Uusimmat

Testi Jimm’s Pro GtG Pioneer -valmiskokoonpano – Järkevästi tasapainoiltu kokonaisuus

17.01.2021 18:00 Aleksi Pakkala

Jimm’s PC-Store on jo vuosia myynyt komponenttien ja lisälaitteiden lisäksi jo vuosia, erityisesti pelaajille suunnattuja valmiskokoonpanoja. Muropaketin testissä kävi tällä erää Jimm’sin GeForce RTX 3070 -näytönohjaimella varustettu Jimm’s Pro GtG Pioneer -pakettikone, jonka suorituskykyä vertailtiin Muropaketin oman testipenkin kanssa.

Jimm’s PC-Storen testikokoonpano on varsin hintatietoisesti kasattu, eikä rahaa ole hassattu tarpeettomuuksiin. Kokoonpanolle kertyy hintaa varsin hillityt 1679 euroa. Komponentit on valittu huolella, eikä mukana ole tarpeettoman kalliita osia paisuttamassa hintaa.

Testissä ollut Jimm’sin kokoonpano koostuu seuraavista komponenteista:

  • Prosessori: Intel Core i5-10600K
  • Emolevy: Asus Prime Z490-P
  • Näytönohjain: Asus Nvidia GeForce RTX 3070 DUAL
  • Keskusmuisti: Corsair Vengeance 16GB (2 x 8GB) DDR4 3200MHz, CL16
  • Massamuisti: 1 Tt M.2 NVMe SSD
  • Prosessorijäähdytys: Noctua NH-U12S chromax.black
  • Kotelo: Kolink Castle
  • Virtalähde: Asus ROG Strix 750W, 80 Plus Gold

Jimm’sin kokoonpanon näytönohjaimeksi on valittu Asus GeForce RTX 3070 Dual. Onkin oikein positiivinen yllätys, että GeForce RTX 3070 -näytönohjain on saatu mahdutettua alle 1700 euron valmiskokoonpanon budjettiin, kuitenkaan merkittävästi muista komponenteista tinkimättä.

Kokoonpanon Asus GeForce RTX 3070 Dual -näytönohjaimen suorituskyky mitattiin tarkemmin jo aiemmassa Muropaketin testissä, jossa todettiin näytönohjaimen suorituskyvyn murskaavan edellisen sukupolven Nvidia GeForce RTX 2080 -näytönohjaimen tulokset. Näytönohjain toimi testeissä myös hiljaisesti, eikä lämpötilarasitusmittauksissa ilmennyt mitään hälyttävää.

Kolink Castle on hyvä valinta kokoonpanon koteloksi todella alhaisen hintansa, tyylikkään ulkonäkönsä ja fiksun asettelunsa ansiosta. Kolinkin muotoilija on selvästi ihastellut Fractal Designin tuotoksia inspiraatiota hakiessaan, mutta eipä tuo varsinaisesti haittaa.

Kotelossa on edessä kolme paikkaa 120 millimetrin tuulettimille, ja lisäksi katossa kaksi ja takana yksi. Koteloon mahtuu 240-millimetrisen kokoluokan vesijäähdytin joko kotelon etuosaan tai kattoon. Itserakennettua vesijäähdytysjärjestelmää en lähtisi tähän koteloon rakentamaan, sillä ylimääräistä tilaa esimerkiksi vesisäiliölle ei juurikaan ole. Valmiille AIO-vesijäähdytysratkaisulle kotelo sopii kuitenkin oikein hyvin.

Kotelon etureunaan, virtapainikkeen viereen on sijoitettu sokaisevan kirkas led-valo, mikä on selvästi kotelon heikoin puoli. Kotelon etupaneelin liitännät jättävät myös hieman toivomisen varaa, sillä etupaneelissa on vain yksi USB 3.0 -liitäntä, kaksi USB 2.0 -liitäntää ja 3,5 millimetrin kuuloke- ja mikrofoniliitännät. Esimerkiksi USB-C liitännät loistavat poissaolollaan, mikä on toisaalta anteeksi annettavaa alle 50 euroa maksavassa kotelossa.

Kokoonpanon suorituskykyä testattiin Muropaketin testikokoonpanon kanssa. Kokoonpanoissa käytettiin samaan Asus GeForce RTX 3070 Dual -näytönohjainta, ja Muropaketin testikokoonpanon prosessorina toimi AMD Ryzen 9 3900X asennettuna Asus ROG Strix X570-I Gaming -emolevylle, ja kokoonpanon työmuistina oli 32 Gt 3000 megahertsin nopeudella toimivaa DDR4-muistia.

