Uusimmat

Ensitutustuminen Gigabyte Z690 Aorus Pro -emolevyyn – Uusi sukupolvi herättää paljon lupauksia

27.10.2021 20:00 Aleksi Pakkala

Intelin uusi suoritinsukupolvi poikkeaa merkittävästi edeltäjistään. Tämä tietää yhtä merkittäviä muutoksia myös emolevyihin. Millaisia ne ovatkaan? Käymme läpi ominaisuuksia tutustumalla upouuteen Gigabyte Z690 Aorus Pro -emolevyyn.

Intel on esitellyt uudet 12. sukupolven prosessorimallinsa. Uudessa suorittimessa on myös uusi prosessorikanta, mikä tarkoittaa samalla myös täysin uutta sukupolvea emolevyihin. Uusinta sukupolvea edustavat nyt Intelin Z690-piirisarjalla varustetut ja LGA 1700 -kantaiset emolevyt. Toisena emolevyn suurena uutuutena on suoritinkannan lisäksi Z690-piirisarjallisten emolevyjen tuki uusille DDR5-muisteille.

Muropaketin toimitus pääsi tutustumaan uuteen Gigabyten Z690 Aorus Pro -emolevyyn juuri ennen sen virallista julkaisua. Kyseessä on täysikokoinen ATX-emolevy. Erilaisia emolevyjä tulee suorastaan vyörymään markkinoille, sillä esimerkiksi Gigabyte julkaisee yhteensä jopa 22 uutta Z690-piirisarjalla varustettua emolevyä. Osa näistä tukee kylläkin edelleen DDR4-muisteja, mutta muistien arkkitehtuurimuutoksista johtuen mikään emolevyistä ei tue molempia muistimalleja.

DDR5-muistien tuen lisäksi uusi Z690-piirisarja tuo vinon pinon uusia ominaisuuksia. Intelin 12. sukupolven ”Alder Lake” -prosessorit ovat Intelin ensimmäiset prosessorit, jotka käyttävät kahta erilaista ydintä samalla prosessorilla. Alder Lake -sukupolven prosessorit sisältävät siis suorituskyky-ytimiä sekä energiatehokkuus-ytimiä.

Yksi Intel Z690 -piirisarjan uusista ominaisuuksista, ”Intel Thread Director”, mahdollistaa tehokkaamman toiminnan erilaisia prosessorin ytimiä hyödyntäen. Näin paljon suorituskykyä tarvitsevat tehtävät suoritetaan tehoytimiä käyttäen ja taustatehtävät jätetään energiapiheille ytimille.

Siirtyminen DDR5-muisteihin tuo suuren harppauksen työmuistien tiedonsiirtonopeuteen. Potentiaalista kaistaa on tarjolla parhaimmillaan tuplasti DDR4-muisteihin nähden, virranhallinta on siirtynyt emolevyltä muistikammoille ja muistikampojen maksimikapasiteetti on kasvanut hurjasti.

Aikaisemmin DDR-muistien virranhallinta on tapahtunut emolevyllä sijaitsevalta yhteiseltä virranhallintapiiriltä. DDR5-muistien myötä virranhallinta on siirtynyt emolevyltä muistikammalle, jonka ansiosta DDR5-muistit ovat energiatehokkaampia. Samalla käyttövirta on saatu pudotettua 1,1 volttiin DDR4-muistien käyttämästä 1,2 voltista.

DDR4-muistien käyttämien yksittäisten muistipiirien maksimikapasiteetti oli vain 16 gigatavua, ja yksittäisen muistikamman enimmäiskapasiteetti 64 gigatavua. DDR5-muistit tukevat jopa 64 gigatavun muistipiirejä, ja yksittäisen muistikamman maksimikapasiteetti on jatkossa 128 gigatavua.

Uusia DDR5-muisteja tulee saataville jopa 4800 megahertsin kellotaajuudella, ja DDR5-muistien tiedonsiirtonopeus nousee jopa 6,4 gigabittiin sekunnissa. DDR5-muisteihin ja niiden ominaisuuksiin tullaan pureutumaan Muropaketissa myöhemmin oman artikkelin muodossa.

Gigabyte Z690 Aorus Pro -emolevyn DDR5 -paikat on vahvistettu ruostumattomasta teräksestä valmistetuista suojista. Näiden tarkoituksena on paitsi fyysisesti vahvistaa paikkoja, myös parantaa ylikellotuspotentiaalia suojaamalla signaalihäiriöiltä.

