Uusimmat

Kannettavan olemus ja käyttö

19.12.2021 10:00 Antti Voutilainen

Kannettavan olemus ja käyttö

Pelikannettavaksi Legion 5 Pro on varsin hillittyä sorttia. Kannessa oleva valkoisilla led-valoilla viimeistelty logo ei hyppää silmille. Järeämmästä jäähdytyksestä kielii lähinnä molemmilta kyljiltä löytyvät tuuletusaukot. Yleisesti ottaen koneen ulkonäkö oli miellyttävän hillitty.

Koneen ulkomitat ovat 356 x 264,2 x 26,85 millimetriä. Painoa koneelle on kertynyt 2,54 kg, eli aivan keveimpään kastiin se ei asetu.

Kannettavasta löytyy 16-tuumainen IPS-paneelia käyttävä mattapintainen näyttö, jonka resoluutio on 2560 x 1600 pikseliä. Näytön virkistystaajuus on 165 hertsiä ja vasteaika kolme millisekuntia. Näytön kirkkaus nousee parhaillaan 500 nitin tasolle. Väritoiston puolesta näyttö kattaa 100-prosenttisesti sRGB-väriavaruudesta.

Näytön toiminta oli pääasiassa miellyttävää. Liiketoistossa ei esiintynyt moitittavaa ja katselukulmat olivat riittävän hyvät.

Web-kamera on sijoitettu tuttuun tapaan näytön yläreunukseen. Kameran 1280 x 720 -resoluutio välttää videopalavereihin hyvässä valaistuksessa. Hieman erikoinen yksityiskohta on, että kameran kytkin löytyy koneen oikealta kyljeltä. Kun kamera on kytkettynä pois päältä, tietokone ei tunnista lainkaan kameraa. Yksityisyyden kannalta ominaisuus on kuitenkin varsin tervetullut.

Valtaosa koneen liitännöistä on sijoitettu koneen takapuolelle. Sieltä löytyy kolme USB 3.2 Gen 1 Type-A -liitäntää, joista yhdessä on jatkuva lataustoiminto, yksi USB 3.2 Gen 2 Type-C -liitäntä (DisplayPort 1.4 -tuettuna), yksi HDMI 2.1 -liitäntä, yksi RJ45-liitäntä ja virtaliitäntä.

Koneen oikealta kyljeltä löytyy web-kameran kytkimen lisäksi yksi USB 3.2 Gen 1 Type-A -liitäntä. Vasemmalla kyljellä on 3,5 millimetrin yhdistelmäliitäntä kuulokkeita ja mikrofonia varten sekä USB 3.2 Gen 2 Type-C -liitäntä (DisplayPort 1.4 -tuettuna).

Suuremman näytön ansiosta koneesta löytyy täysikokoinen näppäimistö sisältäen siis numeronäppäimistön. Näppäimistössä on valkoinen taustavalo, mutta saatavilla on myös RGB-valaistu vaihtoehto. Näppäimistön tuntuma oli miellyttävä niin kirjoittamisessa kuin pelaamisessakin. Näppäimistön käyttö oli miellyttävää pelatessakin, vaikka koneen lämpötilat nousivatkin korkealle.

Kosketuslevyn toiminnassa ei ilmennyt moitittavaa testijakson aikana. Liikkeen tunnistuksessa ei ilmennyt viivettä tai muita ongelmia.

Koneen konepellin alta löytyy AMD:n 8-ytiminen Ryzen 7 5800H -APU-piiri, jonka boost-kellotaajuus nousee korkeimmillaan 4,4 gigahertsiin. APU-piirin rinnalla on kaksi kahdeksan gigatavun kampaa DDR4-3200 -muistia. Näytönohjaimena toimii GeForce RTX 3070 -mobiilinäytönohjain kahdeksan gigatavun GDDR6-muistilla. Näytönohjaimen TDP-arvoksi on asetettu 140 wattia. Grafiikkapiirin boost-kellotaajuus nousee enimmillään 1620 megahertsiin. Massamuistina toimii yhden teratavun M.2 SSD-asema (PCIe NVMe PCIe 3.0 x4).

