Uusimmat

Käyttökokemukset, äänenlaatu & loppusanat

31.10.2007 20:37 Muropaketin toimitus

 

Käyttökokemukset ja äänenlaatu – Onko T40:sta haastajaksi?

Stereotietokonekaiuttimille korkesta hinnasta johtuen rima oli kuuntelutestien alkaessa korkealla, ja olin suoraan sanoen skeptinen T40:n mahdollisuuksista kyetä hintansa mukaiseen äänentoistoon – erityisesti matalien äänien osalta. Odotuksista huolimatta pidimme visusti mielessä, että arvosteltavana ovat tietokonekaiuttimet – ei hifikaiuttimet. T40:siä testattiin kahdessa ympäristössä: tietokonepöydällä ja olohuoneessa HTPC:n ja digiboksin kaverina. Kaiuttimilla kuunneltiin musiikkia laidasta laitaan, pelattiin pelejä sekä katseltiin elokuvia ja televisiota.

Tietokonenäytön vierellä T40:t ovat melkoisen kokoiset tornit, kuten oheinen potretti yhdessä 22-tuumaisen laajakuvanäytön ja Antec P180-kotelon kanssa saattaa havainnollistaa. Kun T40:siin on kytketty virta, oikean kaiuttimen etupaneelissa loistaa sininen merkkivalo. Kuten jo aikaisemmin mainittiin, virtakytkin on sijoitettu harmillisesti oikean kaiuttimen taustapuolelle. Säätönupit ovat tuntumaltaan miellyttävät, mutta äänensäätönuppi saisi erottua kahdesta virkaveljestään hieman suuremman koon turvin. Basso- ja diskanttisäädin ovat ylhäällä keskiasennossaan, ja kyseisessä kohdassa on tunnettavissa pieni pykälä. Basson säätöasteikko ei osoittautunut aivan lineaariseksi, sillä voimakkuus kasvoi keskiasennosta maksimiin säädettäessä karkeasti arvioiden noin 10-20 %, kun taasen minimiin säädettäessä bassotoiston sai katoamaan tyystin.

Heti kuuntelutestien alkuun T40 yllätti toiston selkeydellä ja tavallisia tietokonekaiuttimia paremmalla tarkkuudella, ja sama vaikutelma säilyi loppuun asti. Tiettyjen raskaampaa musiikkia edustaneiden kappaleiden kanssa oli havaittavissa puuroutumista, mutta kaiken kaikkiaan T40 osoittautui parhaimmiksi musiikin kuunteluun sopiviksi tietokonekaiuttimiksi joita olen päässyt kuulemaan. Ehkäpä maukkaimmilta T40:lla kuulostivat nuoren jazz-muusikko Jamie Cullumin kappaleet. Matalien äänien osalta potkua kyllä löytyy, mutta toisinaan hieman ailahtelevasti. Matalien äänien alue tuntuisi olevan hieman kuoppainen, sillä joissain kappaleissa herkullisimmat matalat äänet jäävät tukkoisiksi, kun taasen toisissa muhkeaa bassoa on tarjolla hiuksia nostattavissa määrin. Työpöytäkäytössä bassotoistoon liittyi yksi tekninen ongelma – T40:n bassotoisto perustuu pääosin bassorefleksikotelointiin, jonka tärkeimmän komponentin, refleksiputken, ulostulo on sijoitettu hieman väärään paikkaan, nimittäin kaiuttimien päälle. Suurin osa matalimmista äänistä muodostuu refleksiputkessa resonanssin seurauksena ja ääni purkautuu ulos refleksiputken aukosta. Kun käyttäjä istuu tietokoneella lähes kaiuttimien tasolla, purkautuvat matalat äänet kohtisuoraan ylöspäin ja tästä johtuen tietyt matalat taajuudet ovat parhaimmillaan vasta hieman kauempaa kuunneltaessa. Bassotoisto onkin optimaalisimmillaan, kun musiikkia kuunnellaan samassa huoneessa, poissa tietokoneen äärestä. Esimerkiksi asuntoni pienessä olohuoneessa, HTPC:n kaverina, T40:t olivat musiikin kuuntelussa parhaimmillaan.