Gigabyte Z690 on varustettu hyvällä valikoimalla liittimiä.  Joukossa on myös uusia tuttavuuksia.

Emolevyn takaa löytyy peräti 12 kappaletta USB-A-liittimiä, joista neljä kappaletta ovat punaisia USB 3.2 Gen 2 -liitäntöjä, neljä kappaletta sinisiä USB 3.2 -liittimiä ja neljä kappaletta USB 2.0 -liittimiä taaksepäin yhteensopivuuden varmistamiseksi.

Emolevyn takaa löytyy myös yksi USB 3.2 Gen 2×2 type-C -liitäntä, joka yltää 20 Gbps tiedonsiirtonopeuksiin. Valitettavasti emolevyn takaosasta uupuu Thunderbolt 3.0 -liitäntä.

Z690 Aorus Pro emolevy on varustettu myös todella hyvillä verkkoliitännöillä.

Langaton verkkoliitäntä on toteutettu uunituoreella WiFi 6E -standardilla, joka poikkeaa merkittävästi aikaisemmasta WiFi 6 -standardista.  WiFi 6E käyttää aikaisempien 2,4 ja 5 gigahertsin lisäksi uutta 6 gigahertsin kaistaa, jonka avulla saavutetaan entistä nopeammat tiedonsiirtonopeudet. Uusi 6 gigahertsin kaista auttaa myöskin kuuluvuuden kanssa, kun laitteiden käyttö jakautuu useammalle eri kanavalle.

Myös langallista verkkoyhteyttä suosivia hemmotellaan, sillä emolevyn RJ45 ethernet-portti tukee 2,5 Gbps nopeutta. Toistaiseksi yli yhteen gigabittiin sekunnissa yltävät internetyhteydet ovat Suomessa harvinaisia, mutta nopealle sisäverkollekin on monia käyttötarkoituksia, kuten suurten tiedostojen siirto tietokoneiden välillä.

Mikäli kokoonpanoa käytetään ilman erillistä näytönohjainta, ja emolevylle on siis asennettu integroidulla näytönohjaimella varustettu prosessori, voidaan emolevyyn liittää näyttö DisplayPort 1.4 -liitäntää käyttäen. Gigabyte Z690 Aorus Pro emolevyn -audioliitännät ovat melko tavalliset, tarjolla on 3,5 mm -liittimet äänen ulostulolle ja sisääntulolle, mutta myös äänen digitaalinen ulostulo ulkoiselle vahvistimelle.

Täysikokoiselle ATX-emolevylle on saatu mahdutettua hyvä valikoima sisäisiä liittimiä ja hyödyllisiä ominaisuuksia. Kohokohtia ovat ehdottomasti kahdeksan tuuletinliitäntää, kahden numeron näyttö tilakoodien näyttämiselle, ja PCIe 5.0 -standardia tukeva PCIe-liitäntä.

Tallennustilaa emolevylle saa liitettyä kuuden SATA-liittimen tai neljän M.2-liittimen avulla. Kaikki M.2-liitännöistä tukevat NVMe-standardia ja yksi M.2-paikoista tukee myös M.2 SATA -asemia.

Tuki PCIe 5.0 -standardille on yksi uuden Z690-piirisarjan mahdollistamista uusista ominaisuuksista. PCIe 5.0 tuplaa potentiaalisen tiedonsiirtonopeuden aikaisempaan PCIe 4.0 -standardiin verrattuna, mutta käytännön suorituskykyerot ovat toistaiseksi jääneet melko vaatimattomiksi PCIe-standardien välillä. Tilanne todennäköisesti muuttuu tulevaisuudessa, kun laitevalmistajat pääsevät hyödyntämään PCIe 5.0 -standardin korkeampaa tiedonsiirtonopeutta PCIe 5.0-laitekannan kasvaessa.

Gigabyte Z690 Aorus Pro emolevyn PCIe-liitännöistä vain ylin tukee uutta PCie 5.0 -standardia. Kaksi alempaa liitäntää tukevat aiempaa PCIe 4.0 -standardia. Intelin Uudet Alder Lake -prosessorit sisältävät suoran 16x PCIe 5.0 -kaistan näytönohjainta varten ja erillisen 1×4 PCIe 4.0 -kaistan tallennusmediaa varten. Tämän lisäksi Intel Z690 -piirisarjalta on yhteys jopa 12x PCie 4.0 -kaistaan.

