ”tämä oli viimeinen tekemämme peli”

22.06.2015 17:05 | Jukka O. Kauppinen

Belgialainen Tale of Tales –indiekehittäjä joutui kokemaan karvaimman kautta aiemmin tänään uutisoidun faktan pelialan kylmästä arkipäivästä: joskus hyvätkään pelit vain eivät myy, eivät sitten yhtään.

Kun osa Steam-palvelussa myydyistä peleistä kelpaa miljoonille ja miljoonille ihmisille, niin keskimääräinen Steam-digijulkaisu myy silti vain sen 32 000 kappaletta. Ja Tale of Talesin Sunset myi vain 4000 kappaletta. Neljä tuhatta.

Ja näin siis peli, jonka kehitys katettiin onnistuneella Kickstarter-keräyksellä ja joka sai maailmalla erittäin hyviä arvosanoja. Brittiläinen Edge-lehti antoi sille hurjan 9/10-arvosanan, mikä vastaa muun maailman mittapuilla likipitäen täydellistä peliä.

Mutta ei. 4000 kappaletta. Mihin sisältyvät Kickstarter-tukijoiden ja ensimmäisen alennusmyynnin myynnit.

 

Pian ilmestyvässä seikkailussa pelaaja asettuu sisäkön rooliin. Vuosi on 1972, paikka yllä mainittu trooppinen saari sisällissodan aikaan ja tehtävänä pitää komean kapinallisjohtajan luksusasunto kunnossa. Samalla etsitään tietoja kapinallisista ja kehitetään suhdetta mainittuun herrasmieheen.

Peli on kuvattu ensimmäisen persoonan kuvakulmasta. Tekijöiden itsensä mukaan inspiraatiota on otettu räiskintäpeleistä, siitä huolimatta, että pelistä on räiskintä kaukana. Ajatuksena on ollut tarkastella sellaisen hahmon elämää, jonka rooli peleissä on useimmiten toimia vain taustahahmona. Mielenkiintoinen näkökulma, joka mahdollistaa toivottavasti myös erilaisten pelillisten ratkaisujen esittelemisen.

Tahdotko olla seksikäs sisäkkö? Sunset auttaa 

 

”Me yritimme tehdä hyvän pelin pelaajille. Teimme parhaamme ja kaikkemme – ja silti epäonnistuimme. Me saimme huimia arvosteluja ja paljon tukea pelaajiltamme, me käytimme rahaa onnistuneeseen PR-kampanjaan, joka sai meille paljon näkyvyyttä, mutta mikään ei auttanut.  Me jopa ostimme nettimainoksia, mutta kaikilla surffaajilla taitaa olla AdBlock, sillä mainoksillakaan ei ollut mitään vaikutusta.”

”Me haluaisimme tehdä yhä vaikka mitä, mutta emme taida tehdä enää videopelejä. Ainakaan kaupallisia.”

Loppumetreillä Tale of Talesin tekijät jäivät ainokaisen kaupallisen pelinsä kanssa miinukselle ja yrittävät etsiä keinoja, joilla kaverit saavat velkansa maksettua.

Lisätietoja: Sunset @ Steam

Lisätietoja: And the sun sets…

Lähde: MCV

Lisää aiheesta

Tahdotko olla seksikäs sisäkkö? Sunset auttaa 

Keskustelu

Noita steam arvosteluita lukemalla saan ainakin itse sen kuvan että peli on kasa haisevaa paskaa.

Sinällään ihan ymmärrettävää frustraatiota että kun on saanut kuvan että saattaisi olla kultakaivos kyseessä ja on siihen sitten panostanut satoja tunteja ja jopa viellä omaa rahaansakin ja ei saa siitä edes omiaan pois.

Toisalta sitten kun katsoo noita käyttäjien arvosteluja Metacriticistä ja 75 keskiarvoa arvostelijoilta niin ei anna kummoistakaan kuvaa. Ovat tainneet kehittäjät vaan uskoa liikaa omaan projektiinsa ja kulkea laput silmillä nähden arvosteluista vain sen mitä haluavat nähdä.

Eiköhän yksi syy heikkoon suosioon ole se että ”Ajatuksena on ollut tarkastella sellaisen hahmon elämää, jonka rooli peleissä on useimmiten toimia vain taustahahmona.” ja se, että ”tehtävänä pitää komean kapinallisjohtajan luksusasunto kunnossa”.

Kuulostaako tämä nyt oikeasti kiinnostavalta peliltä? Kannattaa palauttaa mieleen miksi niitä pelejä pelataankaan. Yleensä halutaan irtiottoa arjesta, mutta siivoaminen on arkistakin arkisempaa. Samoin halutaan usein olla nimenomaan vaikuttajana tapahtumien keskipisteessä ja saada aikaan Isoja Asioita. Edes pienessä mittakaavassa. Jonkun toisen asunnon virtuaalisiivoaminen ei sitä todellakaan ole.

Cleaning Simulatorkin olisi luultavasti kerännyt enemmän kiinnostuneita.

