Uusimmat

Testi HyperX Cloud II Wireless -pelikuulokkeet – Kelpo tuote, mutta tilaäänien sävyssä olisi parannettavaa

25.04.2021 10:00 Markku Leppilampi

Vuonna 2015 julkaistut HyperX Cloud II -pelikuulokkeet löysivät tiensä pelaajien sydämiin. Niitä on enimmäkseen ylistetty ainakin käyttömukavuuden vuoksi. Nyt HyperX on julkaissut kuulokkeista myös langattoman version. Muropaketti testasi, minkälaisen kokemuksen kuulokkeiden uusin versio tarjoaa. 

Langallisella Cloud II:lla on HyperX:n sivujen mukaan jo miljoonia käyttäjiä. Kuulokkeissa on painotettu nimenomaan mukavuutta, jonka tuo muistivaahdolla ja keinonahalla varustetut kuulokekupit, sopivaksi mainittu puristusvoima ja painojakauma. Samat ominaisuudet pitäisi olla tarjolla myös langattomassa HyperX Cloud II Wireless -versiossa, joka julkaistiin viime vuoden lopulla. Kuulokkeiden hinta on 170 euroa.

Kuulokkeista löytyy HyperX 7.1 Surround Sound, sisäänrakennettu oman äänen monitorointi, 53 millimetrin kaiuttimet, irrotettava ja melua vaimentava mikrofoni sekä alumiininen runko. Akun HyperX lupaa kestävän 30 tuntia, ja kantomatkan kerrotaan olevan 20 metriä.

Kuulokepakkauksesta löytyy valmistajan tervehdykset sekä pikaohje sekä reittiohjeet tukisivulle. Pikaohjetta silmäillessä kuulokkeista paljastuu monenlaisia tietoja. Niissä on USB-latausliitin, mikrofoniliitin, virtapainike (toimii myös surround-painikkeena) sekä äänenvoimakkuuden säädin. Käyttäjän elämää on pikaohjeen mukaan niin ikään helpottamassa painike mikin mykistämiseen, mikrofonivalo ilmaisemassa mikrofonin olevan pois päältä, merkkivalo akun tilaa varten, ja langattomassa 2,4 gigahertsin taajuudella toimivassa USB-vastaanottimessa on vielä valo ilmoittamassa langattoman yhteyden päällä olemisesta.

USB-vastaanotin löytyy paketin uumenista, ja tietokone tunnistaa Hyper X Cloud II Wireless -kuulokkeet vastaanottimen liittämisen jälkeen – mitään erillisiä ajureita ei tarvitse asentaa ja kuulokkeet ovat heti käyttövalmiit. Tarjolla on silti vielä HyperX Ngenuity -ohjelmisto, joka tarjoaa muutaman toiminnon.

Kuulokkeiden fyysisestä yleistunnelmasta ei välity premium-tuntumaa, mutta eivät ne aivan muovisimmasta päästäkään ole. Mikrofonivarsi on mukavan taipuisa, silti jämäkän oloinen ja helposti aseteltavissa sopivaan asentoon. Lisäksi mukana on vielä puhkusuoja, joka sujahtaa paikoilleen ilman ongelmia. Äänenvoimakkuuden säätimessä on hyvä ja asiansa ajava, niin ikään jämäkkä tuntuma. Aika hankalasti käytettävät kuulokkeiden painikkeet kuitenkin vaikuttavat mekaniikaltaan ja materiaaleiltaan halvoilta.

Jos vertaa joihinkin muihin kuulokkeisiin, niin Hyper X Cloud II Wireless on materiaaleiltaan ja mekaniikaltaan selkeästi laadukkaampi kuin Logitech G733 Lightspeed, osapuilleen samalla tasolla Creative SXFI Gamerin kanssa, mutta häviää tuntumassa Epos Sennheiser GSP 602:lle ja Sennheiser HD 600:lle. Ottaen kuulokkeiden 170 euron hinnan huomioon, ehkä kuitenkin toivoisi laadukkaampaa ensivaikutelmaa.

