Uusimmat

Tästä alkoi käsikonsolien vallankumous 27 vuotta sitten

21.04.2016 13:22 Jukka O. Kauppinen

Mobiilipelaaminen on tänään suurta valtavirtaa, mutta aina niin ei ole ollut. Nintendon Game & Watch -taskupelikoneet olivat iso juttu 1980-luvun alkupuolella, ja vuosikymmenen loppua kohden tekniikka alkoi olla siinä kuosissa, että oikea taskukonsoli pyöri monenkin pelitalon visioissa. Ja tasan 27 vuotta sitten Nintendo mullisti maailmaa.

Game Boy tuli näet kauppoihin juuri tänä päivänä, tuolloin aikoinaan. Vuonna 1989.

Eurooppaan maailman ensimmäinen hittikäsikonsoli saapui vasta yli vuoden kuluttua, syyskuussa 1990.

Maailma oli tuohon aikaan vielä kovin erilainen paikka kuin tänään. Internet oli harvojen tutkijoiden yksinoikeus, modeemitkään eivät olleet vielä kovin yleisiä ja itärajan takaa löytyi Neuvostoliitto. C-64 oli tasavallan tietokone ja NES Se Konsoli. Mobiilipelejä ei ollut, ellei 80-luvun alussa suosittuja Game & Watch –pelejä sellaisiksi lasketa.

Game Boy ei ollut teknisesti kummoinen. Näytössä ei ollut värejä sen enempää kuin taustavalaistustakaan. Prosessori tikitti 4,19 megahertsillä ja muistia oli kokonaiset 8 kilotavua. Pelimodulien kapasiteetti oli enimmillään 8 megabittiä, eli yksi megatavu.

Vaan hinta oli halpa, patterit kestivät pitkään ja pelit olivat hyviä. Ja siinä vaiheessa kun konsolin mukana sai Tetris-pelin, niin myynnit räjähtivät kattoon. Teknisesti kehittyneemmät kilpailijat, joiden laitteissa oli niin värejä kuin kunnon stereoääniäkin, jäivät itkemään Game Boyn nostattaman hittipilven keskelle.

Kaiken kaikkiaan Game Boy -konsoleita myytiin 119 miljoonaa kappaletta. Laitteen hitein peli oli tietenkin Tetris, jota myytiin sekä erikseen että konsolin mukana noin 30 miljoonaa kappaletta.

Game Boyn myötä Nintendo on hallinnut suvereenisti mobiili/käsikonsolipelien markkinoita kolmatta vuosikymmentä, aina siihen saakka kunnes kännykkäpelit nousivat lopultakin oikeasti varteenotettavaksi vaihtoehdoksi.

Lisää aiheesta

Tee-se-itse-mies tekee DS:stä ison Game Boyn

Päivän kuva: Muuta jääkaappisi Game Boyksi yksinkertaisella tavalla

Yksi retrokonsoli löytää heidät, se yksi heitä kaikkia hallitsee

Päivän kuva 26.6.2014: Vuoden 1991 Game Boy -mainos on aika hillitön – paljon on muuttunut parissa vuosikymmenessä

Jukka O. Kauppinen

Muropaketin uusimmat