Uusimmat

Videotykin valitseminen, Optoma HD700X, pikakatsaus DLP-teknologiaan & HDMI-kytkin ja -kaapeli

26.02.2009 18:08 Muropaketin toimitus

Tykkivalinnassa rajasimme 1080p-tykit (1920 x 1080) pois valikoimasta, koska niillä hinta olisi heti kättelyssä noussut yli tuhanteen euroon. 720p-tykkejä (1280 x 720) on saatavilla huokeampaan hintaan, mutta DVD Plaza -sivuston keskustelualueita selaamalla valinta rajattiin kahteen malliin: Optoma HD700X:ään ja InFocus X9:ään. Mietinnän jälkeen valinta kallistui Optoma HD700X:ään, josta käyttäjillä oli pääosin pelkästään positiivista sanottavaa.

Budjetin lisäksi 720p-tykkivalinta tehtiin myös siitä syystä, että se tulee DVD-, Xbox 360- ja televisiokäyttöön, joista ainoastaan keskimmäinen hyötyy teräväpiirtoresoluutiosta. Projekti on kuitenkin suunniteltu niin, että järjestelmän voi helposti myöhemmin päivittää videotykin osalta uuteen. Tarve sille tulee viimeistään siinä kohtaa, kun DVD-soitin siirtyy Blu-ray-soittimen tieltä.

Tykkiä ostaessa kannattaa myös huomioida sen sijoittaminen, sillä varsinkin halvimmilla DLP-tykeillä (DLP-teknologia käsitellään tämän sivun lopussa) sitä ei välttämättä voi asentaa kattoon, jos screenin haluaa katonrajaa alemmas. Lisäksi on syytä huomioida videotykkien rajalliset zoomausominaisuudet, jotka rajaavat screenin koon tiettyyn haarukkaan tietyltä etäisyydeltä. Näitä asioita kannattaa tutkia ja mitata ennen kuin videotykin ostaa ja screeniä alkaa valmistaa.

Optoma HD700X -tykki skaalautuu ominaisuuksiensa puolesta ylemmän kaaviokuvan kaltaisiin mittoihin ja etäisyyksiin. Jos screenin on tarkoitus olla esimerkiksi 80-tuumainen, videotykin linssi tulee olla screenistä 2,75 – 3,01 metrin etäisyydellä. Tällöin linssin taso voi olla screenin ylä- tai alareunasta videotykin asennuksesta riippuen maksimissaan 19 senttimetrin etäisyydellä (kuvassa offset).

Eri videotykkimalleja verratessa on huomioitava myös omat tarpeet liitäntöjen suhteen. Jos ratkaisun toteuttaa pelkästään HDMI-liittimillä, videotykkivalinnalle ei muodostua suurempia esteitä, sillä käytännössä kaikista nykypäivän uusista videotykeistä löytyy vähintään yksi HDMI-liitin. Myös komponentti-, komposiitti- ja S-Video-liitännät löytyvät lähes kaikista videotykeistä. SCART-liitintä kaipaaville valinta uusien videotykkien suhteen on niukempi ja tällöin kannattaa tutustua esimerkiksi Huuto.netin tarjoamaan käytettyjen videotykkien valikoimaan.

Varsinkin käytettyä videotykkiä ostaessa lampun käyttöikää ei voi painottaa liikaa. Varma asia on, että jokaisessa videotykissä lampun elinkaari tulee jossain vaiheessa tiensä päähän – eri asia on tuleeko se 1000 vai 2000 tunnin käytön jälkeen. Lampun käyttöikää voi pidentää muun muassa putsaamalla videotykin säännöllisin väliajoin, sijoittamalla videotykin paikkaan, jossa sen ilmavirtaa ei ole tukittu, ja ettei videotykkiä sammuta ja käynnistä lyhyin väliajoin.

 

Optoma HD700X

Optoma HD700X:ää on saatavilla Suomesta, mutta kun hintatasoa vertaa esimerkiksi Iso-Britanninaan, tilaaminen ulkomailta on huomattavasti järkevämpi ratkaisu. Suomessa videotykillä on hintaa noin 800 euroa ja iso-britannialaisesta ProjectorPoint-kaupasta tilattuna Optoma kustansi toimituskuluineen noin 540 euroa. ProjectorPoint toimittaa lisäksi mukana kahden metrin mittaisen HDMI-kaapelin.

HD700X:n yksi hyvä puoli tulevaisuutta ajatellen on myös kohtuullisen hintainen uusi lamppu, sillä ProjectorPointissa Optoman oma lamppu kustantaa 109 puntaa (120 euroa) ja videotykin oston yhteydessä siitä saa 10 punnan alennuksen. Useisiin muihin videotykkeihin lamput maksavat yli 200 puntaa.

