Uusimmat

Yhden aikakauden päätös: videopelien isä kuoli 92-vuotiaana

08.12.2014 11:34 Jukka O. Kauppinen

Saksalaissyntyinen keksinä ja insinööri Ralph Baer ehti luoda 92 vuotta kestäneen elämänsä mittaan kaikenlaisia asioita. Yksi Baerin keksintö oli kuitenkin ylitse kaiken – ja siitä meidän kaikkien on häntä kiittäminen, syvästi ja nöyrästi. Baer oli näet mies, joka keksi videopelit.

Baer työskenteli 1960-luvulla puolustusteollisuudessa, mutta oli saanut päähänsä kipinän tv-pelikoneesta jo 50-luvulla.

Haastattelussa Baer kertoo muun muassa, että hän sai alkujaan idean ensimmäisestä pelikoneesta jo vuonna 1951. Hän rakensi tuolloin tv-vastaanotinta, jonka virittelyn yhteydessä Baer tuotti näytölle myös erilaisia viivoja, kuvioita ja värejä, ihan vain testimielessä.

”Pystyin liikuttamaan ruudulla erilaisia kuvioita, mikä oli melko siistiä. Silloin tulin ajatelleeksi, että ehkäpä meidän pitäisi rakentaa jotain televisioon. Jotain, jonka avulla televisiolla voitaisiin tehdä itse jotain muutakin kuin vain katsoa ohjelmia.”

”Tämä ajatus palasi päähäni vuonna 1966, jolloin tein ihan muita töitä. Se ei liittynyt mitenkään siihen, mitä tein tuolloin.”

Tästä kipinästä muovautui maailman ensimmäinen pelikonsoli: Magnavox Odyssey. Ja maailma muuttui.

Brown Box

Lopulta Baerin työnantaja lämpeni ajatukselle, antoi herralle budjetin ja apureita, jonka myötä syntyi maailman ensimmäisen pelikonsolin prototyyppi, ”Brown Box”, ruskea laatikko.

Pelikoneen lisenssi myytiin lopulta Magnavox-yhtiölle, joka julkaisi vuonna 1972 maailman ensimmäisen pelikonsolin, Magnavox Odysseyn.

 

Baer keräsi konsolillaan, lisälaitteillaan ja muilla keksinnöillään väkevän, 150 patenttia painavan salkun, sillä hän teki ensimmäisen konsolin lisäksi myös ensimmäiset konsolipelit, peliohjaimet, konsolien lisälaitteet. Myöhemmin Baer kehitti edistyneempiä konsoleita niin Magnavoxin kuin Colecon leivissä, sekä lukemattomia hittileluja aivan nykyaikaan saakka.

Ralph Baer, videopelien isä, 8.3.1922-6.12.2014. Lepää rauhassa.

Lisätietoja: http://en.wikipedia.org/wiki/Ralph_H._Baer

Ralph Baer ja Microsoftin Major Nelson. Kuva: Major Nelson.

Lisää aiheesta

Aarteita pelihistorian hämäristä 7: maailman ensimmäinen pelikonsoli 

Juuri nyt: 40 vuotta ensimmäisen pelikonsolin julkaisusta 

Videopelien isä sai lähtölaukauksen maailman ensimmäiseen pelikonsoliin jo vuonna 1951