Uusimmat

IFA 2018: Ensivilkaisu Philipsin 43 tuuman jättinäyttöön ja muihin uusiin pelinäyttöihin – herkkuja koko rahalla

02.09.2018 18:00 Osku Kannisto

Muropaketti kävi paikan päällä IFA:ssa katsastamassa Philipsin uudet pelinäytöt. Merkki ei niinkään panosta ammattipelaajiin vaan keskittyy kotipelaajiin, jotka osaavat arvostaa näyttävää kuvaa virkistystaajuuden sijaan. Himopelaajille suunnatut näytöt löytyvät sisaryritys AOC:n valikoimista. 

Philipsin uusista näytöistä huomion varasti heti kättelyssä jättimäinen Momentum 436M6VBPAB. Näyttö on suunniteltu konsolipelaajille, mutta luonnollisesti toimii tietokoneenkin kanssa. Näytön ominaisuudet ovat, virkistystaajuutta lukuun ottamatta, todella houkuttelevat. Suositushinta näytöllä on 799 euroa ja se on myynnissä välittömästi.

 43-tuumaisen näytön tarkkuus on 4K eli 3840 x 2160 pikseliä. Näytön vasteajat ja viive on minimoitu ja Adaptive Sync -tuen ansiosta näyttöä voi käyttää aina 60 hertsiin dynaamisella virkistystaajuudella välttäen kuvan repeämiset Freesynciä tukevilla näytönohjaimilla ja Xbox One X -pelikonsoleilla.

Värit näytölle tuotetaan Quantum dot -tekniikalla, jota esimerkiksi Samsung käyttää huipputelevisioissaan. Näyttö on HDR10-yhteensopiva ja läpäissyt ensimmäisenä näyttönä VESA DisplayHDR 1000 -standardin. 1000 nitin maksimikirkkaus ja 700 nitiin yltävä peruskirkkaus saa peleihin laajennetulla värimaailmalla luonnollisuutta ja näyttävyyttä myös koetun perusteella.

Pelitunnelmaa lisää television DTS Sound -kaiuttimet sekä television alaosaan sijoitettu Ambiglow-valaistus. Jälkimmäistä voi verrata Philipsin televisioista tuttuun Ambilight-valojärjestelmään, joka heijastaa ruudun ympärille seinään valoja videon kuvaan perustuen. Toteutus saa kuvan vaikuttamaan itse ruutua suuremmalta, eikä vaadi erikoistukea peliltä tai laitteelta toimiakseen.

Näyttö on tarpeeksi kookas, jotta pelailua voi harrastaa parinkin metrin päästä ongelmitta. Vastaavan kokoisista televisioista poiketen näytön kallistuskulmaa pystyy säätämään. Vaikka näyttö on itsessään kookas, seisoo se varsin sirolla jalalla tukevasti.

Perinteisempiin pelinäyttöihin Philipsillä oli tarjota 32-tuumainen QHD-tarkkuuden 328E9F-malli sekä sen pikkuveli 278E9Q. Hillitysti kaarevista näytöistä löytyy tuki Freesyncille ja laajennetulle väriavaruudelle sekä yhdysrakenteiset kaiuttimet. Näytöissä viehättää litteä muotoilu ja joka sivuilta ohuet reunat. Huomion arvoista on myös uutena vakiona löytyvä USB-C-liitäntä.

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat