UUSIMMAT

Nettijätit yhteisrintamaan vihapuhetta vastaan

02.06.2016 14:00 | Jukka O. Kauppinen

YouTube, Microsoft, Twitter ja Facebook ovat vannoneet seisovansa yksimielisesti EU:n uuden vihapuhesuosituksen takana. Sen mukaisesti nettiyhtiöt valvovat ja erityisesti reagoivat nopeammin nettivihapuheeseen.

EU:n ohjeen mukaisesti nettiyhtiöt pyrkivät reagoimaan 24 tunnin sisään suurimpaan osaan saamistaan valituksista ja siivoamaan vihapuheet palveluistaan.

”Laiton vihapuhe hyökkää vapautta ja tasa-arvoa kohtaan, tarjoaa hyökkäyskanavan ihmisiä ja yhteisöjä vastaan ja on hyökkäys demokratiaa vastaan”, EU toteaa.

Vihapuhetta esiintyy masentavassa määrin myös pelimaailmassa, jopa ihan pelaajayhteisöissä. Eri peliyhtiöillä on erilaisia keinoja sen torjumiseen, ja esimerkiksi Blizzard ja Riot Games yrittävät aktiivisesti neuvoa asiakkaitaan olemaan ihmisiksi. Erityisesti eSports-tahot ovat heränneet viime aikoina vihapuheen uhkaan, sillä pahimmillaan turnauksissa ryöpsähtelevät huutelut saattaisivat aiheuttaa jopa sponsorien vetäytymisen.

Lähde: GamesIndustry

Keskustelu

Sananvapaushan sisältää myös vastuun sanomisista, joten ihan mitä tahansa ei voi mölistä, vaikka siltä tuntuu.

Mutta yhteiskunnallisessa keskustelussa on nykyään ihan liian helppo heilauttaa vihapuhe- tai muuta vastaavaa korttia, jos itseltä loppuu keskustelussa argumentit oman näkemyksen puolesta! Sen verran myös pitää ollan omaa nahkaa, että voi niellä tappionsa itkemättä!

Pelimaailmassa puolestaan ”keskustelu” on vain idioottien temmellyskenttä, jossa iskujen jakelu on tärkempää kuin peli, sen tekijät tai muu peliin/peleihin liittyvä!

”Esimerkiksi kommentit, jotka millään tavalla loukkaavat ihmisen uskonnollista, poliittista tai ideologista vakaumusta ovat jo sinällään psyykkistä väkivaltaa vihapuheen kohdetta vastaan ja ajavat, joka päivä ihmisiä masennukseen ja itsemurhiin.”

Jos olen sitä mieltä että kokoomus on hanurista saan sen sanoa, jos olen sitä mieltä että allah(pienellä A:lla) ei ole oikea jumala saan sen sanoa, jos olen sitä mieltä että kreationismi on täyttä soopaa eikä tiedettä saan sen sanoa.

LOUKKASIN juuri aika monen poliittista, ideologista tai uskonnollista vakaumusta ja tunteita. Onneksi ei häkki heilahda.

Aika veteenpiirretty viiva vielä tuntuu olevan se mitä voi sanoa ja kirjoittaa, milloin ylittyy maaginen raja jolloin oma mielipide jostain asiasta muuttuu vihapuheeksi. Omasta mielestäni silloin kun käsketään tai pyydetään mielipiteistä tekoihin.

Loukata pitää voida saada, vika on loukkaantujassa jos oma kanta ei kestä vasta-argumentteja tai erilaisia mielipiteitä.

Nuo toisen kappaleen esimerkit on nimenomaan ideologian tai uskonnon, ts. suuremman aatteen kritisointia (tosin ilman perusteluita) ja sellaisena ok, varsinkin kun et loukannut ketään yksittäistä ihmistä. Kiihotus kansanryhmää kohtaan on kyseessä silloin kun kehotetaan muita ryhtymään sanoista tekoihin, eli vaikka ampumaan mamuja tai polttamaan kristittyjä. Kunnianloukkaus on vähän hankalampi erottaa normaalin väittelyn (nykyään solvauskilpailun) aikana esitetyistä jutuista, mutta siinä olennaista on valehtelu ja loukkauksen julkisuus. Vihapuhe koostuu yleensä kiihotuksesta ja kunnianloukkauksista.

”Laiton vihapuhe hyökkää mm. vapautta ja demokratiaa kohtaan…”

Demokratia suo sananvapauden, joka puolestaan on ihan yleisellä tasolla vääristetty käytännössä oikeudeksi aukoa päätä (Enkä nyt tarkoita pelkkää ”neekerii, neekerii” huutelua) ilman pelkoa seuraamuksista.

Sananvapaus ymmärretään usein väärin, sillä se antaa vapauden sanoa mitä haluaa ilman ENNAKKOSENSUURIA. Jälkikäteen jutuistaan voi kyllä joutua vastuuseen, jos puheet sisältävät loukkauksia, uhkauksia tai muuta hämärää.

Juurikin näin. Sananvapaus ei tarkoita sitä, että voi sanoa mitä sylki suuhun tuo. Esimerkiksi kommentit, jotka millään tavalla loukkaavat ihmisen uskonnollista, poliittista tai ideologista vakaumusta ovat jo sinällään psyykkistä väkivaltaa vihapuheen kohdetta vastaan ja ajavat, joka päivä ihmisiä masennukseen ja itsemurhiin.

Jos aikoo julistaa yleisen maun vastaisia näkemyksiään netissä tai lehtien mielipideosastoilla, kannattaa varautua siihen, että häkki heilahtaa tai tulee sakkoja. Siinä on turha ruikuttaa, kun tasan tarkkaan tietää, mitä tuli suustaan päästettyä. Sananvapaus tuo mukanaan myös sananvastuun, joka tarkoittaa sitä, että ottaa muiden ihmisten tunteet huomioon ennen kuin päästää suustaan sammakoita.

Toivottavasti Suomessakin annettaisiin entistä ankarampia tuomioita loukkaavasta puheesta. Tässä mielessä näennäisen takapajuiset maat, kuten Turkki ja Venäjä ovatkin meitä vuosia edellä.

Ville: Valitettavasti joillakin ihmisillä tuntuu olevan suuria vaikeuksia erottaa vihapuhetta sallituista mielipiteistä. Loukkaantumis-kortti heitetään yleensä pöytään kun mitään järjellisiä argumentteja ei ole oman kannan puolesta enää jäljellä.Aatteita ja ideologioita vastaan saa hyökätä sanallisesti niin paljon kuin haluaa kunhan ei hyökkää niiden edustajia vastaan.

Muropaketin uusimmat