Uusimmat

MSI Mega Book S271

24.01.2007 22:26 Muropaketin toimitus

MSI Mega Book S271:n mukana tulee niin ikään paljon paperi- ja CD-levymuodossa olevaa tavaraa. Paperipuolelta löytyy mm. Windows XP Home Edition -ohjeistusta, pikakäyttöopas, ohjekirja ja takuukirja, kun taas CD-levyillä luonnistuu käyttöjärjestelmän palauttaminen alkutilaan.

Kannettavan tietokoneen ohella pakkauksesta löytyy myös muuntaja, virtakaapeli, puhelinkaapeli sekä kohtuullisen pienikokoinen optinen hiiri, joka kulkee kätevästi esimerkiksi mukana toimitettavassa laukussa. Vaikka hiiri ei loppujen lopuksi ole kuin muutaman kymmenen euron arvoinen lisäkapistus, antaa se mukavan piristysruiskeen käyttäjille, jotka eivät halua käyttää touchpadia. Fujitsu-Siemensin tavoin verkkokaapelia ei pakkauksen uumenista onnistuttu löytämään.

Toinen piristysruiske on mukana tuleva kantolaukku, jota voi riiputtaa perässä joko kantokahvasta tai olkahihnasta. Sisäpuolelta tutkittuna laukku on jaettu kahteen osaan ja kannettavan tietokoneen osio on pehmustettu. Luonnollisesti sivuista löytyy taskuja sekä paikat kynille. Laukku on selvää plussaa Fujitsu-Siemensiin verrattuna, joka ei toimita minkäänlaista suojaa kannettavalle tietokoneellensa, vaikka Muropaketin aiemmin testaama, joskin huomattavasti arvokkaampi, Lifebook P7010 olikin varustettu mokkanahkaisella suojapussilla.

S271:tä on saatavilla useampana eri värivaihtoehtona, mutta Muropaketin testiin saapunut malli on valkoinen. Näyttö lukittuu runkoon kahdella hampaalla, jotka liukuvat sivuun keskellä edessä olevaa harmaata vipua liu’uttamalla. Näyttöosassa on keskellä myös harmillisen korkea MSI:n logo.

Yleisilme on hyvin samanlainen, kuin Fujitsu-Siemens Amilo Si 1520-23:ssa, mutta tuntuma on kaikin puolin hyvin muovinen ja antaa halvan yleiskuvan tuotteesta. Muoviset osat taittuvat, painautuvat helposti sisäänpäin ja pitävät natisevaa ääntä. Toisaalta S271:n yksi vahvuuksista on sen hinta, mikä liikkuu Suomessa tuhannen euron paikkeilla.

Näyttö on 12,1-tuumainen ja kykenee WXGA- eli 1280×800-resoluutioon. Se toistaa mallikkaasti erilaisissa olosuhteissa kuvattuja DVD-musiikkivideoita – kirkkaita, värikkäitä sekä jossain määrin myös tummia. Jos näytöstä on jotain huonoa kaivettava esiin, sen alareuna vuoti jonkin verran valoa, minkä huomasi varsinkin tummia videoita katsellessa. Valitettavasti MSI:n eikä Fujitsu-Siemensin kannettavista tietokoneista löydy näytön yläreunasta webbikameraa.

S271 on kooltaan 303 x 225 x 45 millimetriä (leveys x syvyys x korkeus) ja painaa 1,9 kilogrammaa. 45 millimetrin korkeus on mitattu kahdeksankennoisella 4400 milliampeeritunnin akulla, joka löytyy testatusta mallista. Ohjekirjan perusteella vakiona mukana tulee nelikennoinen ja 2200 milliampeeritunnin akku, jolla paksuus akun kohdalta on vain 30 millimetriä.

Etureunan vasemmassa laidassa on kolme liitintä: FireWire-, mikrofoni ja kuuloke/ulostuloliitin, joista keskimmäisenä mainittu on värikoodattu tyyliin sopimattomasti vaaleanpunaiseksi.

Vasemmanpuoleiselta kyljeltä löytyy optinen asema, USB 2.0-liitin, ExpressCard-korttipaikka sekä muistikortinlukija. Optinen asema on Pioneerin valmistama ja kykenee kirjoittamaan CD-R- ja CD-RW-levyjä 24-kertaisella, DVD-R-, DVD+R- ja DVD+RW-levyjä kahdeksankertaisella, DVD-RW-levyjä kuusinkertaisella ja DVD-RAM-levyjä viisinkertaisella nopeudella. Kaksikerroksisten DVD-levyjen poltto luonnistuu nelinkertaisella nopeudella. Muistikortinlukija tukee Multi Media Card-, Secure Digital- ja Memory Stick -kortteja ja Fujitsu-Siemensin tavoin Compact Flash -korttien lukeminen ei laitteella onnistu.

Kuvassa näkyy myös selkeästi rungosta ulkoneva kahdeksankennoinen akku, josta kuitenkin on myös hyötyä. Akku nostaa kannettavan tietokoneen pieneen kulmaan, jolloin kirjoittaminen ainakin allekirjoittaneen mielestä on miellyttävää.

Oikea kylki on varustettu edestäpäin lueteltuna kahdella USB 2.0-, puhelin-, verkko-, D-Sub- ja muuntajan liittimellä. Keskivaiheilla on myös aukko, josta prosessorin ja northbridgen tuottama lämmin ilma puhalletaan ulos. Fujitsu-Siemensiin verrattuna lisänäytön liitin ei ole uudempaa DVI-mallia, vaan vanhempi D-Sub-liitin.

