Uusimmat

Asus GTX580 DirectCU II

30.04.2011 12:21 Muropaketin toimitus

GTX580 DirectCU II (virallinen mallinimi on ENGTX580 DCII/2DIS/1536MD5) on pakattu vihreäpainotteiseen pakkaukseen, joka mielletään tyypillisesti NVIDIAn väriksi. Pakkauksessa mainostetaan DirectCU II -cooleria, grafiikkapiirin ylikellotusta sekä muun muassa DirectX 11 -tukea. Näytönohjaimen ohella pakkauksesta löytyy pika-asennusopas, ajuri-DVD-levy, SLI-silta, PCI Express -virta-adapteri sekä DVI-VGA-adapteri.

Asuksen edustus Suomessa on loistavalla tasolla ja sen myötä GTX580 DirectCU II -näytönohjainta on saatavilla lukuisilta jälleenmyyjiltä. Hintataso on asettunut halvimmillaan noin 480 euroon ja halvimpia GeForce GTX 580 -perusmalleja saa 440-450 eurolla, joten Asuksen erikoisnäytönohjaimen hinta vaikuttaa tältä osin kohtuulliselta.

Asus ei ole säästellyt DirectCU II -coolerin koolla ja näytönohjain kuluttaa kolme korttipaikkaa ja mustassa ilmanohjaimessa on kaksi reikää suurikokoisille tuulettimille. Ilmanohjain ei ole tiiviisti kiinni piirilevyssä ja jo kuvan perusteella voi päätellä, että suuri osa lämminneestä ilmasta palaa takaisin koteloon.

Näytönohjaimen takapuolen peittää anodisoitu alumiinilevy, joka on rei’itetty ilmankierron tehostamiseksi ja samalla se toimii coolerin kiinnityksen vastakappaleena. Oikeassa ylänurkassa on kaksi SLI-liitintä, joiden avulla kaksi, kolme tai neljä GeForce GTX 580 -näytönohjainta voidaan kytkeä rinnakkain SLI-konfiguraatioon.

Edessä on kolmen korttipaikan korkuinen liitinpaneeli, jonka ylin ja puolet keskimmäisestä korttipaikasta on rei’itetty lämpimän ilman ulostuloa varten. Keskimmäisessä on lisäksi yksi ja alimmassa korttipaikassa toinen kaksilinkkinen DVI-liitin, jotka kykenevät siirtämään näytöille maksimissaan 2560×1600-resoluutiosta kuvaa. Alimmassa korttipaikassa on myös 2560×1600-resoluutioon kykenevä DisplayPort-liitin sekä 1920×1080-resoluutioon kykenevä 1.4a-standardin mukainen HDMI-liitin.

GF110-grafiikkapiiri ei valitettavasti tue GeForce GTX 560 Ti- ja GeForce GTX 550 Ti -näytönohjaimissa tuettua häviöttömien DTS-HD Master Audio- ja Dolby TrueHD -ääniformaattien bittivirtausta (bitstreaming) Blu-ray-elokuvissa. Kolmen näytön 3D Surround -konfiguraatioon vaaditaan kaksi näytönohjainta SLI-tilassa.

GTX580 DirectCU II:n ja HD 6970 DirectCU II:n coolerit ovat lähes identtiset, joten niihin tutustutaan tarkemmin myöhemmin tässä artikkelissa.

GTX580 DirectCU II:n 27 senttimetriä pitkä piirilevy perustuu Asuksen omaan suunnitteluun, mikä näkyy varsinkin virransyötössä. Sen sijaan etuosa muistuttaa hyvin paljon NVIDIAn referenssisuunnittelua ja käsittää GF110-grafiikkapiirin sekä 12 GDDR5-muistipiiriä.

Piirilevyn takapuolelle ei ole sijoitettu muistipiirejä, vaan kaikki piirit löytyvät etupuolelta. Grafiikkapiirin keskikohdassa on osana Super Alloy Power -markkinointinimeä oleva SAP CAP -kondensaattori ja piirilevyn vasemmassa yläkulmassa näkyvät tyhjät paikat, joihin on referenssisuunnittelussa asennettu tehonkulutusta tarkkailevat piirit. Piirien tarkoitus on asettaa näytönohjain throttlaustilaan, kun tehonkulutus nousee tietylle tasolle, mutta järeämpää ylikellottamista ajatellen ratkaisu kierrettävissä.

