Uusimmat

Cebit 2007

26.03.2007 22:12 Muropaketin toimitus

Cebit (Centrum der Büro- und Informationstechnik) eli maailman suurimmat teknologiamessut kävijämäärissä mitattuna järjestettiin tänä vuonna Hannoverissa Saksassa 15. – 21. maaliskuuta. Tapahtuma keräsi 379 000 kävijää, mikä on jälleen vähemmän kuin viime vuonna. Cebitin suosio on ollut pienenemään päin, sillä esimerkiksi vuonna 2001 tapahtuma keräsi jopa yli 800 000 vierailijaa. Vähentyneet kävijämäärät vaikuttavat myös näytteilleasettajien kiinnostukseen ja esimerkiksi tänä vuonna Nokia ja NVIDIA eivät olleet messuilla esittelemässä tuotteitaan lainkaan. Huhujen mukaan ensi vuonna myös Asus ja Gigabyte olisivat jättäytymässä pois tapahtumasta.

Muropaketin piti alun perin osallistua 11. maaliskuuta AMD R600 Tech Day -tapahtumaan Amsterdamissa, mutta tilaisuus peruutettiin vain muutama viikko ennen määräaikaa. Tämän seurauksena suunnitelmat menivät uusiksi ja päätimme osallistua Cebitiin. Muropaketti on kolmena viime vuotena vieraillut Taiwanissa Computex-messuilla, mutta Cebit on vuosien varrella syystä tai toisesta jäänyt vierailematta. Pikaiselle visiitille varattiin puolitoista päivää ja tavoitteeksi asetettiin halli 21:n kiertäminen, joka oli pyhitetty emolevy- ja näytönohjainvalmistajille.

Messukaupunkina tunnettu Hannover järjestää eriaiheisia messuja ympäri vuoden. Cebit järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1970, mutta silloin laskentaan liittyviä tuotteita esiteltiin Hannoverin messujen yhteydessä. Vuodesta 1986 lähtien Cebit on järjestetty omana tapahtumanaan, joka nykyään käsittää 26 hallia, jotka pursuavat tietotekniikkaa, elektroniikkaa, matkapuhelimia, kodinkoneita, toimistolaitteita ja kaikkea mahdollista tekniikkaan liittyvää.

Päivälippu Cebitiin kustantaa 33 euroa ja tiettyinä päivinä on mahdollista saada opiskelijahintaisia lippuja puoleen hintaan. Messuhallit ovat auki päivittäin aamu yhdeksästä ilta kuuteen. Näytteilleasettajia oli tänä vuonna hieman yli 6000, 77 eri maasta.

Blue1:n lento saapui perjantaina 16. maaliskuuta puolen päivän jälkeen Hampuriin, josta matka jatkui autolla moottoritietä pitkin kohti Hannoveria. Ruuhka Elbe-joen tunnelin tienoilla viivästytti matkaa hieman, mutta messuilla päästiin pyörähtämään perjantaina parin tunnin ajan.

Valmistajien osastot ovat massiivisia rakennelmia, jotka kohoavat useiden metrien korkeuteen. Taiwanissa järjestettävään Computexiin verrattuna Cebitissä yritykset ovat panostaneet huomattavasti enemmän osastonsa rakenteisiin ja ulkoasuun.

Prosessorivalmistajat Intel ja AMD tarjosivat vierailijoille tekemistä uutuuspelikoneiden ja kilpailujen muodossa. Intel esitteli emolevyvalmistajien välityksellä vielä julkaisemattomia P35- ja G33-piirisarjoja, mutta AMD/ATI-akselilla ainoa ”uusi” tuote oli jo viime kuussa julkaistu 690G-piirisarja.

Formula 1 -kauden avauskilpailu Australiassa sattui juuri Cebit-viikonlopulle, joten Aigo käyttikin tilaisuuden hyväksi esittelemällä Fernando Alonson tämän kauden McLaren Mercedes MP4-22 -kilpailuautoa. Hallien uumenissa esiteltiin myös muun muassa Ferraria ja Williamsia.

Samsung esitteli uuden sukupolven Q1 Ultra UMPC-tietokonettaan, jonka ominaisuuksiin kuuluu näytön molemmille puolille jaettu qwerty-näppäimistö, seitsemän tuuman kosketusnäyttö 1024×600-resoluutiolla, kaksi webbikameraa, WLAN- ja 3G-yhteydet sekä Windows Vista -tuki. Julkaisuajankohtaa ja hintaa ei vielä ilmoitettu.

Televisiot ja laajakuva olivat näkyvästi esillä ja halutessa pystyi vertailemaan analogisen, digitaalisen ja HDTV-lähetysten signaalia vierekkäin. Näytillä oli myös IP-TV-tekniikka.

Messujen suurimman LCD-television tittelillä kehuskeli Sharp, joka esitteli 108-tuumaista Aquos-televisiotaan. Läheltä katsottuna kuvan keskellä näkyi kuitenkin viiva, joka paljasti television koostuvan kahdesta paneelista.

Halli 22 oli kokonaan pyhitetty pelaamiselle ja siellä nähtiin World Cyber Gamesin Samsung Euro Championship -turnaus, jossa rahapalkintoja oli jaossa jopa 100 000 euron edestä. Peleinä olivat Need for Speed: Carbon, FIFA 2007 ja WarCraft 3 sekä lisäksi Euroopan parhaat klaanit ottivat mittaa toisistaan Counter Strikessa. Myös laitevalmistajilta oli esillä useita pelkästään pelaamista helpottavia ratkaisuja, kuten yllä oleva First Person Shooter -erikoisnäppäimistö.

Sisältö

  1. Cebit 2007
  2. Intel Bearlake-piirisarja ja DDR3-muistit
  3. Abit, Arctic Cooling ja Asetek
  4. Asus, Coolermaster ja Commodore
  5. Corsair, Elitegroup, EVGA jaFoxconn
  6. Galaxy, GeCube, Gigabyte ja G.Skill
  7. MSI, OCZ, XFX ja Zalman
  8. Ylikellotusta Cebitissä, messutytöt ja loppusanat