Alapuolella on kolme tuuletusaukkoa, muutama tarra sekä akun lukitusmekanismi. Mekanismi koostuu erillisestä lukosta sekä sivullepäin liu’utettavasta pikalukosta. Muistien, kiintolevyn jne. vaihtoa vaikeuttaa se, ettei alapuolella ole ainuttakaan ruuvattavaa luukkua, joten komponenttien vaihtamisen joutuu toteuttamaan pitkän kaavan mukaan, mihin perehdytään tarkemmin hieman myöhemmin.

Näppäimistön yläpuolelta keskeltä löytyy viisi näppäintä, joista keskimmäinen on virtanäppäin. Neljä muuta näppäintä avaavat sähköpostiohjelman ja selaimen, mahdollistavat langattoman verkkoyhteyden kytkemisen päälle ja pois päältä sekä avaavat haun.

Näppäimistön ja hiiren alapuolelle on sijoitettu seitsemän lediä, joista kolme vasemmanpuoleisinta ilmaisevat Num, Caps ja Scroll Lockin tilan. Neljän suuremman ledin ryppäästä vasemmanpuoleisin ilmaisee kiintolevyn aktiivisuuden, seuraava palaessaan sinisenä osoittaa tietokoneessa virran olevan päällä ja vilkkumalla siirtyvän tehonsäästötilaan, ja toiseksi oikeanpuoleisin ilmaisee vihreällä ledillä akun latautuvan ja vilkkuu punaisena akun varauksen ollessa heikko. Oikeanpuoleisin palaa sinisenä, kun langaton verkkoyhteys on kytketty päälle, palaa vihreänä, kun Bluetooth on päällä, ja vihreä ja sininen vilkkuvat vuorotellen, kun molemmat on kytketty päälle.

Näppäimistö on S271:n halvimman näköinen ja tuntuinen kohde, joskin voidaan siitäkin laskea plussaksi reilun kokoiset näppäimet. Toisaalta Fn-näppäin on Fujitsu-Siemensin tavoin sijoitettu vasempaan alakulmaan ja tuotti tottumattomalle huiman määrän virhepainalluksia. Touchpad sen sijaan toimii moitteetta ja näppäimet tämän alapuolella vaativat tarpeeksi voimaa, ettei niitä painele vahingossa.

Funktionäppäimistä luonnistuu näytön vaihtaminen, näytön kirkkauden vähentäminen ja lisääminen, äänenvoimakkuuden vähentäminen ja lisääminen, äänen poiskytkeminen ja tietokoneen pakottaminen tehonsäästötilaan.

S271:n avaaminen on hieman pidempi prosessi, jossa ensimmäisenä käteen jää talttapäisen meisselin avustuksella näppäimistön alapuolen kaistale. Alta paljastuu Ralinkin piirillinen MSI MS-6855B Bluetooth + WLAN -moduuli ja kiintolevy, joista jälkimmäinen on 2,5 tuuman kokoinen ja kapasiteetiltaan 120 gigatavua.

Seuraavaksi irtoaa näppäimistö, jonka alapuolella ovat muistikammat ja sitä ympäröi metallinen suojapelti. Muistikampa on gigatavun suuruinen ja speksattu toimimaan PC2-5300-nopeudella eli 333 MHz:n (667 MHz DDR) kellotaajuudella. Laitteeseen voi asentaa enintään kaksi gigatavua muistia, joka saavutetaan helposti asentamalla rinnalle toinen gigatavun muistikampa.

Peltisuojan poistaminen paljastaa koko S271:n komeuden ja pinta-alasta suuren osan haukkaa vasemmalta puolelta löytyvä optinen asema, kun taas oikealla puolella on prosessorin ja northbridgen jäähdyttämisestä vastaava cooleri.

Cooleri on Fujitsu-Siemensin jäähdytysratkaisua kookkaampi ja koostuu isohkosta metallirungosta, jossa on prosessorin kohdalla kuparineliö, josta lämpö johdetaan heatpipe-putkea pitkin radiaalituulettimen vieressä olevaan siiliin.

Prosessorina S271:ssä on 638-pinninen AMD Turion 64 X2 TL-50, joka on asennettu Socket S1 -kantaan ja Core 2 Duo T5500:n tavoin sitä ei ole suojattu heatspreaderilla. Kuvassa oikealla puolella on ATI:n valmistama RS485M-northbridge, johon on integroitu 300 MHz:n kellotaajuudella toimiva Radeon Xpress 1100 -grafiikkaohjain. Ohjaimessa on kaksi Pixel Shader -liukuhihnaa ja se tukee DirectX 9.0:ää.

CPU-Z:n tiedoista käy ilmi, että kaksiytiminen TL-50 on valmistettu 90 nanometrin prosessilla ja perustuu Taylor-koodinimelliseen ytimeen. Prosessori toimii 200 MHz:n väylätaajuudella ja sen kokonaiskellotaajuus on 1,6 GHz. L2-välimuistia on ainoastaan 256 kilotavua ydintä kohden ja lisäksi se tukee MMX-, 3DNow!-, SSE-, SSE2-, SSE3- ja x86-64-laajennuksia.

DDR2-muistit toimivat hieman korkeammalla 319,3 MHz:n kellotaajuudella Fujitsu-Siemensiin verrattuna, mutta samalla muistiasetukset ovat löysemmät 5-5-5-13-19-2T.

Ylemmistä kuvista käy hyvin ilmi, että Fujitsu-Siemens Amilo Si 1520-23 ja MSI Mega Book S271 ovat koon puolesta hyvin verrattavissa toisiinsa. Edestäpäin ero on todella pieni ja sivustapäin tutkittuna ero kohdistuu lähinnä MSI:n takana ulokkeena roikkuvaan akkuun.

Sisältö

  1. 12 tuuman kannettavat tietokoneet
  2. MSI Mega Book S271
  3. Testattavat kannettavat tietokoneet & Testit
  4. Loppuyhteenveto