Langatonta käyttöä silmällä pitäen koneesta löytyy tuki WiFi 6- ja Bluetooth 5.1 -yhteyksille. Kaikki tiedonsiirto toteutettiin testijakson aikana langattoman verkon yli eikä siinä ilmennyt moitittavaa.

Kone on varustettu 80 wattitunnin litiumpolymeeri akulla. Tuote-esitteessä lupaillaan 4,2 tunnin akkukestoa erillisnäytönohjainta käyttäen. Hybridi-tilassa akkukeston lupaillaan nousevan 8,1 tuntiin.

Akkukestoa testattiin jälleen suoratoistamalla Full HD -laatuista videota koko ruudun tilassa langattoman verkon yli. Ilman hybridi-tila -asetusta kone jaksoi pyörittää videota neljä tuntia ja 15 minuuttia. Lukema on samaa tasoa aiemmin tänä vuonna testissä olleen Gigabyten Aero 15 OLED XD -koneen kanssa. Verrokkien rinnalla akkukestoa voi luonnehtia vähintäänkin tyydyttäväksi.

Koneen mukana tulevan 300-wattisen laturin ulkomitat ovat 198 x 98 x 25 millimetriä. Kantolaukkuun on siis syytä varata ylimääräistä tilaa laturia varten.

Tavallisuudesta poiketen Windowsin asennuksen viimeistelyn jälkeen koneelta ei löytynyt ollenkaan Lenovon hallintaohjelmaa (Lenovo Vantage). Rehellisyyden nimissä on kuitenkin sanottava, ettei sitä osannut erityisemmin kaivata.

Hallintaohjelma näyttää perusnäkymässään prosessorin, näytönohjaimen grafiikkapiirin, GDDR6-muistien kellotaajuuden ja massamuistin kapasiteetin. Esimerkiksi lämpötiloja se ei kerro.

Viime vuonna testissä olleen Lenovo Legion 5 (15IMH05H) -pelikannettavan tapaan myös tässä mallissa on tarjolla kolme suorituskykytilaa. Ne ovat hiljainen, tasapainotettu ja suorituskyky. Tilan voi vaihtaa hallintaohjelmalla tai vaihtoehtoisesti Fn+Q -näppäinyhdistelmällä. Käyttäjä näkee käytössä olevan tilan virtanäppäimeen sijoitetusta led-valosta. Värikoodit tiloille ovat sininen, valkoinen ja punainen.

Hyödyttömäksi hallintaohjelmaa ei voi kuitenkaan sanoa, sillä jostain selittämättömästä syystä sen asennus heijastui koneen suorituskykyyn.

Suorituskykytestaukset ajettiin ennen asentamista ja asentamisen jälkeen. Esimerkiksi 3DMark Time Spy -testissä 3DMark-pisteiden määrä nousi asennuksen jälkeen noin kuusi prosenttia. Port Royal -testissä parannus oli noin seitsemän prosenttia. Huomattavasti suurempi vaikutus nähtiin Rainbow Six Siege -pelissä, jossa suorituskykytestin keskimääräinen ruudunpäivitys nousi Vantagen myötä peräti 63 prosenttia. Ennen hallintaohjelmaa keskimääräinen ruudunpäivitys oli 157 ruutua sekunnissa ja asennuksen jälkeen se nousi 256 ruutuun sekunnissa.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Kannettavan olemus ja käyttö
  3. Suorituskyky
  4. Yhteenveto

Antti Voutilainen

”Aloitin Muroka-koulussa vajaat kuusi vuotta sitten. Jalo tavoitteeni on tulla RGB led-valaistun vyön Murokaksi vielä jonain päivänä. Harjoitusnäytteitäni päätyy pääasiassa tietotekniikka- ja peliosioihin. Välillä myös Pelaaja-lehteen. Jos en ole pyrkimässä kohti Muroka-tavoitettani, olen todennäköisesti grindaamassa Destiny 2:sta, sillä siinäkin matka on päämäärää tärkeämpi."

Muropaketin uusimmat