Uusimmat

Maailman ensimmäinen MMO-peli herää henkiin 28 vuoden tauon jälkeen

29.09.2014 13:31 Jukka O. Kauppinen

Tiedätkä mikä oli maailman ensimmäinen MMO-peli? Tai ainakin kun ei puhuta MUDeista, vaan ihan kaupallisesti kotitietokoneilla pelattavista morpeista?

Kerrotaanpa: se oli Habitat. Commodore 64, vuosi 1989:

Kyseessä on vuonna 1987 C-64:lle julkaistu MMO-seikkailupeli, joka mahdollisti yli 20 000 kuusneba-pelaajan yhteisen verkkoseikkailun.

Huikea teos. Tekijänä Lucasfilm, projektissa mukana Ron ”Monkey Island” Gilbert ja George Lucas. Suunnittelija ja pääohjelmoija Chip Morningstar, joka teki myös Koronis Riftin, Maniac Mansionin ja Zak McKrackenin.

Peli käytti erityistä Commodore 64:lle suunniteltua Quantumlink-verkkopalvelua, jonka ansiosta vanha kunnon sotaratsu pystyi käyttämään tällaista edistyksellistä, ehdottomasti aikaansa edellä ollutta MMO-järjestelmää.

Habitatia yritettiin herättää henkiin eilen Yhdysvaltain Oaklandissa sijaitsevassa The Museum of Art and Digital Entertainment –museossa. Museo järjesti erityisen hackathon-tapahtuman, jossa peli yritettiin herättää henkiin alkuperäisillä palvelinkoneilla ja saada museossa käyvien vieraiden pelattavaksi.

Melkoinen haaste, sillä peli sammutettiin jo 28 vuotta sitten!

Jos peli saadaan pystyyn ja pyörimään luotettavasti, niin seuraavaksi sen palvelinohjelmisto luodaan uudelleen nykytekniikalle.

Lisätietoja: The Habitat Hackathon

Lisätietoja: http://themade.org/

Lisää aiheesta

Habitat – morppailua Second Lifen malliin jo 80-luvulla C-64:llä