Uusimmat

YouTube saastuttaa enemmän kuin monet valtiot – tutkijoiden mukaan päästöjä voisi helposti vähentää

08.05.2019 09:45 Muropaketin toimitus

YouTuben vuosittaisia hiilidioksidipäästöjä voisi vähentää yksinkertaisilla muutoksilla palvelun toimintaan.

Bristolin yliopiston tutkijat ovat selvittäneet, kuinka paljon hiilidioksidipäästöjä YouTube-videopalvelu tuottaa vuodessa, raportoi Earther. Vuonna 2016 videopalvelu tuotti 11 miljoonaa tonnia hiilidioksidia, mikä on sivuston mukaan enemmän kuin vaikkapa Amsterdamin kaupungin vuosittainen hiilijalanjälki.

Vertailun vuoksi kerrottakoon, että Wikipedian mukaan koko Suomessa tuotettiin vuonna 2017 hiilidioksidia noin 46,6 miljoonaa tonnia. Monet kokonaiset valtiot myös tuottavat vuodessa vähemmän päästöjä kuin YouTube.

Eartherin mukaan suuret teknologiayhtiöt tuottavat hiilidioksipäästöjä lähinnä servereiden ylläpidon kautta. Tutkijoiden laskelma perustuu heidän kehittämäänsä malliin, joka ottaa huomioon YouTuben julkistamat tiedot sekä aiemman tutkimuksen tavoista, joilla palvelua käytetään.

YouTuben omistava Google maksaa päästöhyvityksiä tuottamastaan hiilidioksidista, mutta tutkijoiden mallin mukaan päästöjä voitaisiin joka tapauksessa huomattavasti vähentää. Esimerkiksi sillä, että YouTube sallisi kaikkien käyttäjien kuunnella musiikkia toistamatta videoita, voitaisiin vähentää päästöjä yli puoli miljoonaa tonnia vuodessa. Tällä hetkellä kyseinen ominaisuus on tarjolla vain maksullisella YouTube Premium -tilauksella.

Tutkijoiden mukaan päästöjä voisi leikata runsaasti myös poistamalla palvelun autoplay-ominaisuuden. Autoplay nimittäin lataa seuraavaa videota jo valmiiksi, vaikka käyttäjä ei sitä lopulta katsoisikaan.

Bristolin yliopiston tutkimusryhmän tavoitteena ei ole ottaa YouTubea silmätikuksi, vaan nostaa esiin, kuinka palveluiden suunnitteluratkaisut vaikuttavat niiden tuottamiin päästöihin. Tutkijat esittelevät tuloksensa torstaina Conference on Human Factors in Computing Systems -konferenssissa.