Uusimmat

Testi Epos Sennheiser GSP 602 -pelikuulokkeet ja Epos GSX 1200 PRO -kuulokevahvistin – Mitä pelaaja saa yli 500 euron setillä?

15.11.2020 10:00 Markku Leppilampi

Perinteikäs ja arvostettu kuulokevalmistaja Sennheiser kulkee nyt pelipuolella nimellä Epos Sennheiser. Muropaketin testiin otettiin merkin uudet GSP 602 -pelikuulokkeet. Niiden kaveriksi sopii hyvin Epos Sennheiser GSX 1200 PRO -kuulokevahvistin, joka ripottelee pelielämysten mausteeksi 7.1 Surroundin ja muutakin kivaa.

Sennheiser on monelle tuttu merkki, mutta Epos ehkä vieraampi. Ääni- ja videoratkaisuja tarjoava Epos on nimittäin yhteisyritys, jonka muodostavat Sennheiser electronic GmbH & Co. KG ja Demant A/S. Oman brändin tuotteiden lisäksi yritys myy Sennheiser Communicationsin tuotevalikoimaa, joka on yhdistetty Epos Sennheiser -tuotemerkiksi.

Muropaketin testiin otettujen pelikuulokkeiden pakkauksesta paljastuvat kuulokkeet ovat langalliset ja täysin analogiset, joten USB-liitäntää ei ole. Sen sijaan kuulokkeissa on yksi 3,5 millimetrin analoginen liitäntä. Siihen kytkettävä laadukkaan oloinen ja punottu johto haarautuu toisesta päästä linjasisääntuloon tarkoitettuun 3,5 mm liittimeen ja 3,5 mm mikrofoniliittimeen. Lisäksi laatikosta löytyy konsoleille tarkoitettu johto, joka on niin ikään laadukkaan oloinen, punottu ja 3,5 mm liittimillä varustettu.

Epos Sennheiser GSP 602 -kuulokkeet ovat niin sanotusti pelikuulokkeiden raskasta sarjaa – ihan niin hinnaltaan kuin painoltaankin. GSP 602 -malliversion rinnalla ovat Epos Sennheiser GSP 601- ja GSP 600 -versiot, jotka poikkeavat arvostelussa olevasta käytännössä vain värityksellään.

Kuulokkeita ylle sovittaessa tietää todellakin pitävänsä kuulokkeita päässään, mutta toki tuntemukseen tottuu pelien tuoksinassa. Yllättäen GSP 602:t eivät tunnu yhtä mukavilta päässä kuin esimerkiksi vastikään testaamamme, selvästi edullisemmat Creative Super X-Fi -kuulokkeet. Epos Sennheiser GSP 602:lle kuitenkin erävoitto siitä, ettei kuulokekuppien vaihdettavista pehmusteista tule ”nahkeaa” tunnelmaa Super X-Fi:n tapaan niiden keinonahkaisuudesta huolimatta.

Jutustelua varten Sennheiser GSP 602 -kuulokkeissa on mikroni, jonka saa kytkettyä pois päältä vetämällä sen ylös. Mekanismi vaikuttaa melko jämäkältä, eikä se todennäköisesti ole lähitulevaisuudessa hajoamassa. Jos mikrofoni sattuisi hajoamaan, sitä ei saa ikävä kyllä varaosana. Kahden vuoden takuun aikana Epos Sennheiser kuitenkin lupaa lähettää uudet kuulokkeet, jos ongelmia jostain syystä ilmenisi.

Vasta hetken käytön jälkeen tulee huomattua, että GSP 602 piilottelee isoa äänenvoimakkuuden säädintä. Se on sijoitettuna oikeanpuoleiseen kuppiin ja sulautuu kuulokkeisiin sen verran hienosti, ettei sitä ymmärrä heti edes olevan siellä. Pelkässä digitaalisessa äänenvoimakkuuden säätämisessä on hankaluutensa, joten analoginen äänenvoimakkuuden säädin on erittäin tervetullut ominaisuus. Miinusta kuitenkin siitä, että säädin on yllättävän raskas kääntää.

Jotta kuulokkeita pääsisi kokeilemaan, täytyy siirtyä seuraavaan pakettiin. Kyseisestä pakkauksesta löytyy niin ikään kahden vuoden takuulla myytävä Sennheiser Epos GSX 1200 PRO Gaming Series -kuulokevahvistin.

