Uusimmat

Suoraan hevosen suusta: Studiopomo kertoo, miten tehdään Drive Ahead!:n kaltainen menestyspeli Suomessa

12.06.2015 11:13 Muropaketin toimitus

Drive Ahead!

Dodreams on tällä viikolla julkaissut päivityksen iOS-laitteille Drive Ahead! -ajopeliin. Mobiilihitti on saanut kuukaudessa lähes kaksi miljoonaa latausta. Pelistudion toimitusjohtaja Erik Pöntiskoski kertoo Dome.fi:n artikkelissa omin sanoin, miten peli syntyi.

Drive Ahead! on studiomme kymmenes julkaisu iOS- ja Android-alustoilla. Tämä artikkeli yhdistää pelikehittämisen bisnes- ja design-näkökulmia. Kerron mitkä vuoden aikana kantapään kautta opitut asiat mahdollistivat Drive Ahead!:n menestyksen.

Päätimme Dodreamsissa kesällä 2014 ryhtyä julkaisemaan pelimme itse. Aluksi teimme sarjan minipelejä, joiden tavoitteena oli luoda meille oma käyttäjäkunta. Näin vähentäisimme riippuvuutta julkaisijoista, kun olemassa oleville faneille markkinoitaisiin aina uusia pelejä.

Keskityimme arcade- ja action-genren taitopeleihin. Ensimmäiset julkaisumme Balloon Dolly, Ice Hole Fishing ja Cardboard Crooks [iOS / Android] olivat tämän tuotantoformaatin harjoittelua. Ensimmäinen peli sai julkaisuviikolla satoja latauksia. Toinen peli jo tuhansia, koska sitä kritisoitiin yhdessä blogissa. Palaute vähän harmitti, mutta ajattelin että suunta on ainakin oikea!

Odotin kolmannesta pelistä jo menestystä, mutta sillä meni taas yhtä huonosti kuin ensimmäisellä…

Dodreams

Tänä aikana Applen sovelluskaupan markkinointitiimi kuitenkin innostui konseptistamme. Kunin – Ninja in Training -peli saikin julkaisuviikollaan vahvasti näkyvyyttä App Storen etusivulla.

Tuskaisen alkutaipaleen jälkeen olimme kuin päähän lyötyjä pelin saatua 500 000 latausta puolessatoista viikossa.

Kunin-pelissä pieni ninja hyppelee bambukepin nokasta ja torjuu miekallaan erilaisia teräaseita. Kontrollit ovat yksinkertaiset ja helppo omaksua, mikä on tärkeätä kasuaalille mobiilipelille. Huomasimme kuitenkin jo viikon jälkeen, että uuden huipputuloksen jahtaaminen käy pelaajille tylsäksi.

Peli koki tyypillisen kohtalon – käyttäjämäärä romahti Applen markkinointituen päätyttyä ja taloudellisesti se tuotti turskaa.

Selkeästi pelaajille täytyy antaa syy palata pelin pariin useammin ja pidemmän ajan kuluessa. Seuraavassa Battle Slimes -nimisessä areenaräiskintäpelissä pelaajat saivatkin avata uusia kenttiä ja poweruppeja. Tämän Jussi Simpasen ideoiman ja pitkälti toteuttaman pelin yhteydessä päätimme keskittyä lokaaleihin monipeleihin. Kotona lapset usein tappelevat pelivuoroista, eikä tarjolla ole juurikaan pelejä, joita voi pelata yhdessä kun hengaa kavereiden kanssa.

Dodreamsissa me haluamme tuoda perheen ja ystävät yhteen pelaamaan saman laitteen äärelle.

Annoying Orange arvostelee pelin erittäin ärsyttävällä tavalla

Myös Drive Ahead!’in tapauksessa pelillä on keksijänsä, joka koko muun tiimin avulla kehittää lopullisen tuotteen.

Jari Räisäsen ideoiman konseptin ydin – aja autolla kaveria päähän – on niin hauska ja koukuttava, että laitamme nyt kaikki voimavaramme siihen. Olemme nähneet, miten ajotaistot tuottavat yllättäviä ilon ja ylpeyden hetkiä, jotka ihmiset haluavat jakaa ystävilleen. Meillä onkin Everyplayn kautta 80 000 fanin yhteisö, joka on jakanut jo 267 000 klippiä nettiin. On ollut hauskinta nähdä miten fanit tekevät pelissä asioita, joita emme itse arvanneet. En voinut edes kuvitella, että joku oppisi ajamaan Bobcattia kauhan varassa kuin hyppykepillä! Tämän vuoksi omien pelivideoiden sijasta jaamme joka viikko koosteen pelaajien parhaista otteluista.

Tämän kesän ajan keskitymme Drive Ahead! -pelin Android-version kehittämiseen. Vastaan jo nyt päivittäin kyselyihin, että koska se on valmis. Innokkain fanimme on jo ostanut itselleen iPhonen, kun ei malttanut odottaa.

Lue myös:

Vaihtoehto terassille ja tuopille: Seitsemän peliä, joita kannattaa pelata juuri nyt

Dodreamsin Erik Pöntiskoski kirjoittaa myös jatkossa Dome.fi:lle kuulumisia pelikentän sisäpiiristä. Millaisia juttuja haluaisit tietää tai lukea? Kirjoita ehdotuksesi kommenttikenttään.

Teksti: Erik Pöntiskoski

Muropaketin uusimmat