Yleisilmeeltään Optoma HD700X on musta ja sen edestä löytyy linssin vasemmalta puolelta lämpimän ilman tuuletusaukot. Linssissä on käsivaraisesti säädettävä 1,1-kertainen zoomi, jolla voidaan heijastaa 1,0 – 7,36 metrin halkaisijalta oleva 16:9-suhteellisen kuvan 1,2 – 12 metrin etäisyydelle. Kuvan tarkkuuden säätö löytyy niin ikään käsivaraisena rullana ja se on sijoitettu videotykin päälipuolelle. Optoma on ilmoittanut videotykkinsä kontrastiksi 3000:1, kirkkaudeksi 1300 lumenia ja meluavan normaalitilassa 29 desibeliä.

HD700X:n asentaminen on helppoa, sillä se painaa ainoastaan kaksi kilogrammaa, eikä näin ollen aseta suuria vaatimuksia telineelle. Kokoa sillä on 259 x 73 x 188 millimetriä (leveys x korkeus x syvyys) ja Optoma ilmoittaa sen tehonkulutukseksi valmiustilassa yhdeksän wattia ja käytössä maksimissaan 265 wattia.

Takapuolelta löytyy kohtuullisen monipuolinen liitinvalikoima, joka käsittää S-Video-, VGA-, komponentti-, komposiitti- ja HDMI-liittimet. HDMI-liitin on HDMI-standardin 1.3-version mukainen ja tukee 480p-, 576p, 720p, 1080i- ja 1080p-resoluutioita. Lisäksi oikeasta reunasta löytyy Service-nimen kohdalta USB-liitin ja reunimmaisena 12V Trigger, joka on tarkoitettu moottorillisia kankaita varten. Alimpana on perinteinen virtaliitin, joka on tuttu tietokoneiden virtalähteistä.

Videotykin pohjasta löytyy lampun vaihtoluukku, ilmanottoreikiä, pöytäjalka sekä ruuvinkantoja kattotelinettä varten. Pöytäjalalla voi pienten porrastusten avulla säätää videotykin kulmaa, kun videotykki on asennettu oikeinpäin esimerkiksi pöydälle.

Yläpuolella on ympyrämuodostelmassa nappeja ja ledejä, ja sen ulkokaarelta löytyy äänen ja videon keskeytys-, virta- ja valikon aukaisevat napit sekä virta-, lämpötila- ja lamppuledit. Virtaledi palaa punaisena videotykin ollessa virransäästötilassa, vilkkuu vihreänä lämmitystilassa ja palaa vihreänä videotykin ollessa toimintakunnossa. Lämpötila palaa punaisena, kun videotykki on ylikuumentunut, ja lamppuledi vilkkuu punaisena tuulettimen ollessa epäkunnossa ja palaa punaisena lamppuvian ilmetessä. Keskiosaan on sijoitettu nuolinapit sekä keskeltä löytyy enter-nappi ja lisäksi kaksi reunimmaista nappia toimii kuvalähteen valitsimena ja kuvalähteen automaattisena synkronoijana.

Videotykin mukana toimitetaan takuulappu, ohjekirja, pika-asennusopas, ohjekirjoja sisältävä CD-levy, kaksi erilaista virtakaapelia, VGA-, komponentti- ja S-Video-kaapeli, kaukosäädin sekä SCART-adapteri, josta kuvan saa vietyä eteenpäin S-Videona ja VGA:na. Kaikki mukana tulevat kaapelit ovat 1,8 metrin mittaisia, joten suurimmassa osaa tapauksia ne ovat auttamatta liian lyhyitä. Kauko-ohjain on taustavalaistu ja kohtuullisen tyylikkään näköinen kapula on varustettu monipuolisilla napeilla, joilla videotykin hallinta onnistuu ilman, että videotykkiin joutuu koskemaan ja mahdollisesti pilaamaan kohdistuksen.

 

Pikakatsaus DLP-teknologiaan

DLP-teknologia (Digital Light Processing) on Texas Instrumentsin kehittämä ja sen juuret yltävät vuoteen 1977, jolloin Larry Hornbeck aloitti teknologian kehittämisen ja sain sen valmiiksi 10 vuotta myöhemmin. Yritys valmistaa ainoana valmistajana DLP-piirejä ja niihin perustuvat laitteet ovat yleistyneet nopeasti ja hallitsevat nyt noin puolta markkinoista. DLP-teknologiaan perustuvia laitteita on saatavilla yli 30 valmistajalta.

Jokaisessa DLP-teknologiaan perustuvassa laitteessa on optinen DMD- eli Digital Micromirror Device -puolijohdepiiri, jossa on alumiinista valmistettuja peilejä. Kämmenelle mahtuvassa 1280×720-resoluutiota (720p) tukevassa piirissä on lähes miljoona 16 mikroneliömetriä kanttiinsa olevaa peiliä, jotka heijastavat valoa halutun kuvan näyttämiseksi.

