Uusimmat

Kloonipelit vaivaavat App Storea, suomipeli Drop Mania inspiroi yhä ideavarkaita

18.01.2011 17:31 Jukka O. Kauppinen

Applen iPhone-luurin App Store on ollut viime viikkoina ja kuukausina ankaran kloonisodan kohteena. Moni ”pelikehittäjä” kopioi mieluummin suosittuja hittipelejä ja luo niistä vain hienoisesti muunnetun oman versionsa, mikä on johtanut kasvavassa määrin alkuperäisten pelitekijöiden vastatoimiin.

Kopiointia harjoitetaan kasvavassa määrin myös muista iPhone-peleistä, joskin osa ideavarkaista ”lainaa” ideansa muille pelikoneille tehdyistä julkaisuista.

Alkuperäisten pelien tekijät ovat kuitenkin joutuneet aktivoitumaan lakirintamalla, sillä iPhone-version julkaiseminen tai jatkokehittäminen voi hankaloitua, jos pelistä on jo julkaistu runsain määrin laittomia klooneja.

Viimeisimpiä kohuja on nähty muun muassa PC-peli Desktop Dungeonsista kloonatusta League of Epic Heroesista, jonka julkaisija joutui jo vetämään pois myynnistä. Lima Sky -studion tekemä Doodle Jump -peli on inspiroinut useita kloonaajia. Suuremmatkaan pelivalmistajat ole säästyneet täysin, sillä Capcomin MaXsplosion-peliä on pidetty turhankin samankaltaisena Xbox 360:lle julkaistun ’Splosion Man -toimintapelin kanssa. Jopa niinkin, että viimeksimainitun kehittäjä on syyttänyt MaXsplosionia ”täydelliseksi ideavarkaudeksi.”

Ideavarkauksia on nähty suomipelienkin rintamalla. Jo vuonna 1999 Ninai Games -studion julkaisema puzzlepeli Drop Mania on ollut suoranainen inspiraatiolähde Legendo Entertainment -studiolle, joka on kloonannut suomipeliä jo useamman kerran. Uusin Drop Mania -klooni on Legendon Wii-konsolille julkaisema Ghost Mania. Mikäs siinä, hyvä taktiikka. Otetaan jo edesmenneen pienpelitalon hyvä idea ja pelimekaniikka, sitten vain tehdään sama peli uudestaan ja uudestaan.

Ja jotta kellekään ei jäisi epäselvyyksiä: kyllä, monet pelit muistuttavat toisiaan. Ideoiden kierrätys ja niiden hiominen on yksi asia, peli-idean ja -mekaniikan varastaminen on toinen.

Lähteet: App Store hit by new game-cloning controversySo wait, are we douchebags now?Lima Sky softens ’doodle’ renaming demandsCapcom insists no link between MaXplosion and ’Splosion ManCapcom accused of plagiarism by XBLA dev

Lisää aiheesta

Suomipeli inspiroi – oikein ideavarkauteen saakka?

Splosion Man (Xbox 360)

Lue myös

Assembly Winter tarjoaa Suomen pelihistorian kovatasoisimmat ammattilaisottelut

LittleBigPlanet 2 (PS3)

Piratismia vanhan kaavan mukaan: mies kaivoi tunnelin ja ryösti pelikaupan

Videojysäys: Dead Space 2, Test Drive Unlimited 2, Shift 2, Might & Magic Heroes VI – Stronghold…

Muropaketin uusimmat