Sennheiser Epos GSX 1200 ei ole ihan pelkkä yksinkertainen kuulokevahvistin, sillä siinä on myös ChatLink -toiminto, 7.1 Surround -toiminto balanssisäädöllä, puheäänen takaisintoisto-ominaisuus, digitaalinen äänenvoimakkuuden säädin, taajuuskorjain neljällä eri asetuksella, kaikutehoste kahdella eri voimakkuudella sekä ulostulovalinta kuulokkeiden ja kaiuttimien välillä. Analoginen äänenvoimakkuuden säädin on vain ChatLinkissa, josta asiaa myöhemmin.

GSX 1200 PRO:n pakkausta tutkiessa sen kätköistä löytyy punainen, tavallista laatua oleva USB-johto, chat-kaapeli, niukasti tietoa tarjoava pikaopas sekä turvallisuusopas.

Vahvistin on ehkä vielä laadukkaamman oloinen materiaaleiltaan ja mekaniikaltaan kuin kuulokkeet – isossa äänenvoimakkuuden säätimessäkin on laadukas tuntuma, mutta säädettäessä siitä kuuluu pieni hankausääni. Laitteessa on pohjassa pieni käyttöä helpottava jalusta, jonka mekaniikka ei ole ihan sieltä parhaimmasta päästä, mutta eipä siihen juurikaan tarvitse koskea.

Sennheiser Epos GSX 1200 PRO:n asennus tapahtuu kytkemällä laite USB-kaapelilla tietokoneeseen – minkäänlaista ajuria ei tarvitse ladata ja kuulokevahvistin tunnistuu heti. Kaikki ei kuitenkaan mene ihan putkeen, sillä kuulokkeista kuuluu digitaalista säröä. Nykytyyliin kunnollista manuaalia ei toimiteta mukana, mutta YouTubessa on onneksi EPOS Gamingin video, joka opastaa oikeille raiteille.

Ääniulostulon vaihtamisen jälkeen audio kuulostaa normaalilta. Windowsin asetuksista täytyy vielä muuttaa äänenlaaduksi 16-bittinen / 48 kHz ja asettaa päälle 7.1 Surround. Mainittakoon, että 24-bittinen laatu toimii vain stereona USB 2.0 -rajoitusten vuoksi.

Virtakytkintä laitteessa ei ole, mutta se vajoaa himmeään lepotilaan aika nopeasti. Laitteen toimintoihin pääsee käsiksi koskemalla laitetta mihin kohtaan tahansa, mutta välillä sillä tuntui olevan vaikeuksia tunnistaa kosketusta.

Kokeiluissa selvisi että sormen kärkiosalla napauttaminen ei rekisteröitynyt kovinkaan hyvin. Mitä enemmän pinta-alaa sormesta laitteessa oli kiinni, sitä paremmin se tuntui reagoivan. Tämäkin käytös tuntui välillä vaihtelevan, joten täyttä varmuutta laitteen sielunelämästä ei oikein saanut. Hämmentyneen olon laitteen käyttöliittymä joka tapauksessa välillä jätti.

Laitteessa on myös neljä tallennuspaikkaa, joihin voi tallentaa omia asetuksiaan pitämällä sormea kulmassa näkyvän valon päällä. Tallennetun asetuksen voi palauttaa napauttamalla jotakuta laitteen kulmista, tosin välillä laite ei jälleen rekisteröinyt painallusta.

Niin ikään outona ilmiönä voisi mainita, että välillä laite tuntui elävän omaa elämäänsä ja asetukset muuttuivat itsestään. Jäi epäselväksi, oliko kyseessä käyttäjän vahinkonapautukset vai oliko kyse jostain muusta. Ilmiö keljutti välillä, jos esimerkiksi surround-tila ei yllättäen ollutkaan päällä.

Kuulokevahvistimen ehkä erikoisin ominaisuus on ChatLink. Se on tehty ammattilaispelaajia silmälläpitäen, ilmeisesti lähinnä turnauskäyttöön. ChatLink-kaapeleiden avulla kuulokevahvistimia voi ketjuttaa maksimissaan kahdeksan kappaletta. Tästä on se etu, että pelaajilla on käytössään peliäänistä erillinen, analogisella äänenvoimakkuuden säätimellä varustettu mikrofonisignaali vaikkapa pikaista strategista palaveria varten. Marginaaliseksi hyödyksi voitaneen lukea se, että äänen toimittamisessa muille tiimin jäsenille ei ole viivettä niin paljon kuin softapohjaisissa ratkaisuissa.

