Uusimmat

Sonyn tulevaisuus on yhden kivijalan varassa

04.07.2016 21:15 Jukka O. Kauppinen

Sonyllä on mennyt huonosti jo pitkään. Firma on tehnyt tappiollisia tilivuosia toinen toisensa perään ja osakekurssit ovat kaukana kunnian vuosien huippulukemista. Firma onkin pistänyt kuvioita uuteen uskoon, ja uskaltaa katsoa taas luottavaisesti nyt tulevaisuuteen.

Japanilaislähtöisen korporaation tulevaisuus on kuitenkin yhden kivijalan varassa. Viime vuosien raa’an talousremontoinnin tuloksena yhtiö on lopettanut useita osastojaan ja poistunut useilta bisnessektoreilta, samalla irtisanoen satojatuhansia työntekijöitään.

Sony löysi kuitenkin pelastuksen videopeleistä, sillä PlayStation 4 -konsoli nousi odottamattoman kovaksi hitiksi ja toi kassavirtaa juuri silloin, kun sitä eniten tarvittiin. Kun kaikki muu makaa punaisella, PlayStation-bisnes porskuttaa.

Ja kun tilanne on mitä on, niin Sonyn tulevaisuutta rakennetaan parhaillaan vahvasti PlayStation-keskeiseksi. Pelipuolen voitoilla pystytään peittämään muiden osastojen tappioita sillä aikaa, kun niiden bisnestä remontoidaan. Samalla PlayStationien ympärille rakennetaan aina vain enemmän uutta bisnestä ja tuotteita. Esimerkiksi Sonyn uudet verkkopalvelut musiikki- ja tv-kanavineen nojaavat täysillä PlayStation-brändiin.

PlayStation-keskeisyys on jännä linjaus siksikin, että Sony lanseerasi PlayStation 4 -konsolin puhtaana pelikoneena. Kun koneen menestys saatiin sementoitua, alettiin ekosysteemiä laajentamaan uusiin suuntiin. Tätä tulee väkisinkin verrattua Microsoftin Xbox One -lanseerauksen kompasteluihin, kun laitetta hypetettiin aluksi urheilukanavilla ja digiboksiominaisuuksilla, ja pelit tulivatkin kaukana perässä.

Jukka O. Kauppinen

Muropaketin uusimmat