Uusimmat

Lopputulos

26.02.2009 18:08 Muropaketin toimitus

Optoma HD700X:ää testattiin kuvalähteiden puolesta Xbox 360 -pelikonsolilla, Maximum C-80 -digiboksilla sekä Cambridge Audio DVD89 -DVD-soittimella. Äänestä huolehti Harman Kardon AVR 235 -vahvistin, neljä Tannoy Fusion 2 -kaiutinta sekä Audio Pro B1.36 -subwoofer.

DVD-elokuvien puolesta testikohteina käytettiin muun muassa Commandoa, Death Proofia, Planet Terroria sekä Pulp Fictionia ja musiikki-DVD:iden osalta Gojira – Link Alivea ja Porcupine Tree – Arriving somewhere…:a. DVD:t toistuivat mukisematta, mutta valitettava tosiasia on, ettei DVD:n resoluutio riitä 80-tuumaiselle kuvalle ja kuvassa näkyy auttamatta pakkausjälkeä. Perinteisellä digiboksilla pakkausjälki konkretisoituu DVD:tä selvemmin ja kuva on kaikkea muuta kuin kaunista katseltavaa.

Xbox 360 -pelikonsoli kykenee maksimissaan 1080p-resoluutioon ja Optoma HD700X:n maksimilla 720p-resoluutiolla lopputulos on huomattavasti parempi. Xbox 360 kykenee toistamaan DVD-levyjä, mutta on syytä pitää mielessä, ettei se paranna laatua normaalia DVD-soitinta ihmeellisemmäksi. 720p-resoluutiosta hyötyy kuitenkin siinä, mihin Xbox 360 on varsinaisesta luotu – eli pelaamisessa.

Lopuksi testasimme vielä Xbox 360:n ja tietokoneen Windows Media Center -ominaisuutta, jolla toistettiin tietokoneelta löytyviä kuvia ja videoita Xbox 360:llä. Myöskään niiden osalta ei havaittu kuvan puolesta ongelmia, mutta tietokonetta käyttäville ehdottomasti järkevämpi ratkaisu on sen kytkeminen suoraan HDMI-kytkimeen. Tuolloin meluavaa Xbox 360 -pelikonsolia ei tarvitse käyttää välissä ja varsinkin videoiden toistaminen on huomattavasti helpompaa, ja langattoman hiiren sekä näppäimistön omistajat voivat tykittää uutuuspelejä tietokoneen monitoria suuremmalta screeniltä.

DLP-tekniikka tuottaa kuvan peileillä ja se näkyy screeniä tutkiessa niin kutsuttuna kanaverkkona. Kanaverkko on nähtävissä tarpeeksi läheltä screeniä ja omalla kohdallani raja tuli vastaan noin kahdessa metrissä. Normaalilta noin kolmen metrin katseluetäisyydeltä verkosta ei ole tietoakaan.

Sen sijaan yksi näkyvämmistä ”ominaisuuksista” on DLP:n sateenkaari-ilmiö, joka on seurausta värejä hieman eri aikaa screenille heijastavasta väkipyörästä. Silmiä liikuttaessa nopeasti esimerkiksi kuvan vasemmasta yläkulmasta oikeaan alalaitaan ja tekstityksiä katsoessa kuvassa saattaa näkyä sateenkaaren värejä. Ongelma on eriasteinen eri ihmisille ja joitakin se saattaa haitata jopa siinä määrin, että kuvan katseleminen aiheuttaa päänsärkyä.

Ilmiö on selvästi nähtävissä, kun sen pakottaa esille liikuttamalla silmiä nopeasti, mutta noin kahden viikon käytön jälkeen olen omalta osaltani ”oppinut” katsomaan kuvaa kiinnittämättä siihen huomiota.

Huom! Ylempi kuva ei ole screenistä, vaan se on otettu kohti videotykkiä pitkällä valotusajalla ja valokeilan edessä on heilutettu kättä. Sateenkaaresta näkyy selvästi videotykin screenille heijastama sininen, vihreä ja punainen väri.

Sisältö

  1. Alle tonnin videotykkiprojekti
  2. Videotykin valitseminen, Optoma HD700X, pikakatsaus DLP-teknologiaan & HDMI-kytkin ja -kaapeli
  3. Screenin rakentaminen, kattotelineen asennus & screenin asennus
  4. Lopputulos
  5. Loppuyhteenveto