Kaiuttimille tarkoitettu ulostulo on loistava lisä kuulokevahvistimeen. Audion vaihtaminen kaiuttimille tulee pelatessa tarpeeseen, jos pelikaverit odottavat serverille pääsyä ja tietokoneen äärestä täytyy poistua. Tällöin voi kuulla kovaäänisistä esimerkiksi Counter-Striken hälytysäänen, kun mappi on hyväksyttävissä – ja paikalle ehtii ponkaista vaikkapa keittiön lihapatojen äärestä.

Pelejä testatessa paljastuu, että pelikuulokkeiden tyyliin GSP 602:n keskiäänet erottuvat hyvin. Kuulokkeiden transienttivaste vaikuttaa olevan nopea, joka tuo napakkuutta ja erottuvuutta äänentoistoon. Verrokkina toimivissa Sennheiser HD600 -hifi-kuulokkeissa on miellyttävämpi ja avoimempi ääni, mutta pelikäytössä Epos Sennheiser GSP 602 vie pidemmän korren – ainakin jos haluaa kuulla ne muutamat askeleet sekä muut tärkeät äänet, jotka jäisivät muuten kuulematta.

Esimerkiksi edullisempiin Creative Super X-Fi -kuulokkeisiin verrattuna keskiäänet korostuvat selkeämmin – ero on aika suuri. GSP 602 on niin ikään aavistuksen tummempi kuin Super X-Fi. Epos Sennheiser GSP 602:n toistoa voisi kuvata värittyneemmäksi, mutta myös intiimimmäksi, kompaktimmaksi ja tarkemmaksi, josta voi saada etua pelien tiukoissa hetkissä.

Myös musiikinkuuntelussa GSP-kuulokkeiden kompakti intiimiys vie kuuntelutestien jälkeen lopulta pidemmän korren, etenkin käytettäessä  GSX 1200 PRO:n taajuuskorjainta.

GSX 1200 PRO:n salainen ase onkin kolmen asetuksen taajuuskorjain, jolla voi saada lisäetua vihulaisia vastaan. Peliasetus leikkaa pois bassoja, jolloin keskiäänet ja diskantit pääsevät esiin helpottaen näin entisestään ääniin havahtumista. Mutta meneeköhän tämä jo moraalisesti arveluttavaksi, sillä äänet kuuluvat huomattavasti selkeämmin kuin normaaliasetuksilla. Käppäilyt ja kilahtelut tarkasti toistavaan asetukseen tottui äänellisesti niin hyvin, että normaalitila alkoi kuulostaa pidemmän pelisession jälkeen jo epämiellyttävältä kuminalta.

Taajuuskorjaimessa on lisäksi tarjolla bassotaajuuksia korostavat musiikkitila ja elokuvatila. Näille tiloille löytyi hyödyllistä käyttöä, sillä luonnostaan keskiäänivoittoiset Epos Sennheiser GSP 602 -kuulokkeet kuulostivat musiikin kuuntelussa paremmalta, jos musiikkitila oli päällä. Kyseinen tila korostaa hiukan bassoja, mutta ei liikaa. Elokuvatila eroaa musiikkitilasta siten, että se korostaa alempia bassoja kuin musiikkitila, ja se tuntuikin toimivan mukavasti elokuvaäänissä. Musiikki- ja elokuvatilat voisivat toimia hyvin myös sellaisissa peleissä, joissa ei ole tärkeää kuulla kaikkia ääniä tarkasti. Eli jos kuulokkeisiinsa haluaa jytinää, myös sellaista on tarjolla Epos Sennheiser GSX 1200 PRO:n asetuksissa.

Entäs sitten se surround? Sennheiser kertoo kehittäneensä GSX 1200 PRO:n hyödyntämää 7.1 Sennheiser Binaural Rendering Engine -nimellä kutsuttua surround-tilaa kahdeksan vuoden ajan. Se kyllä kuulostaakin oikein hyvältä ja luonnolliselta.

