Uusimmat

Testi Gigabyte Aorus Radeon RX 7900 XTX Elite 24 GB – Viileästi paljon vastinetta rahalle

24.05.2023 20:00 Aleksi Pakkala

AMD-näytönohjaimien parasta antia on valmistajan viimeisin huippumalli eli Radeon RX 7900 XTX.  Jos yhtä merkittävää ominaisuutta ei omassa käytössä kaipaa, edustaa tämä malli ehdotonta huippuluokkaa, silloin Gigabyte Aorus Radeon RX 7900 XTX Elite hoitaa nimittäin hommansa oikein mallikkaasti. 

Nvidia on pitkään dominoinut näytönohjainmarkkinoilla. Tuntuu että AMD:n näytönohjaimet tulevat aina pari askelta Nvidiaa jäljessä niin suorituskyvyn, kuin ominaisuuksien osalta.

Viime vuosina AMD on kuitenkin haastanut aidosti Intelin jo prosessorien tarjonnassa niin kuluttaja- kuin yrityspuolellakin. Ei siis mikään suunnaton ihme, että uudet Radeon RX 7000 -sarjan näytönohjaimet vaikuttavat nekin mielenkiintoiselta kilpakumppanilta Nvidian GeForce RTX 4000 -sarjan näytönohjaimille.

Absoluuttisesta suorituskyvyn kärkipaikasta ei valitettavasti tälläkään kertaa mitellä. Jo kättelyssä on selvää, että lähes tuplasti Radeon RX 7900 XTX -malleja kalliimpi Nvidia GeForce RTX 4090 on suorituskykykuningas kuluttajamarkkinoilla – ainakin toistaiseksi.

Muropaketin testiin saapui AMD Radeon -näytönohjaimien lippulaivamalli eli Radeon RX 7900 XTX, joka haastaa Nvidian huippumallit huomattavasti houkuttelevammalla hinnallaan.

AMD Radeon RX 7900 XTX näytönohjaimien hinnat alkavat 1250 eurosta, ja ylipäätään ne on hinnoiteltu melko tiiviisti 1300 euron molemmin puolin. Hinnoissa on siis hajontaa hyvin vähän. Testissä ollut Gigabyte Aorus RX 7900 XTX Elite 24GB kustantaa kirjoitushetkellä noin 1350 euroa. Halvimmat Nvidia GeForce RTX 4090 -näytönohjaimet maksavat puolestaan samaan aikaan noin 1860 euroa. Pykälän sen alapuolelle sijoittuvat GeForce RTX 4080 -mallit halvimmillaan noin 1400 euroa.

AMD:llä on siis jonkinlainen hintaetu puolellaan. Ohjelmistotuki Nvidian näytönohjaimille on puolestaan ollut parempi AMD:n vastaavaa parempi. Tälläkin hetkellä esimerkiksi tuki DLSS-tekniikalle on paremmalla tasolla kuin AMD:n vastaavalle FSR-tekniikalle. Tämä näkyy tuettujen pelien määrässä.

Tämänkertaisessa Muropaketin artikkelissa tutustutaan tarkemmin Gigabyte Aorus RX 7900 XTX Elite -näytönohjaimen ominaisuuksiin, ja näytönohjaimen suorituskykyä vertaillaan Nvidian GeForce RTX 4080- ja GeForce RTX 4090 -mallien kanssa.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Tuotteen esittely
  3. Suorituskykymittaukset
  4. Yhteenveto

Aleksi Pakkala

”Liityin Muropaketin kirjoittajien riveihin syksyllä 2017 ja otin kontolleni tietokonekomponenttien puolen - näytönohjaimet, prosessorit, emolevyt ja muistit. Olen kirjoitellut muustakin tietotekniikasta, ja hairahtanut jopa peliarvostelujen puolelle - mutta sydämeni sykkii lopulta benchmarkkaamiselle ja suorituskykylukujen pyörittelylle. Niin elokuvien kuin pelien kanssa huomaan ajautuvani toistuvasti scifin pariin ja nauttivani siitä. Vielä en ole kokenut pelien saralla mitään yhtä vakuuttavaa kuin alkuperäisen Mass Effect -trilogian, ja tulevista elokuvista eniten odotan jatkoa vuoden 2021 Dyynille.”

Muropaketin uusimmat