I-Trigue L3800 -kaiutinsettiin verrattuna T40 vetää pidemmän korren musiikin kuuntelussa. I-Triguen äänialassa on havaittavissa selviä korostumia – satelliittikaiuttimien NeoTitanium-elementit toistavat korkeat äänet ajoittain liiankin kirkkaasti ja toisessa päässä subwoofer vaatii jatkuvaa hienosäätöä, jotteivät matalat äänet jyräisi kaikkea muuta alleen. Bassokaiutin erottuu lähes vääjäämättä kokonaisuudesta, vaikka se ei olisi toivottavaa. T40 esiintyy musiikkia kuunneltaessa edukseen huomattavasti tasapainoisempana pakettina. Pelejä pelattaessa T40 jääkin sitten useimmiten I-Trigue L3800:n jalkoihin. Erityisesti runsaasti jytkettä sisältävissä sota- ja räiskintäpeleissä 6,5 tuuman elementillä varustettu subwoofer on omiaan, kun taasen T40:n BassXPort-bassorefleksitekniikka ei riitä pelaajan kiidättämiseksi sotatantereen autenttiseen tunnelmaan. Elokuvia katsellessa tilanne on hieman sama – T40:n äänenvoimakkuus ja -paine riittävät mainiosti ainakin pienempiin olohuoneisiin, mutta kun tulee aika toistaa räjähdyksiä, konetuliaseiden ääntä tai mahtipontista taustamusiikkia, ei T40:n bassotoisto kykene aina siivittämään katsojia parhaaseen tunnelmaan. I-Triguen tapauksessa bassotoisto on siis subwooferin ansiosta hoidossa, mutta taasen korkeammat äänet toistuvat T40:een nähden hieman vaatimattomammin.

Loppusanat

Myönnän suoraan, etten odottanut GigaWorks T40 -kaiuttimien pystyvän hintansa veroiseen äänentoistoon. Odotin äänen olevan muovista ja bassotoiston olematonta tai rasittavan kumisevaa, mutta osoittautui, että olin melko väärässä. Creative on nimittäin onnistunut tuomaan markkinoille tietokonekaiuttimet, jollaisia monet ovat tiedostaen tai tiedostamattaan kaivanneet. Tietokoneen kytkeminen erilliseen vahvistimeen ja kaiuttimiin on toki se äänenlaadullisesti paras vaihtoehto, mutta jos kyseisiä laitteita ei löydy taloudesta valmiiksi, aletaan budjettiin valmistella aivan toisen hintaluokan aukkoa.

GigaWorks T40 soi siis tietokonekaiuttimiksi erittäin tasapainoisesti, eikä bassotoistoakaan ole pöytäkaiuttimien luonteesta huolimatta unohdettu. Mutta peseekö tämä stereokaiutinpari sitten vastaavan hintaiset 2.1-järjestelmät? Jos käyttötarve painottuu musiikin kuunteluun, GigaWorks T40 on ehdottomasti suositeltava vaihtoehto. Tässä kohtaa voidaan tietenkin jättää laskuista ne käyttäjät, jotka haluavat nauttia musiikkinsa ylitsevuotavalla bassokorostuksella kuorrutettuna, jolloin subwoofer on ehdoton varuste. Jos käyttö painottuu sitä vastoin pelaamiseen ja elokuvien katseluun, on I-Trigue L3800:n kaltainen 2.1-järjestelmä voimakkaamman bassotoistonsa ansiosta parempi vaihtoehto. Itse en laittaisi tietokonekaiuttimiin yli sataa euroa, sillä se on mielestäni muovisista kaiuttimista liikaa, mutta jos saisin käteeni puolen tusinaa parinkympin seteleitä tietokonekaiuttimien ostoa varten, päätyisin varmasti Creativen GigaWorks T40 -pakettiin.

Creative GigaWorks T40

Hyvää

+ Äänenlaatu tietokonekaiuttimiksi
+ Bassotoisto musiikkikäytössä varauksin
+ Adapterin ansiosta mahdollisuus käyttää myös TV:n/DVD-soittimen/pelikonsolin kanssa

Huonoa

– Bassotoiston äänenpaine ei riitä vaativammille pelaajille tai elokuviin
– Virtakytkin hankalasti takana
– Hinta

 

Creative I-Trigue L3800

Hyvää

+ Kaukosäätöyksikkö MP3-soittimen kontrolloimismahdollisuudella
+ Langaton kaukosäädin
+ Satelliittien hoikka muotoilu
+ Jykevä bassotoisto on pelaajien mieleen

Huonoa

– Basso korostuu liikaa kokonaisuudesta
– Musiikissa ajoittain liikaa korostuvat korkeat äänet
– Bassokaiutin vie tilaa pöydän alta

 

 

Sisältö

  1. Haastaja ilman bassokaiutinta: Creative GigaWorks T40
  2. Creative GigaWorks T40
  3. Creative I-Trigue L3800
  4. Käyttökokemukset, äänenlaatu & loppusanat

Muropaketin uusimmat