Uusimmat

Tekniikka & 3D Visionin minimivaatimukset

24.06.2009 12:46 Muropaketin toimitus

Useat muistanevat nuoruudestaan View-Master-laitteen, jossa kiekkoa kääntämällä näki erilaisia syvyysvaikutteisia kuvia. Perustana laitteessa oli, että molemmille silmille syötettiin yhtä aikaa kuva hieman eri perspektiivistä. View-Masteria tunnetummaksi ovat itsensä tehneet lasit, joissa toinen linssi on sinivihreä ja toinen puolestaan punainen – kyseistä menetelmää kutsutaan anaglyfiseksi. Menetelmä perustuu ihmissilmän herkkyydelle kolmelle päävärille – siniselle, punaiselle ja vihreälle. Lasien punainen linssi päästää läpi ainoastaan katsottavan kuvan punaiset värit, kun taas sinivihreä suodattaa punaisen pois ja päästää läpi sinisen ja vihreän.

Nykypäivän aktiiviset ratkaisut, mukaan lukien myös 3D Vision, perustuvat polarisaatioon ja toimivat perusperiaatteeltaan hyvin samalla tavalla kuin aiemmat punasinilasit. Erona kuitenkin on, että lasit pimentävät vuorotellen linssit, jolloin ainoastaan toinen silmä näkee kuvan. Välkkyminen tapahtuu nopeasti, jolloin ihmissilmä ei havaitse välkkymistä ja silmien vuorottain näkyvät kuvat yhdistyvät aivoissa yhdeksi syvyysvaikutteiseksi kuvaksi. 3D Visionilla kuva vilkkuu näytössä hieman eri perspektiivissä ja lasit on synkronoitu näytön kanssa, jolloin linssien polarisoituminen tapahtuu täsmälleen samassa tahdissa kuin näytön kuvan vaihtuminen.

Vilkkumisen kohdalla vastaan tulee näytön virkistystaajuus ja perinteisen LCD-näytön 60 hertsin taajuudella ihmisen kokema virkistystaajuus on ainoastaan 30 hertsiä (30 Hz molemmille silmille). Tästä syystä NVIDIA on asettanut 3D Visionille minimivaatimukseksi joko 120-hertsisen LCD-näytön tai 100-hertsisen kuvaputkinäytön.

120 hertsin näytöllä kuvan päivitysnopeus on kaksinkertainen 60 hertsin näyttöön verrattuna ja samalla se edustaa parempaa ratkaisua esimerkiksi nopeatempoisia räiskintäpelejä pelaaville. NVIDIAn tekniikkatiedotteissa 60 hertsin virkistystaajuus esitetään aivan liian hitaaksi peleille, mutta maallikkopelaajina Muropaketin toimitus ei havainnut kuvan osoittamaa radikaalia eroa eri näyttöjen välillä. Tiedotteen näyttävä ero onkin todennäköisesti saatu aikaan kuvankäsittelyohjelman avustuksella.

NVIDIA on esittänyt taulukossa kolme erilaista skenaariota: 60 hertsin näyttö Vsyncillä, 60 hertsin näyttö ilman Vsyncciä ja 120 hertsin näyttö Vsyncillä. Vsync eli Vertical Synchronization (suomeksi pystytahdistus) on tekniikka, joka rajoittaa pelin ruudunpäivitysnopeuden näytön tukemaan virkistystaajuuteen. Ilman pystytahdistusta peleissä (varsinkin nopeatempoisissa) näkyy usein tilanteita, jossa näytöllä näkyvässä kuvassa on päällekkäin kaksi tai useampaa kuvaa, koska kuvan piirtovaiheessa näytölle kuva on ehtinyt päivittyä jo näyttöpuskurissa.

NVIDIAn kolmesta listaamasta kohdasta Crisp Motion rajoittuu ainoastaan 120 hertsin näytön eduksi ja yrityksen mukaan 60 hertsin perinteisillä näytöillä Motion Blur eli edellisen kuvan kaltaisen tilanteen esittämä kuvan sumentuminen on väistämätöntä. High Frame-rates viittaa korkeisiin ruudunpäivitysnopeuksiin ja 120 hertsin näytöllä Vsyncillä se käytännössä tarkoittaa maksimissaan 120 FPS:n ruudunpäivitysnopeutta. 60 hertsin näytöllä Vsyncillä nopeus rajoittuu 60 FPS:ään ja ilman Vsyncciä ainoastaan taivas on rajana. Tear-free Images on Vsyncillä korjattavissa oleva laatua parantava seikka, joka tarkoittaa useamman kuvan piirtymistä näytölle samaan aikaan, kuten jo edellisessä kappaleessa seikkaperäisemmin selostimme.

 

3D Visionin minimivaatimukset

NVIDIA on listannut 3D Visionin minimivaatimuksiksi 32- tai 64-bittisen Windows Vista- tai Windows 7 -käyttöjärjestelmän, vähintään Intel Core 2 Duo- tai AMD Athlon X2 -tuoteperheen prosessorin, yksi gigatavu keskusmuistia sekä 100 megatavua vapaata kiintolevytilaa. Perinteisten työpöytänäyttöjen osalta tuettuna on Samsung SyncMaster 2233RZ, Viewsonic FuHzion VX2265wm sekä kaikki vähintään 100 hertsin virkistystaajuuteen kykenevät kuvaputkinäytöt. Lisäksi tekniikka on tuettuna 3D Ready -merkinnällä varustettujen DLP-televisioiden ja DepthQ:n kahden eri projektorimallin kanssa.

Tekniikka vaatii toimiakseen myös NVIDIAn näytönohjaimen ja tuki käsittää yrityksen GeForce 8-, GeForce 9- sekä GeForce GTX 200 -tuoteperheen näytönohjaimet. Nykyisillä ajureilla tuettuina ovat yhden ja kahden näytönohjaimen konfiguraatiot, mutta 3-Way SLI- ja Quad SLI -kokoonpanoille tuki tulee laajentumaan tulevien ajuriversioiden myötä. Tarkemmat tiedot tuetuista komponenteista löytyy NVIDIAn sivuilta.

Sisältö

  1. NVIDIA 3D Vision
  2. Tekniikka & 3D Visionin minimivaatimukset
  3. NVIDIA 3D Vision -lasit & Samsung SyncMaster 2233RZ
  4. Asennus, ajurit & ohjelmisto
  5. Testikokoonpano, pelikokemukset & suorituskyky
  6. Loppuyhteenveto