Uusimmat

Tutkimus: Älykkäät ihmiset pärjäävät muita paremmin League of Legendsissä

01.12.2017 21:26 Muropaketin toimitus

Uusi tutkimus osoittaa, että menestyminen League of Legends -pelissä viittaa korkeaan älykkyysosamäärään.

Tutkijat ovat löytäneet vahvan korrelaation älykkyyden ja pelissä menestymisen välillä League of Legendsissä. Tämä ei ole kovin yllättävää siinä mielessä, että moninpelattavat toimintastrategiapelit (MOBA-pelit) vaativat pelaajia miettimään asioita strategisesti, tekemään yhteistyötä muiden pelaajien kanssa sekä omaksumaan suuria määriä tietoa. PLOS ONE -vertaisarvioidussa yhdysvaltalaisessa tiedelehdessä julkaistussa tutkimuksessa kerrotaan, että MOBA-pelejä voi käyttää mittaamaan kognitiivista älykkyyttä.

“Jos kyse olisi shakista, ei kukaan olisi yllättynyt tutkimustuloksesta. Ainoa yllätys tässä on se, että on olemassa videopelejä jotka ovat yhtä monimutkaisia kuin shakki, ja ihmiset pelaavat näitä pelejä jatkuvasti”, totesi tutkimusta mukana tekemässä ollut Yorkin yliopiston psykologian professori Alex Wade.

Wade ryhmineen suoritti kaksi tutkimusta. Toisessa tutkijat tekivät älykkyysosamäärätestejä 56:lle kokeneelle League of Legends -pelaajalle ja vertailivat tuloksia näiden Matchmaking Ranking -tulokseen. Tämä MMR-tulos muodostuu sen mukaan, kuinka monta peliä pelaaja on voittanut ja hävinnyt.

Toisessa tutkimuksessa kerättiin tietoa tuhansien MOBA- ja FPS -pelaajien ikien ja pelisuoritusten pohjalta. Näitä tietoja käytettiin määrittämään vaikuttaako ikä sekä MMR että älykkyysosamäärätestien tulokseen.

Tutkijat löysivät vahvan korrelaation League of Legendsissä ja älykkyysosamäärätesteissä menestymisen välillä. Tutkimusryhmä kykeni lisäksi osoittamaan, että MOBA-pelaajien suoritustuloksissa ja ÄO:ssa on nähtävissä samanlainen malli eri ikäluokkien kesken.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että kyky ajatella nopeasti ja omaksua tietoa kasvaa tasaisesti kahdenkymmenen ikäluokan puoleen väliin saakka, kunnes se alkaa hitaasti laskea. Tämä seikka pitää kutinsa myös MOBA-pelaajien suhteen. Sen sijaan FPS-peleissä menestyminen ei seuraa tätä kuviota.

“Toisin kuin FPS-pelit, joissa nopeus ja tarkkuus ovat etusijalla, MOBA-peleissä on tärkeintä muisti sekä kyky tehdä strategisia päätöksiä samalla, kun ottaa huomioon lukuisia erilaisia muuttujia”, sanoo Wade.

Vaikka tutkimus osoittaakin korrelaatiota korkean älykkyyden ja MOBA-peleissä pärjäämisen välillä, ei se tarkoita sitä, että videopelien pelaaminen tekee kenestäkään älykästä. Tutkimus yksinkertaisesti toteaa, että korkea älykkyysosamäärä on hyödyksi MOBA-pelaajille.

“Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että hyvissä strategiapeleissä, kuten shakissa, pärjäävät ihmiset tuppaavat saada älykkyysosamäärätesteissä korkeita tuloksia. Meidän tutkimuksemme laajentaa tätä sellaisiin suosittuihin peleihin joita miljoonat ihmiset ympäri planeetan pelaavat joka päivä”, Wade tiivistää.