Gigabyte Z690 Aorus Pro on varustettu varsin järeällä virransyötöllä. Gigabyten Z690 -malliston virransyöttö koostuu yhteensä 19 vaiheesta. Näistä 16 vaihetta on varattu prosessorin virransyöttöä varten, yksi integroidun näytönohjaimen virransyöttöä varten ja kaksi lisälaitteiden virransyöttöä varten. Virransyöttö prosessorille tapahtuu kahdeksan- ja neljäpinnisen ATX 12V -virtaliittimen avulla. Emolevyn virransyöttöä jäähdytetään suurikokoisella passiivijäähdytteisellä jäähdyttimellä.

Gigabyte Z690 Aorus Pro -emolevy on erinomaisilla ominaisuuksilla varustettu tyylikäs pakkaus. Osa uusien emolevyjen jäähdytysratkaisuista on toteutettu pienten tuulettimien kanssa, mutta onneksi pienet tuulettimet loistavat poissaolollaan Z690 Aorus Pro -emolevyllä.

On mielenkiintoista nähdä millaisia ratkaisuja Intel on tehnyt pärjätäkseen suorituskyvyssä AMD:n verrokkeja vastaan. Muutaman viimeisen sukupolven aikana Intel on puristanut prosessoreistaan lisää suorituskykyä lisäämällä huomattavasti virrankulutusta. Uusien Intel Z690 -piirisarjalla varustettujen emolevyjen virransyöttöratkaisut lupailevat myös Alder Lake -sukupolven prosessorien olevan melko janoisia. Uusi sukupolvi ei kuitenkaan tuo radikaaleja muutoksia emolevylle, vaan komponentit sijaitsevat tutuilla paikoillaan, eikä esimerkiksi uusia virtaliittimiä ole esitelty.

Ensitutustumisen perusteella Gigabyte Z690 Aorus Pro -emolevystä ei tunnu puuttuvan mitään oleellista. Käyttökokemuksia ei tuotteesta vielä ole, joten uuden sukupolven ominaisuuksien tuomat hyödyt jäävät nähtäväksi. Ne tulevat todennäköisesti jäämään pelaajille maltillisiksi. Alder Lake -sukupolven prosessorien arkkitehtuurimuutokset tukevat todennäköisesti paremmin kannettavia tietokoneita ja tabletteja, joissa energiatehokkuus on huomattavasti tärkeämpi aspekti kuin peli-PC käytössä.

Intel Z690 -piirisarjaan pohjautuvien emolevyjen tuomat käytännön hyödyt pelaajille näkyvät vasta Intelin Alder Lake -sukupolven prosessorien tuomassa suorituskyvyssä. Tähän ja muihinkin ominaisuuksiin pureudumme tarkemmin Alder Lake -sukupolven prosessorien ja DDR5-muistien tulevissa Muropaketin testiartikkeleissa.

Tärkeimmät tekniset tiedot Gigabyte Z690 Aorus Pro

  • CPU-tuki: Intelin 12. sukupolven prosessorit
  • Piirisarja: Intel Z690
  • Prosessorikanta: LGA-1700
  • Muistituki: Dual channel DDR5, neljä paikkaa
  • USB-liitännät: 1 x USB 3.2 Gen 2×2 Type-C, 4 x USB 3.2 Gen 2 Type-A, 4 x  USB 3.2 Gen 1, 4 x USB 2.0
  • Audiopiiri: Realtek ALC4080

Aleksi Pakkala

”Liityin Muropaketin kirjoittajien riveihin syksyllä 2017 ja otin kontolleni tietokonekomponenttien puolen - näytönohjaimet, prosessorit, emolevyt ja muistit. Olen kirjoitellut muustakin tietotekniikasta, ja hairahtanut jopa peliarvostelujen puolelle - mutta sydämeni sykkii lopulta benchmarkkaamiselle ja suorituskykylukujen pyörittelylle. Niin elokuvien kuin pelien kanssa huomaan ajautuvani toistuvasti scifin pariin ja nauttivani siitä. Vielä en ole kokenut pelien saralla mitään yhtä vakuuttavaa kuin alkuperäisen Mass Effect -trilogian, ja tulevista elokuvista eniten odotan jatkoa vuoden 2021 Dyynille.”

Muropaketin uusimmat