Kokoonpanon graafista suorituskykyä DirectX 11 -rajapintaa käyttäen testaava 3DMark Firestrike Extreme -testissä Muropaketin testikone oli hieman nopeampi, mutta ero jäi puoleentoista prosenttiin.

Final Fantasy XV -pelissä, joka käyttää DirectX 12 -rajapintaa ja Nvidian DLSS-tekniikkaa, molemmat kokoonpanot olivat käytännössä yhtä nopeita. Muropaketin testikone oli häviävän vähän nopeampi 4K-resoluutiolla, kun taas Jimm’sin valmiskokoonpano veti pidemmän korren 1440p-tarkkuudella.

Jimm’s PC-storen rakentama valmiskokoonpano tarjoaa erinomaista suorituskykyä hintaansa nähden, ja on 1700 euron budjettiin loistava valinta. Mikäli mieluummin liputtaa Intelin sijaista punaista leiriä, on Jimm’siltä saatavissa täysin vastaava kokoonpano kuusiytimisellä AMD Ryzen 5 5600X -prosessorilla varustettuna samaan 1700 euron hintaan.

Kilpailijana Jimm’sin valmiskokoonpanolle voisi mainita esimerkiksi HP Omen 25L -valmiskokoonpanon samaan 1700 euron hintaan, GeForce RTX 3070 näytönohjaimella varustettuna. HP Omenissa on kuitenkin tuohon hintaan puolet pienempi 512 Gt NVMe SSD asema, ja AMD Ryzen 7 3700X prosessori, joten Jimm’sin kokoonpano tarjoaa selvästi parempaa vastinetta rahoille.

Jimms’in valmiskokoonpano oli suorituskykymittauksissa käytännössä tasoissa huomattavasti kalliimman Muropaketin testipenkin kanssa, joten on helppo sanoa Jimm’sin kokoonpanon tarjoavan paljon vastinetta rahoille.

Erikseen ostettuna Pro GtG Pioneer -kokoonpanossa käytetyt komponentit maksoivat kirjoitushetkellä Jimm’s PC-Storesta 1545,40 euroa. Testimalli kuuluu Jimm’sin heti saatavilla oleviin GtG (Good to Go) -malleihin, jolloin valmisratkaisun helppoudelle ja nopeudelle tulee hintaa noin 135 euroa. Toisaalta kokoonpanon kasauspalvelu maksaa Jimm’s PC-storessa 79 euroa, joten tyytymällä hieman hitaampaan toimitukseen ja metsästämällä tarjoushintoja, voi tästä säästää joitain kymppejä. Jos kokoonpanon haluaa koota itse, tuskin edes harkitsee valmiskokoonpanoa, mutta mielestäni noin satanen on hyvin kohtuullinen hinta kasauspalvelusta, nopeasta saatavuudesta ja kokoonpanon testaamisesta.

Hyvää

  • Paljon suorituskykyä hintaan nähden
  • Todella hiljainen rasituksessa
  • Tyylikäs ulkonäkö
  • Kaapelointi hoidettu erittäin hyvin

Huonoa

  • Itse rakentamalla pääsee hieman halvemmalla

Tärkeimmät tekniset tiedot Jimm’s Pro GtG Pioneer

  • Hinta 1679 €
  • Prosessori: Intel i5-10600K
  • Emolevy: Asus Prime Z490-P
  • Näytönohjain: Asus Nvidia GeForce RTX 3070 DUAL
  • Keskusmuisti: Corsair Vengeance 16GB (2 x 8GB) DDR4 3200MHz, CL16
  • Massamuisti: 1TB M.2 NVMe SSD
  • Prosessorijäähdytys: Noctua NH-U12S chromax.black
  • Kotelo: Kolink Castle
  • Virtalähde: ASUS ROG STRIX 750W, 80 Plus Gold

Aleksi Pakkala

”Liityin Muropaketin kirjoittajien riveihin syksyllä 2017 ja otin kontolleni tietokonekomponenttien puolen - näytönohjaimet, prosessorit, emolevyt ja muistit. Olen kirjoitellut muustakin tietotekniikasta, ja hairahtanut jopa peliarvostelujen puolelle - mutta sydämeni sykkii lopulta benchmarkkaamiselle ja suorituskykylukujen pyörittelylle. Niin elokuvien kuin pelien kanssa huomaan ajautuvani toistuvasti scifin pariin ja nauttivani siitä. Vielä en ole kokenut pelien saralla mitään yhtä vakuuttavaa kuin alkuperäisen Mass Effect -trilogian, ja tulevista elokuvista eniten odotan jatkoa vuoden 2021 Dyynille.”

Muropaketin uusimmat