Minkäänlaisia ääntä vääristäviä sivuääniä ei surround-tilan ollessa päällä paljastu. Ja kun surroundiin tottuu, sitä ei halua enää kytkeä pois päältä, sillä stereoasetus kuulostaa lattealta ja kuolleelta immersiivisen, pään ympäröivän 7.1 äänimaailman jälkeen. Halutessaan surround-tilan balanssia voi siirtää joko etu- tai takapainotteiseksi.

Käytännön hyötyäkin surroundista on, sillä Counter-Strikessa äänten paikallistaminen on huomattavasti helpompaa. Tästä käytännön esimerkkinä voisi mainita hetken, kun vihollinen latasi asettaan savupilvessä. Latausääni oli helppo paikallistaa vasemmalle eteen, jos ei nyt nuppineulan pään tarkkuudella niin hyvin kuitenkin. Hyötyä oli myös hetkistä, jolloin täytyi istua vaikkapa laatikon takana odottaen vihollisen lähestymistä. Askeläänien paikallistuminen helpotti tällöin oikea-aikaista reagointia. Ero on yllättävän suuri stereoasetukseen!

Battlefield 1:n kaaoksessa askeläänillä ei ole niin paljon merkitystä, mutta runsas äänimaailma saa mojovasti eloa surround-asetuksella. Counter-Strikeen kuulokevahvistimissa oleva kaikutehoste ei sopinut, mutta Battlefieldiin se sopii oikein mainiosti pienimmällä asetuksella.

Surroundin ja kaikutehosteen yhteisvaikutus tuokin roppakaupalla immersiota tavalliseen stereotoistoon verrattuna, ja molempia jää kaipaamaan, jos ne kytkee pois päältä. Äänimaailma muuttuu normaalitilassa suorastaan ankeaksi verrattuna tehostetiloihin.

Epos Sennheiser GSP 602:sta tähän väliin sen verran kritiikkiä, että avoimiin kuulokkeisiin ja erilliseen headset-mikrofoniin tottuneena suljettujen kuulokkeiden mikrofoniin puhuminen on ärsyttävää. Tämä johtuu siitä, että oma puhe kuulostaa omiin korviin epäselvältä muminalta. Valmistajat ovat yrittäneet korjata tätä ongelmaa toistamalla käyttäjän puhetta takaisin kuulokkeisiin. Tässä on onnistuttu paremmin ja huonommin – ikävä kyllä Sennheiser onnistuu huonommin.

GSP 602 -kuulokkeissa ei itsessään ole takaisintoisto-ominaisuutta, mutta GSX 1200 PRO:ssa on. Takaisintoisto kuitenkin kaappaa huoneakustiikan vahvasti mukaan, jonka tuloksena on luonnoton ja epämiellyttävä oman puheen toisto. Myös näppäimistön äänet naksuvat ikävästi korviin.

Mikrofoni sinällään on erittäin hyvä. Se peittoaa ainakin pelikäytössä melko tummalta kuulostavan Modmic Uni -mikrofonin. Creative Super X-Fi -kuulokkeiden mikrofoni on puolestaan hiukan luonnollisemman kuuloinen kuin Sennheiser, mutta jos haluaa puheen erottuvan mahdollisimman hyvin pelikavereilleen, parhaiten tässä onnistuu Sennheiser nasaalimaisen ja kolmikosta eniten keskiääniä korostavan luonteensa ansiosta.

Käyttö Discordissa oli ongelmatonta, mutta jostain syystä kuulokkeista tai kuulokevahvistimesta kuului TeamSpeakia käytettäessä muutamaan otteeseen vinkuva korkeataajuuksinen ääni, jonka kuulivat myös tiimikaverit. Ääni katosi nopeasti, mutta sen syy jäi mysteeriksi.

Yhteenvetona voisi sanoa, että Sennheiser Epos GSP 602 on varteenotettava pelikuuloke, jonka äänimaailma on värittynyt, mutta tarkoitukseensa eli pelikäyttöön hyvin soveltuva. Musiikista ja elokuvistakin niillä voi nauttia etenkin napsauttamalla taajuuskorjaimen päälle.

Jos GPS 602 -kuulokkeita ei kuitenkaan halua hankkia, Epos Sennheiser GSX 1200 PRO toimii tietysti kaikkien muidenkin analogisten kuulokkeiden kanssa. Peruskäytössä oleva Sennheiser HD600 ja Modmic Uni -yhdistelmä saikin uutta eloa kytkemällä kombo kuulokevahvistimeen. Modmic kuulostaa – vähemmän yllättäen – paljon paremmalta verrattuna siihen, jos se olisi kytkettynä suoraan tietokoneen mikrofoniliittimeen. Ja surround sekä kaikutehoste tuovat rutkasti uutta eloa pelikokemukseen. Epos Sennheiser GSX 1200 PRO:n kosketusnäyttö ei ole paras mahdollinen, mutta sen vaivan kanssa kenties oppisi elämään.