Pelikuulokkeiden tapaan kuulokkeet ovat suljetut, joka tuleekin ensimmäisenä mieleen tuotetta päähän soviteltaessa. Näppäimistöäänet häipyvät kiltisti taka-alalle suljettujen kuppien eristäessä käyttäjän omaan maailmaansa. Kuulokkeet tuntuvat istuvan hyvin päähän, eikä tuntuma ole raskas kuten esimerkiksi Epos Sennheiser GSP 602:ssa. Keinonahkaiset kuulokekupit eivät vaikuta ärsyttävän millään tavalla, vaan ne sulautuvat osaksi käyttökokemusta kiinnittämättä itseensä huomiota. Pehmusteet eivät myöskään hiostaneet.

Äänimaailmasta saa vaikutelman, että se on miellyttävän pehmeä ja hiukan bassoja korostava. Se ei kuitenkaan ole niin yliampuva, että selkeydestä olisi ainakaan liikaa tingitty. Luvassa on siis äänellisesti hiukan värittynyt elämys, joka sopii hyvin viihdekäyttöön – niin musiikin kuuntelemiseen kuin peleihinkin.

Toisin käy 7.1 Surroundia käytettäessä, sillä se on aivan liian bassovoittoinen – ja jopa tunkkainen. Bassojen lisääminen vie aina pois myös selkeyttä, ja äänen selkeys on tärkeä elementti ainakin räiskintäpeleissä vihollisen aikeiden kuulemisen kannalta. HyperX Cloud II Wireless tarjoaa siis surroundia käytettäessä äänellisesti turhan värittyneen elämyksen. Edelleen parhaimman surroundin pelikuulokkeisiin – ainakin allekirjoittaneen testeissä – on toteuttanut Sennheiser vajaan vuosikymmenen kehityksessä olleella Binaural Rendering Engine -teknologiallaan.

Stereona pelaaminen kuitenkin oli miellyttävä kokemus.

Ngenuity-ohjelmisto ei myöskään vakuuta, sillä se on aika heikko esitys ainakin Logitechin Ghubiin verrattuna. Ohjelmistosta ei löydy kuin muutama perusasetus – 7.1 Surround Sound, Mic Monitoring (sivuääni), äänenvoimakkuuden säätö ja mikrofonin herkkyyden säätö sekä mikin mykistys. Kaikki paitsi mikrofonin herkkyyden säätö löytyvät myös fyysisinä painikkeina ja säätiminä itse kuulokkeista.

Taajuuskorjain olisi voinut olla tervetullut ominaisuus Ngenuity-ohjelmistossa kuulokkeiden surround-ominaisuuden bassovoittoisen äänimaailman hillitsemiseksi. Limitteri ei myöskään olisi ollut pahitteeksi sinänsä hyvän mikrofonin äänenvoimakkuuden tasoittamiseksi.

Äänenvoimakkuuden säädöstä mainittakoon, että se on digitaalinen myös kuulokkeissa, eli sen säätäminen vaikuttaa Windowsin ja Ngenuity-ohjelmiston äänenvoimakkuuden tason asetukseen. Sovellus kertoo myös paljonko akkua on jäljellä.

HyperX lupaa akunkestoksi 30 tuntia, ja lataaminen hoituu lyhyen USB Type C -kaapelin avustuksella. Ngenuityn kautta voi asettaa automaattisen sammutuksen, jos kuulokkeet ovat käyttämättä 10, 20 tai 30 minuuttia, joka on tervetullut ominaisuus. Tunnin käytön aikana akkua kuluu kolme-neljä prosenttia, joten akunkesto on luvatun tienoilla.

HyperX lupaa kantamaksi 20 metriä, joka vaikutti kuitenkin olevan haasteellinen toteuttaa käytännössä, sillä liian kauaksi liikkuminen aiheutti ikäviä katkoksia äänentoistoon. Samanlaista ongelmaa ei samassa asunnossa ollut niin ikään 20 metrin kantaman lupaavissa Logitech G733 -kuulokkeissa.

