Uusimmat

Asus HD 6970 DirectCU II

30.04.2011 12:21 Muropaketin toimitus

HD 6970 DirectCU II:n (virallinen mallinimi on EAH6970 DCII/2DI4S/2GD5) värimaailman mukailee puolestaan AMD:n punaista ja oranssiin painottuvassa pakkauksessa mainostetaan vastaavia asioita kuin edellisellä sivulla käsitellyn GTX 580 DirectCU II:n yhteydessä. Esillä on merkintä DirectCU II -coolerista, grafiikkapiirin ylikellotuksesta, muistimäärästä sekä muun muassa usean näytön tuesta. Oheismateriaalivalikoima käsittää pika-asennusoppaan, ajuri-DVD-levyn, CrossFireX-sillan, PCI Express -virta-adapterin sekä DVI-HDMI-adapterin.

Edullisimmillaan Radeon HD 6970:n saa Suomesta 330 eurolla ja Asuksen DirectCU II -erikoismallin hinta on asettunut suurin piirtein samaan hintahaarukkaan, joten GeForce GTX 580 -mallin tavoin kuluttajien on suositeltavaa ainakin harkita Asuksen uutuusmalleja näytönohjainhankintaa tehdessä.

HD 6970 DirectCU II on päältäpäin tutkittuna erehdyttävästi samannäköinen kuin GTX 580 DirectCU II, eikä ylemmän kuvan kuvakulmasta sitä erota kuin näyttöliittimistä. DirectCU II -cooleri on identtinen ja alta pilkottava piirilevy on tummanruskea.

Näytönohjaimet erottaa helposti toisistaan takapuolelta, sillä Asus ei ole päätynyt asentamaan HD 6970 DirectCU II -malliin piirilevyn takapuolta suojaavaa alumiinilevyä. Piirilevy itsessään on hyvin samankaltainen ja etupuolen muistipiirien vastapuolelta löytyy rypäs pintaliitoskomponentteja. Grafiikkapiiriä vastassa on kaksi pintaliitoskondensaattoria, joilla on toteutettu GTX580 DirectCU II -mallin SAP CAP -ominaisuutta vastaava toiminnallisuus. Ylälaidassa on kaksi CrossFireX-liitintä, joiden avulla 2-4 Radeon HD 6900 -sarjan näytönohjainta voidaan kytkeä toimimaan rinnakkain.

Kolmen korttipaikan korkuisessa paneelissa ylin on varattu lämpimän ilman ulostulolle, mutta kaksi alempaa on täytetty näyttöliittymillä. Keskimmäisessä on kaksi DVI-liitintä ja alimmassa neljä DisplayPort-liitintä. Vasemmanpuoleinen kaksilinkkinen DVI-liitin ja kolme vasemmanpuoleista DisplayPort-liitintä ovat käytössä tilanteesta riippumatta.

Oikeanpuolimmaisten liittimien osalta tilanne on mutkikkaampi, sillä näytönohjaimen CrossFireX-liittimien vieressä on pieni kytkin, jolla ei kuitenkaan voi vaihtaa käytettävää BIOS-piiriä, kuten Radeon HD 6970 -referenssimalleissa. Kytkin vaihtaa näyttöliittimien tilaa, joista ensimmäisessä käytössä on yksilinkkinen DVI-liitin sekä DisplayPort-liitin. Kun kytkimen asentoa vaihtaa, käyttöön saa toisen kaksilinkkisen DVI-liittimen, mutta neljäs DisplayPort-liitin tipahtaa pois käytöstä.

Piirilevyn etupuoli muistuttaa takaosan virransyötön osalta hyvin paljon GTX580 DirectCU II:n ratkaisua, mutta etuosa on grafiikkapiirin ja muistipiirien osalta hieman erilainen. Cayman-grafiikkapiiriä ympäröi ainoastaan kahdeksan muistipiiriä, vaikka muistia on 1536 megatavun sijaan 2048 megatavua.

Virransyöttöä on tukemassa kaksi kahdeksanpinnistä PCI Express -lisävirtaliitintä ja siinä on käytössä Super Alloy Power -markkinointinimen alla suojatut ja täytetyt kelat, korkeita lämpötiloja kestävät kondensaattorit, Super Hybrid Engine -piiri sekä laadukkaat MOS-piirit.

Cayman-grafiikkapiiri on valmistettu TSMC:n toimesta 40 nanometrin prosessilla ja 389 neliömillimetrin kokoinen piisiru rakentuu 2,64 miljardista transistorista. Muropaketin testiin saapuneessa näytönohjaimessa grafiikkapiiri on valmistettu viime vuoden 46. viikolla eli marraskuun puolivälissä. AMD:n asettama grafiikkapiirin referenssitaajuus on 880 MHz, mutta Asus on nostanut sen 890 MHz:iin.

GDDR5-muistipiireinä ovat käytössä Hynixin H5GQ2H24AFR-piirit, jotka toimivat AMD:n 1375 MHz:n (5500 MHz QDR) referenssitaajuudella. Muistiväylä on 256-bittinen ja sen jatkona olevat piirit ovat 256 megatavun kokoisia, joten näytönohjaimessa on muistia yhteensä kaksi gigatavua.

GPU-Z 0.5.3 tunnistaa Asus HD 6970 DirectCU II:n ongelmitta ja näytönohjaimen kanssa käytettiin AMD:n RC2-versiollisia Catalyst 11.4 -ajureita.

Asus HD 6970 DirectCU II:n ja AMD:n referenssinäytönohjaimen ero on vähintäänkin näkyvä ja päältäpäin näytönohjaimissa ei ole pituutta lukuun ottamatta juuri mitään samaa.

Sisältö

  1. Asuksen uudet DirectCU II -näytönohjaimet (GeForce GTX 580 & Radeon HD 6970)
  2. Asus GTX580 DirectCU II
  3. Asus HD 6970 DirectCU II
  4. DirectCU II -cooleri
  5. Testikokoonpano, ylikellotus, suorituskyky, tehonkulutus, lämpötila & melu
  6. Loppuyhteenveto