Grafiikkapiirin vastapuolella oleva SAP CAP -kalvokondensaattori on NEC/Tokinin valmistama ja tarkemmalta mallimerkinnältään 0E907. Sen tarkoituksena on toimia järeänä kondensaattorina tasoittamassa grafiikkapiirin jännitettä ja edesauttamassa parempia ylikellotustuloksia.

Virransyöttöä on vankennettu NVIDIAn referenssisuunnitteluun verrattuna ja grafiikkapiirin vaiheiden määrä on nostettu kuudesta kahdeksaan. Muisteille on käytössä referenssisuunnittelun tavoin kaksi vaihetta, mutta sen sijaan, että molemmille vaiheille syötettäisiin virtaa PCI Express x16 -liittimen kautta, toisen vaiheen virta syötetään lisävirtaliittimellä.

NVIDIAn referenssiratkaisussa on kuusi- ja kahdeksanpinniset PCI Express -lisävirtaliittimet, mutta Asus on päätynyt molempien liittimien osalta kahdeksanpinniseen ratkaisuun.

Kuvassa vasemmassa alakulmassa valkoisen tuuletinliittimen vieressä on Super Hybrid Engine -markkinointinimen saanut piiri, joka on ilmeisesti uudelleenbrändätty UPI uP6225. Piiri toimii jänniteregulaattorina ja vaihtaa reaaliajassa profiileja tehonkulutuksen mukaan. Kelat on valmistettu korkeassa lämpötilassa ja paineessa, ja hurinan vähentämiseksi niiden kotelointi on täytetty.

TSMC:n tuotantolinjalla valmistettu GF110-grafiikkapiiri on pakattu viime vuoden 46. viikolla. Speksien osalta kyseessä on täysin vastaava piiri, kuin muissakin GeForce GTX 580 -näytönohjaimissa, mutta Asus ylikellottanut sen toimimaan NVIDIAn 772 MHz:n referenssikellotaajuuden sijaan hyvin maltillisesti 782 MHz:n kellotaajuudella.

384-bittisen muistiväylän jatkona on 12 kappaletta Samsungin valmistamia K4G10325FE-HC04-GDDR5-muistipiirejä, jotka toimivat NVIDIAn 1002 MHz:n (4008 MHz QDR) referenssitaajuudella. Piirit ovat 128 megatavun kokoisia, joten näytönohjaimessa on yhteensä 1536 megatavua muistia.

GPU-Z:n 0.5.3-versio tunnisti näytönohjaimen tiedot oikein ja sille asennettiin testaushetkellä uusimmat beeta-asteen GeForce 270.51 -versiolliset ajurit.

Kuvassa vasemmalla Asus GTX580 DirectCU II ja oikealla NVIDIAn GeForce GTX 580 -referenssinäytönohjain

Näytönohjaimet kamppailevat pituuden puolesta samalla viivalla, mutta cooleri on Asuksen mallissa täysin eri tasolla. NVIDIAn referenssimallissa on tarkoituksena saada kaikki lämminnyt ilma poistettua ulos kotelosta näytönohjaimen etuosan kautta. Asus on päätynyt ratkaisuun, jossa pääasiallinen tarkoitus on saada lämmin ilma pois näytönohjaimesta ja lämmintä ilmaa poistuu ilmanohjaimen rei’istä ja väleistä koteloon uuteen kiertoon.

Sisältö

  1. Asuksen uudet DirectCU II -näytönohjaimet (GeForce GTX 580 & Radeon HD 6970)
  2. Asus GTX580 DirectCU II
  3. Asus HD 6970 DirectCU II
  4. DirectCU II -cooleri
  5. Testikokoonpano, ylikellotus, suorituskyky, tehonkulutus, lämpötila & melu
  6. Loppuyhteenveto