Kuulokkeiden melua vaimentava mikrofoni on iloinen yllätys, sillä se on tasapainoisen ja laadukkaan kuuloinen. Tummempi Modmic Uni Headset -mikrofoni ja liiankin nasaalimainen Logitech G733 Lightspeed -mikrofoni jäävät auttamatta HyperX Cloud II Wirelessin jalkoihin. Ainakaan häiritsevän suuria poksahduksia eli klusiileja ei myöskään testeissä ilmaantunut, joten puhkusuoja suoritti tehtävänsä hyvin.

Sivuäänestä mainittakoon, että se on hyvin luonnollisen kuuloinen, mutta ikävä kyllä sen äänenvoimakkuutta ei voi säätää. Sivuäänen ideana on toistaa korviin omaa ääntä, koska kaikki eivät pidä oman äänen tummentumisesta suljettujen kuulokkeiden vuoksi. Aina sivuääntä ei ole toteutettu hyvin, joten tästä niin ikään kiitosta HyperX:lle.

Mainittakoon, että Counter-Strike: Global Offensivea käynnistäessä tapahtui jotain outoa – kuulokkeista kuului äänimerkki, Ngenuity ohjelmisto kertoi yhteyden katkenneen ja kuulokkeet sammuivat omia aikojaan. Tämä oli yksittäinen tapahtuma, eikä toistunut.

Hyper X Cloud II Wireless toimii joissain asioissa oikein hyvin, mutta joissain turhan huonosti. Potentiaalia olisi ollut parempaan, joten on sääli, että osa käyttäjistä jättänee kuulokkeet kauppaan.

Kuulokkeet tarjoavat hyvän mikrofonin, mukavan istuvuuden ja miellyttävän äänentoiston stereona, mutta surround on äänentoistoltaan niin bassovoittoinen, ettei sitä ainakaan allekirjoittanut halunnut käyttää. Kantama ei niin ikään tuntunut toimivan luvatusti. Jos kuulokkeita käyttäessä ei aio liikkua kovin kauas koneelta ja surround-ominaisuutta ei tarvitse, Hyper X Cloud II Wireless on ihan hyvä vaihtoehto. Aiemmin mainitut ongelmat huomioiden niiden 170 euron hinta on kuitenkin aika kova.

Hyvää

  • Stereo-tilassa kuulokkeissa on miellyttävä, hiukan bassoa korostava äänimaailma
  • Sivuääni on luonnollisen kuuloinen
  • Istuvat hyvin päähän
  • Keinonahkaisten pehmusteiden tuntuma on hyvä
  • Melua vaimentava mikrofoni on äänenlaadultaan laadukas
  • Mikrofonivarsi on jämäkkä mutta silti helposti taivuteltava
  • Mikrofonissa on merkkivalo mykistystä varten
  • Äänenvoimakkuuden säätimessä on hyvä tuntuma

Huonoa

  • 7.1 Surround korostaa liikaa bassoa ja on tunkkainen
  • Vain digitaalinen äänenvoimakkuuden säätö
  • Painikkeiden tuntuma
  • Ngenuity-ohjelmisto on turhan yksinkertainen
  • 20 metrin kantama ei toteutunut kovinkaan menestyksekkäästi

Tärkeimmät tekniset tiedot HyperX Cloud II Wireless

  • Hinta: 170 euroa
  • Valmistaja: HyperX
  • Kuuloketyyppi: suljettu
  • Kaiutinelementin koko: 53,00 mm
  • Mikrofoni: irrotettava, merkkivalolla
  • Toiminta-aika: 30 tuntia
  • Luvattu kantama: 20 metriä
  • Paino: 309 g

Markku Leppilampi

"Olen useampiin medioihin työskentelevä, monista aihepiireistä kiinnostunut toimittaja. Eri verkkolehtiin tulee raapustettua juttuja muun muassa elokuvista, tekniikasta, tieteestä ja terveydestä. Muropakettiin olen naputellut vuodesta 2019 saakka tietotekniikan maailmaan liittyviä uutisia maustettuna mobiilijutuilla, ja teen myös laitetestejä. Pelisuosikkeihini kuuluvat ainakin Counter-Strike: Global Offensive, Battlefield-sarja, Civilizationit, Cities: Skylines ja Heartstone."

Muropaketin uusimmat