Erityisesti Indie-peleistä on tällä hetkellä aivan järjetön ylitarjonta. Tuntuu, että on ihan sattumaa se, mikä peli saa suosiota. Jos joku tietäisi kaavan millä aina isketään siihen kultasuoneen mikä on loistava peli, hyvät myynnit ja pelaajia kiinnostava aihe, niin se henkilö olisi miljonääri. Edes AAA-pelien kehittäjät eivät tiedä varmaa tapaa myydä pelejään isolla voitolla. Toki vanhat tutut pelisarjat, joista on onnistuttu tekemään menestys, tekevät suuria summia, mutta jossain vaiheessa niidenkin pelisarjojen on väistyttävä uuden tieltä. Sen jälkeen myös isoilla julkaisijoilla on taas pitkä tie edessä kehittää joku miljoonia takova pelisarja. Helpommin sanottu kuin tehty.

Ei siis mikään ihme jos hyvätkään pelit eivät myy, koska kilpailu näkyvyydestä on todella kovaa pelialalla. Voin sanoa etten ennen tätä uutista ollut koskaa edes kuullut Sunsetista. Mitähän muitakin Indie-pelejä on jäänyt pimentoon. Niitä hyviäkin.

Pieni vilkaisu twitteriin antaa sellaisen kuvan, että tekijä vihaa alaa mutta haluaa tehdä rahaa siinä.

Mielestäni taas turhaa valitusta. Tekisivät parempia ja/tai mielenkiintoisempia pelejä. Niin paljon on mielenkiintoisia pelejä ettei niitä kaikkia millään kerkeä pelaamaan. Tästäkin kuulin itse ensimmäistä kertaa.

@6
Samaa mieltä, hintaa on liikaa jotta tekisi mieli kokeilla kun blogista löytyneestä videosta ei ainakaan saa kummoista kuvaa pelillisestä sisällöstä. AdBlockia en käytä itsekään enkä silti ollut kyseisestä pelistä ikinä kuullutkaan. Myöskään Steamissä ei peliä ole minulle tarjottu vaikka siihen sopivilla tageilla on koko ajan jotain tyrkyllä. Jos tämän olisi saanut vitosella niin olisin voinut ostaa saman tien itselleni ja vaimollekin, mutta kymppi alennuksessakin on liikaa näillä tiedoilla.

Ikävää, että menestys ei osunut tyyppien kohdalle, mutta eivät ole ainoat epäonnistuneet yrittäjät tässä maailmassa. Vähän on artikkelissa myös värikynän makua, kun peliä oikein kehutaan ”arvostelumenestykseksi”, vaikka Metacritic-keskiarvo on pelien kohdalla yleisesti jokseenkin keskinkertaisena pidetty 73. ”Ihan kiva” ei valitettavasti enää pelimaailman kovassa huomiokisassa riitä palkintopallipaikkaan.

Mainittakoon vielä, että itse jopa kiinnostuin pelistä aikanaan ja olisin ilman muuta ostanut tekeleen, mutta 20€ hintalappu on vain aivan liikaa tämän tyyppisestä pelistä. AdBlockia en myöskään ole koskaan käyttänyt, mutta en törmännyt yhteenkään pelin mainokseen koskaan missään ikinä. Ehkä siihenkin kampanjaan käytetyllä rahalla olisi kannattanut viilata hintaa ihmismäisemmälle tasolle?

Kehittäjien blogin mukaan he ”halusivat koskettaa suurempaa yleisöä”, mutta lähinnä tuo vaikutti taiteen tekemiseltä itseilmaisun ilosta. Tekijät jopa valittelevat ”taidepelien rahoituksen kuivumista Belgiassa.”

Eikä siinä mitään, kai se on periaatteessa hienoa, että joku käyttää pelejä taiteen välineenä. Lienee osasyy positiiviseen julkisuuteen joissakin piireissä.

Mutta kannattaako kauheasti yllättyä, etteivät pelaajat tahdo moista lystiä rahoittaa? En huomannut yritystä, saati kiinnostusta, hahmottaa onko teoksella lainkaan kohdeyleisöä.

Hinta oli 20 euroa, jolla saa jo paljon parempia pelejä aleistakin 4 kappaletta.

Hintataso ainakin säädetty ihan väärin.

Introstakin ymmärsin, että ”olet siivooja ja sinulla on tunti aikaa siivota Gabrielin kämppä”. Ei herättänyt minkäänlaisia pelihimoja.

Taisi tosiaan olla kaikin puolin onnistunut PR-kampanja. Metacriticin keskiarvolla (75) oli varmaankin vahva negatiivinen vaikutus myynteihin.

Joopajuu, kaikki oli muiden syytä taas kerran.

Kuulin tästä pelistä joskus aikaisemmin, mutta mielenkiinto romahti kyllä heti trailerin nähtyä. Karmaisevan näköisessä, tekotaiteellisessa tilassa rullaillaan eteenpäin surkealla FPS:llä koko pätkä.

Tuon olisi sitten pitänyt myydä kultaa ja hunajaa, eh?

Muropaketin uusimmat