Uusimmat

Intel Devil’s Canyonin lämmönlevittäjän irrottaminen ja vakiotahnan vaihto

21.07.2014 23:49 Aki Lehti

Testasimme kesäkuussa heti tuoreeltaan Intelin Devil’s Canyon -koodinimellisen Core i7-4790K -prosessorin, joka on uusien kerroinlukottomien Haswell Refresh -prosessorien suorituskykyisin malli. Piisirun ja lämmönlevittäjän välisestä uudesta Next-Generation Polymer Thermal Interface Material -tahnaan (NGPTIM) huolimatta prosessoria vaivasi edelleen ydinten korkeat rasituslämpötilat ja suureksi pettymykseksi ylikellotustulos parani vain marginaalisesti Core i7-4770K -malliin verrattuna.

Vajaa vuosi sitten totesimme testissämme Intelin Haswell-koodinimellisellä Core i7-4770K -prosessorilla, että piisirun ja lämmönlevittäjän välissä oli huonolaatuista lämpötahnaa. Yhdistettynä heikkoon piisirun ja lämmönlevittäjän kontaktiin, ensimmäisen sukupolven Haswellit ovat tulleet tunnetuiksi korkeista prosessoriytimien lämpötiloista varsinkin ylikellotettuna.

Päätimme irrottaa Core i7-4790K -prosessorin lämmönlevittäjän kuumailmapuhallin & ruuvipenkki -menetelmällä ja testasimme, kuinka paljon prosessorin lämpötila laski, kun Intelin käyttämä vakiotahna vaihdettiin Arctic Coolingin MX-4-lämpötahnaan ja Coollaboratory Liquid Pro -nestemetalliin ja lämmönlevittäjä painettiin tiukasti kohti piisirua. Intelin vakiojäähdytys on useaan otteeseen todettu lämpötilatesteissä täysin riittämättömäksi, joten testit suoritettiin tehokkaalla Corsairin H105-nestekierrolla.

Lämmönlevittäjän irrotus: kuumailmapuhallin + ruuvipenkki -menetelmä

Huom! Jos et ole varma mitä teet, älä tee mitään! Prosessorin modifiointi evää takuun ja voi pahimmillaan rikkoa sen.

Olemme Muropaketissa aikaisemmin irrottaneet Intelin prosessorin lämmönlevittäjän partaterällä leikkaamalla ja vasara & ruuvipenkki -metodilla. Tuorein ”innovaatio” prosessorin korkkauksessa on ruuvipenkin ja kuumailmapuhaltimen yhdistelmä. Irrottaminen onnistuu myös hiustenkuivaajalla, joten tarvetta tehokkaalle kuumailmapuhaltimelle ei välttämättä ole. Kyseinen menetelmä on aiemmin käytettyjä leikkaamis- ja vasara & ruuvipenkki -metodeja turvallisempi tapa irrottaa prosessorin lämmönlevittäjä.

Suoritimme lämmönlevittäjän irrottamisen ja vakiotahnojen vaihdon Intelin Core i7-4790K Engineering Sample -testikappaleelle. Kyseessä oli QG81-s-koodilla varustettu Engineering Sample -testikappale, joka on valmistettu vuoden 2013 viikolla 36.

Prosessorin lämmönlevittäjän irrottamiseen tarvitaan työkaluiksi vain hiustenkuivaaja tai kuumailmapuhallin sekä ruuvipenkki. Kuumailmapuhallinta käytettäessä on varmistettava, ettei prosessori pääse kuumenemaan liikaa.