Mikroskooppisen pieniä peilejä liikutetaan sähkövarausten avulla jopa 5000 kertaa sekunnissa ja valon kulkiessa peilin ohi, se ohjataan tapauskohtaisesti joko poispäin tai optiikkaa kohti. Jos kyseessä on musta pikseli, ohjaus tapahtuu pois ja puolestaan värillisellä pikselillä kohti optiikkaa. Värien muodostamiseen on useampia erilaisia ratkaisuja, mutta yleisin niistä on valon ohjaaminen suurella kierrosnopeudella pyörivän väripyörän ohi ennen peileille tuloa. Väripyörä sisältää punaisen, vihreän ja sinisen värin, ja DLP-teknologia luottaa ihmissilmän sekoittavan edellä mainituista väreistä halutun värin. Esimerkiksi purppuranvärisen pikselin aikaan saamiseksi peili heijastaa vuorotellen ainoastaan punaisen ja sinisen värin screenille.

 

HDMI-kytkin ja kaapelointi

Useista videotykeistä löytyy useampi kuin yksi HDMI-liitin ja tarpeen mukaan videotykkiin voi viedä vaikka jokaisesta lähteestä oman kaapelin. Käytännöllisyys kokee kyseisessä ratkaisussa kuitenkin kolauksen, eikä seinän viertä pitkin viety paksu johtonippu varmasti edistä myöskään esteettistä puolta. Nykypäivänä laitteet on varustettu HDMI-liitännällä, jolloin ne voi kierrättää esimerkiksi vahvistimen kautta. Valitettavasti omassa Harman Kardon AVR 235 -vahvistimessani ei ole HDMI-liittimiä, joten käyttöön otettiin ulkoinen HDMI-kytkin. Kytkimen tarkoituksena on niputtaa useampi HDMI-kaapeli yhdeksi, jolloin videotykille asti ei tarvitse viedä kuin yksi HDMI-kaapeli ja tarvittava sisääntulo valitaan kytkimestä.

HDMI-kytkin ostettiin Mareksista, jossa Lindyn valmistamalla neljällä HDMI-sisääntulolla varustetulla mallilla on hintaa 109 euroa. Kytkin on kooltaan ainoastaan 200 x 114 x 25 millimetriä (leveys x syvyys x korkeus), väriltään metallinharmaa ja sen edestä löytyy peilaavan muovilevyn takaa neljä lediä ja yksi nappi. Nappi toimii virtakytkimenä ja HDMI-sisääntulojen valitsimena. Power-ledi osoittaa nimensä mukaisesti laitteen virran tilan ja sen vasemmalla puolella 1-, 2-, 3- ja 4-merkintöjen alla olevat ledit kyseisen HDMI-sisääntulon tilan. Ledit palavat kirkkaan sinisenä, kun laitteeseen on kytketty virrat päälle ja kyseisestä sisääntulosta tulee signaali kytkimeen. Puolestaan punainen ledi ilmaisee valitun sisääntulon.

Lindyn HDMI-kytkimen takapuolelta löytyy virtaliittimen oikealta puolelta viisi HDMI-liitintä, joista vasemmanpuoleisin on ulostulo ja neljä muuta sisääntuloa. Laitteeseen voi siis liittää maksimissaan neljä eri HDMI-liitäntäistä laitetta ja yhdellä liitännällä valittu signaali viedään eteenpäin.

Kytkin tukee HDMI 1.3b-, HDCP 1.1- ja DVI 1.0 -standardeja ja resoluutioiden osalta 480i:tä, 480p:tä, 576i:tä, 576p:tä, 720p:tä, 1080i:tä ja 1080p:tä ja tietokoneesta tuotuna maksimissaan 1920×1200-resoluutiota. Tarpeen vaatiessa kytkin tukee myös monikanavaisen äänen kuljettamista HDMI-kaapelissa.

Lindy toimittaa mukana ohjekirjan, takuulapun, kauko-ohjaimen, kytkimen alle asennettavat resonointia estävät kumilistat, muuntajan useammalla erilaisella vaihtopäällä sekä niitä käsittelevän ohjelapun. Valkosininen kauko-ohjain on hyvin pelkistetty eikä siitä löydy kuin virtanäppäin sekä numeronäppäimet 0-9. Numeronäppäimistä ei tosin ole tarvetta kuin 1-, 2-, 3- ja 4-näppäimille, joilla valitaan haluttu HDMI-sisääntulo.

HDMI-kytkimestä eteenpäin signaalia kuljettavaksi HDMI-kaapeliksi valittiin niin ikään Mareksin myymä Lindyn 15-metrinen Premium-kaapeli. 84 euron hintaisen kaapelin taataan tukevan 720p- ja 1080i-resoluutioita, mutta 1080p-resoluutiota varten suositellaan käytettävän 149 euron hintaista Gold-mallia. Useiden käyttäjien kommenttien perusteella Premium-kaapeli toimii moitteetta myös 1080p-resoluutiolla, mutta varman päälle pelaavien kannattaa ostaa tarpeisiin takuuvarmasti soveltuva kaapeli.

Sisältö

  1. Alle tonnin videotykkiprojekti
  2. Videotykin valitseminen, Optoma HD700X, pikakatsaus DLP-teknologiaan & HDMI-kytkin ja -kaapeli
  3. Screenin rakentaminen, kattotelineen asennus & screenin asennus
  4. Lopputulos
  5. Loppuyhteenveto