Uusimmat

Ihanan monenlaista strategiaa: taskusotaa ja reaaliaikanaksua

12.03.2009 10:31 Jukka O. Kauppinen

Viime viikot ovat tarjoilleet pelaajakansalle hämmästyttävän monenlaista pelattavaa tuolta hieman strategisemmalta rintamalta. Mikä ehkä erikoisinta, tänä talvena on nähty jos jonkinlaista yrittäjää konsolipuolella reaaliaikastrategioiden rintamalla. Kuka onnistui, kuka ei?

Strategiaa isoilla konsoleilla

Halo Wars (360)

Vuonna 2001 julkaistu Halo: Combat Evolved on räiskintäpelien kuninkaita, mutta alkujaan sen piti oli jotain aivan muuta. Bungie näet suunnitteli Halosta käänteentekevää reaaliaikaista strategiapeliä Command & Conquerin malliin.

Kenties Bungiella ja Microsoftilla on ollut pieni entä jos -ajatusleikki, kun Age of Empires –sarjasta tunnettu Ensemble Studios palkattiin tekemään Halo Wars, täysverinen strategiapeli.

Persona 3 FES (PS2)

PlayStation 2 on japanilaisten roolipelien luvattu konsoli. Sille ilmestyi niitä luultavasti enemmän kuin pelihistorian muille alustoille yhteensä. Tähän monituiseen legioonaan mahtui niin hyviä kuin huonojakin pelejä, mutta valtaosa niistä oli geneeristä fantasiahuttua.

Mikäs siis sen ilahduttavampaa kuin peli, joka rikkoo täysin muotit ja lähtee aivan uusille ja uskaliaille radoille. Miltä kuulostaisi vaikkapa kyseisen pelin entisestään paranneltu versio, joka korjaa alkuperäisen ongelmat ja tarjoilee täysimittaisen pelin pituisen lisäseikkailun?

Red Alert 3 (360, PC)

Vaikka Command & Conquer ei olekaan aivan RTS-genren kantaisä, se on silti pelisarja, joka aikanaan nosti tosiaikastrategian massojen tietoisuuteen. Kenties tästä johtuen jokaista sarjan osaa on odotettu kuin kuuta nousevaa.

Tällä kertaa kuu tosin nousee verenpunaisena, sillä EA palaa takaisin rakastetun Red Alertin pariin. Vaikka moni asia on muuttunut, Red Alert on yhä henkeen ja punavereen saakka Command & Conquer. Vaan onko tämä kehu vai haukku?

Stormrise -ennakko (PC, PS3, 360)

Konsolit ja tosiaikastrategia ovat perinteisesti olleet kuin vesi ja öljy: yrittää voi, mutta niiden sekoittamisesta ei tule suotuisaa tulosta. Viime aikoina jotkut rohkeat ovat huomanneet, että jos RTS:n käsitteen murtaa palasiksi ja kokoaa yhteen uudella tavalla, homma voi toimia. Tätä lähtee yrittämään myös Stormrise.

Total War -peleistään tunnetun Creative Assemblyn tuleva strategiapeli sisältää aivan uudenlaisen tavan hallita joukkoja, sekä entistä suuremman painotuksen toimintaan näpertelyn sijaan. Jokohan näillä aseilla avattaisiin ovia konsolipelaajien sydämiin?

Tom Clancy’s Endwar (PS3, 360)

Aikoinaan upeita teknotrillereitä luonut mestarikirjailija Tom Clancy vajusi ensin keskinkertaisuuden suohon, sitten mitättömyydeksi. Surullinen kohtalo kirjailijalle, jonka teoksia odotin aikanaan kuin pakana nousevaa aurinkoa.

Nykyään Clancyn nimeä huorataan surutta joka suuntaan, mutta on melkoinen yllätys nähdä, että joskus se sokea kana löytää jyvänsäkin. EndWarilla ei ole mitään tekemistä Clancyn kanssa, mutta hyvä peli se on! Se todistaa vääräksi jopa dogman konsoleista ja reaaliaikanaksuista: hyvä reaaliaikainen sotapeli voidaan sittenkin tehdä konsoleille!

Strategiaa PC:llä

Elven Legacy -ennakko (PC)

Vuoropohjainen strategia fantasiamaailmassa ei ole niitä seksikkäimpiä pelityyppejä. Minkäs teet, kun kaiken pitää nykyään olla reaaliaikaista ja näyttävää efektivyörytystä. Viime vuosina Heroes of Might and Magic on hallinnut genreä yksinvaltiaan lailla, vaikka King’s Bounty: The Legend ilmestyikin hiljattain hämmentämään tilannetta.

Tätä taustaa vasten vuonna 2007 julkaistu Fantasy Wars esittäytyi perinteitä kunnioittavana mutta samalla modernin toimivana herkkupalana. Nyt Tolkieninsa lukeneiden nojatuolikenraalien on syytä hykerrellä tyytyväisenä, sillä Venäjältä jyrähtää taas. Maaliskuussa haltioiden kadonnut kunnia palautetaan entiseen loistoonsa, kun Fantasy Warsin virallinen jatko-osa Elven Legacy löytää tiensä kauppojen hyllyille.