Prosessori kiinnitettiin ruuvipenkkiin hieman vinoon hartsialustasta ja lämmönlevittäjästä. Sitä lämmitettiin kuumailmapuhaltimella ja ruuvipenkkiä alettiin kiristää hitaasti, kunnes lämmönlevittäjän ja hartsialustan välinen liimaus antoi periksi. Kokonaisuutena operaatiossa ei kestänyt kuin alle puoli minuuttia lämmityksen aloittamisesta. Suurin ongelma operaatiossa on todennäköisesti irrottajan kasetin kestävyys, sillä ruuvipenkkiä pitää kiristää huomattavalla voimalla ja kohteena saattaa olla muutaman sadan euron arvoinen prosessori, josta raukeaa takuu.

Mikäli toimenpide suoritettiin onnistuneesti, voidaan lämmönlevittäjä nostaa helposti sormilla irti hartsialustasta. Intel on käyttänyt Devil’s Canyonissa kohtalaisen paljon lämpötahnaa piisirun ja lämmönlevittäjän välissä. Irrotusmenetelmän vuoksi valtaosa tahnasta on puristunut piisirun kylkeen, joten tarkkoja päätelmiä kontaktin laadusta piisirun ja lämmönlevittäjän välillä ei pystytty tekemään. Valitettavasti tahna oli kovettunut kumimaiseksi, eikä sitä enää saatu levitettyä piisirun päälle. Alkuperäisenä ajatuksena oli testata lämpötilat NGPTIM-vakiotahnalla ja kiristetyllä lämmönlevittäjän kontaktilla.

Lämmönlevittäjän irrottamisen jälkeen vanhat tahnat ja liimauksen rippeet puhdistettiin huolella, jotta kontakti piisirun ja lämmönlevittäjän välillä olisi paras mahdollinen. Kumimainen liimaus irtoaa prosessorin hartsialustasta helposti esimerkiksi varovasti kynnellä rapsuttamalla ja paperilla pyyhkimällä.

Coollaboratory Liquid Pro -nestemetallia myy esimerkiksi Jimm’s PC-Store 9,90 euron hintaan. Se johtaa sähköä ja syövyttää alumiinia, joten sen levittämisessä on oltava äärimmäisen tarkkana. Nestemetalli kannattaa levittää piisirun päälle prosessorin ollessa irti emolevystä, jotta sitä ei vahingossakaan putoa komponenttien päälle. Intelin Devil’s Canyon -prosessoreiden hartsialustan pinnalla on useita pintaliitoskomponentteja, joihin sähköä johtava nestemetalli ei saa päätyä. Liquid Prota tarvitaan erittäin vähän, joten piisirun päälle puristettiin ruiskusta vain pieni pisara. Nestemetalli levitettiin piisirun päälle kattavaksi ja ohueksi kerrokseksi. Nestemetallin levittelyssä pitkin piisirua menee hetki ja lopputulos on valmis, kun pinta on kauttaaltaan peilaava ja tasaisesti peitossa. Liquid Prota voi levittää myös lämmönlevittäjän pohjaan noin piisirun kohdalle, mutta se ei ole pakollista. Tahnanvaihto onnistui hyvin vaikka nestemetallia levitettiin vain piisirulle.

Lopuksi prosessorin hartsialusta asennetaan LGA 1150 -prosessorikantaan ja lämmönlevittäjä asetetaan prosessorin päälle samoin päin, kuin se oli ennen irrottamista. Lämmönlevittäjästä täytyy pitää sormilla kiinni, kun kannan lukitusvipua suljetaan tai muuten lämmönlevittäjä liukuu piisirun päällä. Samalla varmistetaan, että lämmönlevittäjä jää keskelle piisirua ja kontakti on paras mahdollinen. Lämmönlevittäjä puristuu prosessorin piisirua vasten suurella voimalla ja lämpötahna leviää hyvin ohueksi kerrokseksi. Prosessoricoolerin asennuksessa ei tarvitse huomioida mitään ylimääräistä.

Sisältö

  1. Intel Devil's Canyonin lämmönlevittäjän irrottaminen ja vakiotahnan vaihto
  2. Testikokoonpano ja lämpötilatestit
  3. Vaikutus ylikellottumiseen & loppuyhteenveto

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat