Uusimmat

Taas Commodorea raiskataan – nyt leima lyötiin Android-puhelimeen

15.07.2015 12:00 Jukka O. Kauppinen

Commodore oli ennen muinoin hieno yhtiö. Silloin aika kauan sitten. Mutta legendaarisen tietokonevalmistajan konkurssin jälkeen firman brändiä on kierrätetty milloin missäkin, usein hyvinkin outoihin paikkoihin. Sanotaan näin, että jo muutama vuotta konkurssin jälkeen Commodore-nimellä myydyt kiinalaiset puhelimet olivat aika nolo veto. Mutta ei näemmä tarpeeksi nolo.

Ympyrä tavallaan sulkeutuu, sillä nyt markkinoille on tulossa taas yksi Commodore-nimellä ratsastava tuote, jolla ei ole niin minkään maailman yhteyttä oikeaan Commodoreen. Laitteen italialaiset suunnittelijat kuitenkin väittävät, että he ovat hommanneet oikeudet yhtiön nimeen ja logoon ”monissa maailman maissa”, ja sitten vain rahastuskone käyntiin uudella Android-puhelimella.

Jotain historiikkia uudessakin laitteessa sentään on. Puhelimen nimi on Commodore PET, jolla viitataan Commodoren jättimenestykseksi 1970-luvulla nousseeseen PET-tietokoneeseen. PET oli muuten aikoinaan kone, joka pieksi Applen varhaisia kotimikroja miten päin vain niin tehoissa, käytettävyydessä kuin hinnassaankin. Ja erittäin suosittu.

Android 5.0 Lollipop –käyttöjärjestelmään pohjautuva puhelin sisältää valmiiksi myös C64- ja Amiga-emulaattorit, joilla voi *töttöröö* pelata C64- ja Amiga-pelejä.

Muutoin laite on ihan Android-peruskauraa. Kahdeksanytiminen prosessori, 13 megapikselin kamera, 5,5-tuuman näyttö ja vaihtohtoina 16/32 gigan tallennustilalla ja 2/3 gigan muistilla varustetut versiot.

Loppumetreillä Commodore-puhelin ei tuo mitään varsinaisen uutta, vain kierrättää ja panee vanhaa yhtiöparkaa halvalla. Eiköhän puhelimeensa saa Commodore-kuoret netistä tilaamalla ja emulaattorit voi ladata itsekin.

Kuten sanottua, tämä ei ole ensimmäinen eikä viimeinen kerta kun Commodoren nimeä läimitään milloin mihinkin uusiin turhuuden tuotteisiin. Commodore-nimellä on tehty aiemminkin pöytäpuhelimia, kännyköitä, tv-pelikoneita, näppäimistöjä, multimediatietokoneita, minitietokoneita ja säälittävimmillään jopa CD/DVD-levyjä.

Mutta täytyy sanoa, Commodore Invictus ja Commodore Phoenix saattaisivat olla nyt ostamisen arvoista bonkkia, jos niitä olisi tarjolla. Vaan eipä näy edes eBayssä. Kertoo aika paljon miten suosittuja ja onnistuneita laitteita ne olivat.

Lisätietoja: http://www.commodoresmart.com/

Lähde: Wired

Lisää aiheesta

Commodore 64: A Visual Commpendium on erilainen aikamatka [kirja] 

Commodore riidoissa uusista Amigoista 

Commodore: A Company on the Edge – upea historiateos kovissa kansissa 

Commodore-insinööri myy Amiga-prototyyppejä  

Commodorelta toinenkin näppäimistötietokone 

ommodore aikoo tehdä 2000-luvun Commodore 64:n?