Vaikka tämä arvostelija ei hurmaantuisikaan ostopäätöksen verran Epos Sennheiser GSP 602 -kuulokkeista, saattaa Epos Sennheiser GSX 1200 PRO -kuulokevahvistin hyvinkin päätyä hankintalistalle, sillä se tekee pelikokemuksista immersiivisempiä ja parempia.

Sennheiser Epos GSP 602

Hyvää

  • Kuulokkeissa on erityisesti äänikriittisiin peleihin soveltuva napakka, keskiäänet esiin tuova äänimaailma
  • Erinomainen mikrofoni
  • Analoginen äänenvoimakkuuden säätö tuo luotettavuutta verrattuna digitaaliseen äänenvoimakkuuden säätöön
  • Keinonahkaisten pehmusteiden tuntuma on hyvä
  • Laadukas punottu audiojohto

Huonoa

  • Istuvuus päähän ei ole huippuluokkaa
  • Mikrofonia ei saa varaosana
  • Analoginen äänenvoimakkuuden säädin on jäykkä
  • Keskiäänten korostuminen tekee äänestä myös epäluonnollisemman

Tärkeimmät tekniset tiedot:

  • Hinta: 229 euroa
  • Valmistaja: Sennheiser
  • Kuuloketyyppi: Dynaaminen, suljettu
  • Korvakupin tyyppi: Over-Ear
  • Liitin: 2 x 3.5mm (3-napaiset liittimet) / 1 x 3.5mm (4-napainen liitin)
  • Kaapelin pituus: 2,5m PC-kaapeli / 1,5m konsolikaapeli
  • Taajuusvaste: 10–30 000 Hz / Mikrofoni: 10–18 000 Hz
  • Impedanssi: 28Ω
  • Äänenpainetaso (SPL): 112 dB SPL @ 1 kHz, 1V RMS
  • Mikrofonin herkkyys: -47 dBV/PA
  • Paino: 395 g

Sennheiser Epos GSX 1200 PRO

Hyvää

  • 7.1 Surround -tehoste ja kaikutehoste ovat molemmat laadukkaita ja hyödyllisiä
  • Neljä taajuuskorjaimen asetusta ovat niin ikään hyödyllisiä
  • Mahdollisuus syöttää audiota kaiuttimille on tervetullut ominaisuus
  • Laitteen jalusta helpottaa käyttöä

Huonoa

  • Kosketusnäyttö ei välillä reagoi painalluksiin
  • Saattaa jopa vaihtaa itsekseen asetuksia
  • Oman puheen takaisintoisto ei kuulosta luonnolliselta
  • Digitaalisessa äänenvoimakkuuden säätimessä on hyvä tuntuma, mutta myös pieni hankaava ääni
  • Surkea pikaopas
  • Ei virtakytkintä

Tärkeimmät tekniset tiedot:

  • Hinta: 249 euroa
  • Valmistaja: Sennheiser
  • USB Standardi: 2.0 USB Full Speed & 1.0 USB Audio
  • Kaapelin pituus: – USB -kaapeli: 1,2m – Chat -kaapeli: 2m
  • Liitännät:
    – 3,5mm kuuloke
    – 3,5mm mikrofoni
    – 3,5mm kaiutin
    – mini USB
    – 2,5mm chat liitäntä A
    – 2,5mm chat liitäntä B

Markku Leppilampi

"Olen useampiin medioihin työskentelevä, monista aihepiireistä kiinnostunut toimittaja. Eri verkkolehtiin tulee raapustettua juttuja muun muassa elokuvista, tekniikasta, tieteestä ja terveydestä. Muropakettiin olen naputellut vuodesta 2019 saakka tietotekniikan maailmaan liittyviä uutisia maustettuna mobiilijutuilla, ja teen myös laitetestejä. Pelisuosikkeihini kuuluvat ainakin Counter-Strike: Global Offensive, Battlefield-sarja, Civilizationit, Cities: Skylines ja Heartstone."

Muropaketin uusimmat