Larry Bond’s Harpoon – Commander’s Edition (PC)

Harpoon on helposti yksi kaikkein pisimpään meikäläisen koneella pysyneistä peleistä. Vuonna 1989 julkaistu modernia meri- ja ilmasotaa kuvaava raskaammanpuoleinen strategiapeli oli tuolloin – ja edelleenkin – erittäin pelattava, monipuolinen ja jännittävä kuvaus pienten ja suurvaltojen nykysodinnasta maailman merillä.

Talvisota: Icy Hell (PC)

Talvisota on jännittävä peli. Jopa hyvin erikoinen. Tätä Suomen ja Neuvostoliiton talvista välienselvittelyä kuvaavasta videopelistä voidaan näet olla montaa mieltä. Jonkun mielestä se on kauheaa neuvostopropagandaa. Joidenkin venäläisten mielestä se on valkosuomalaista fasistipropagandaa.

Näin loppumetreillä voitaneen kuitenkin olla yhtä mieltä siitä, ettei kyseessä ole niinkään pikkutarkka historiallinen simulaatio kuin viihdyttävä peli.

Warhammer 40K: Dawn of War II (PC)

Games Workshopin mainio ja synkkä Warhammer 40K -maailma on nähty pelin aiheena jo ties kuinka monta kertaa, mutta uskallan väittää, että ei vielä ikinä niin munakkaana ja tylynä esityksenä kun nyt.

Warhammer 40K: Dawn of War II ottaa jo ennestään hyvän pelin, päivittää sen kertaheitolla nykyaikaan ja tarjoilee samalla uudenlaisen näkemyksen tosiaikastrategiasta, joka heittää genren rajapyykkiä reilusti eteenpäin.

Strategiaa pikkukonsoleilla

Fire Emblem: Shadow Dragon (DS)

Fire Emblem on yksi niistä peleistä, jotka eivät ole juuri muuttuneet aikojen saatossa. Grafiikat ja musiikki ovat parantuneet, mutta itse peli ja sen lukuiset jatko-osat toistavat joka kerta samaa vanhaa kaavaa. Ja mitä sitä turhaan rikkomaan, jos se toimii tuhottoman hyvin?

Tämä pätee erityisen hyvin sarjan uusimpaan teokseen: se on periaatteessa 20 vuotta vanha peli. Shadow Dragon on uusintaversio aivan ensimmäisestä Nintendon Fire Emblemistä.

Lock’s Quest (DS)

Kontrolliensa puolesta Nintendon DS-käsikonsoli olisi mitä mainioin alusta erilaisille reaaliaikastrategioille. Ideaa vain on hyödynnetty alustalla harvoin. Oikeastaan ainoa mieleen tuleva, toiminut ja viihdyttävä esimerkki on vajaan vuoden takainen Final Fantasy XII -spinoff Revenant Wings.

Tätä pulaa on nyt omalta osaltaan helpottamassa 5th Cellin Lock’s Quest. Linnanrakennusta, reaaliaikastrategiaa ja kevyitä roolipelielementtejä yhdistelevä peli on paperilla vaikuttavan kuuloinen kokemus, mutta miten on todellisuuden laita?

Patapon 2 (PSP)

Alkuperäinen Patapon oli PSP:n ja koko viimevuotisen pelitarjonnan veikeimpiä yllätyksiä. Mukaansatempaavat rytmit veivät pelaajan mukanaan pelille, joka uhmasi kaikkia luokittelun rajoja. Strategiapeli? Rytmipeli? Jotain siltä väliltä?

Nyt isosilmäiset pataponit ovat taas palanneet ja outo matka saa jatkoa. Vaikka pelien väliin mahtuu vain vuosi kehitysaikaa, uusia ominaisuuksia löytyy yllättävän paljon, mutta löytyykö niitä liikaakin? Pata pata pata pon!

Tom Clancy’s EndWar (DS, PSP)

Tom Clancyn nimellä ratsastava PS3:lle ja Xbox 360:lle julkaistu EndWar oli ensimmäinen reaaliaikainen naksustrategia, jota voi häpeilemättä ja punastumatta kehua oikeasti hyvin toteutetuksi genrensä edustajaksi konsoleilla. Mutta hyvä tavaton sentään – vaikka Ubisoft yrittääkin parhaansa mukaan salailla asiaa, pelistä on julkaistu versio myös taskukonsoleille.

Hämmästys on sitäkin suurempi, kun DS/PSP:n EndWar on sekin hyvä peli. Eikä se edes matki liikaa Advance Warseja.

Strategiapelit ovat parhaimmillaan...

Katso tilanne vastaamatta

Muropaketin uusimmat