Uusimmat

Testi: SteelSeries Rival 3 -pelihiiri – Edullinen mutta miellyttävä

24.06.2020 20:00 Antti Voutilainen

Edulliset pelihiiret eivät ole yhtä monipuolisia tai säädeltäviä kuin valmistajien huippumallit. Joskus yksinkertaisuus voi olla kuitenkin siunaus ja hiiren toiminta miellyttävää. Otimme testiin Steelseries Rival 3 -pelihiiren, joka osoittautui vähintään hintansa arvoiseksi.

PC-pelaamisen pyhän kolminaisuuden muodostavat näyttö, kokoonpano sekä syöttö- ja toistolaitteet. Jokainen noista vaikuttaa pelikokemukseen ja tietenkin myös menestykseen. Mikään yksittäinen osa ei takaa voittoa, mutta parhaimmillaan voi edesauttaa menestymisessä.

Toimintapeleissä syöttölaitteista tärkeimmäksi nousee hiiri. Voittaminen usein edellyttää virheetöntä suoritusta ja kaikkein vähiten virheen haluaa johtuvan käyttämistään laitteista. Sinnikäs tuotekehitys onkin kitkenyt oheislaitteiden pullonkaulat ja sudenkuopat. Siitä kertoo esimerkiksi se, että muutamalla kymmenellä eurolla saa huippulaatuisia hiiriä, jotka eivät kalpene suorituksessaan huomattavasti kalliimpien rinnalla. Testiin otettu SteelSeriesin Rival 3 -pelihiiri edustaakin valmistajan edullisinta, ja maksaa Suomessa edullisimmillaan hyvin kohtuulliset 39,90 euroa.

Samasta noin 40 euron hintaluokasta löytyy runsaasti kilpailua. Kilpailijoita ovat muun muassa Asuksen ROG Gladius, Cooler Masterin MasterMouse MM710, Logitechin G203 Prodigy ja Razerin DeathAdder Expert. Noustessa 50 euron tasolle, kilpailuun tulevat mukaan esimerkiksi Glorious PC Gaming Racen Model O- ja Logitechin uudistettu MX518.

Muropaketin testissä tutustutaan Rival 3 -pelihiiren ominaisuuksiin, suorituskykyyn ja käytettävyyteen pelikäytössä.

SteelSeries julkaisi Rival 3 -pelihiiren kuluvan vuoden tammikuussa samalla kertaa Apex 3- ja Apex 5 -pelinäppäimistöjen kanssa.

Rival 3 on muotoiltu symmetrisesti, mutta kylkinäppäinten sijoittelusta johtuen hiiri soveltuu oikeakätisille. Näppäimiä löytyy yhteensä kuusi. Päänäppäinten lisäksi hiiressä on kaksi kylkinäppäintä, rulla ja sen takana pieni näppäin. Pienen näppäimen funktiona on oletuksena DPI-arvon portaittainen säätäminen. Päänäppäimissä käytetään valmistajan omaa tuotantoa olevia mekaanisia kytkimiä, joiden käyttöiäksi lupaillaan 60 miljoonaa klikkausta.

Hiiren anturi on SteelSeriesin optinen TrueMove Core, joka kykenee parhaimmillaan 8500 CPI:n tarkkuuteen. Hiiren päivitysnopeus on 1000 hertsiä, eli yksi millisekunti.

Hiiren sisäiseen muistiin on mahdollista tallentaa viisi eri CPI-asetusta. Sisäiseen muistiin tallentuu myös päivitysnopeus ja mahdolliset näppäinkohtaiset määritykset.

Hiiren ulkomitat ovat 120,60 x 67 x 37,90 millimetriä. Ilman kaapelia paino on 77 grammaa. USB-kaapelin pituus on 1,8 metriä.

Hiiri on odotetusti varustettu myös RGB-led-valaistuksella. Kolmivyöhykkeistä valaistusta ja hiiren asetuksia hallinnoidaan SteelSeries Engine 3 -ohjelman kautta.

Rival 3 -pelihiiren myyntipakkaukseen kuuluu itse hiiri ja ohjekirja. Paketointi on varsin tiivis ja hukkamateriaalia ei ole juuri ollenkaan. Hiiren tunnistaa helposti SteelSeries-tuotteeksi. Muotoilu on varsin hillittyä ja hiiri muistuttaakin hieman omassa käytössä ollutta Sensei [RAW] -hiirtä. Muotoilun puolesta hiiri asettuu kämmenen alle miellyttävästi sormet yltävät hyvin tarvittaville näppäimille.

Kylkinäppäinten osalta peukalotuntuma ei ollut omaan mieleeni. Peukalonäppäimet tuntuvat lähinnä terävältä ulokkeelta hiiren kyljessä. Käyttöön muotoilu ei vaikuttanut, mutta peukalotuntumaan kylläkin. Muotoilun vuoksi oli vaikea tuntea, mihin toinen näppäin loppuu ja mistä toinen alkaa.

Kyseessä on kuitenkin hyvin subjektiivinen seikka, joka ei vaikuta liialti kokonaisuuteen. Kapeat ja terävät kylkinäppäimet voivat olla jollekin toiselle se mieluisin muotoilu.

Hiiren toiminta oli koko testijakson ajan moitteetonta. Liikkeen seuraamisessa eikä näppäinten toiminnassa ilmennyt ongelmia. Anturi pysyi mukana nopeimmissakin liikkeissä. Päänäppäimistä lähtevä ääni on miellyttävä, ei lainkaan häiritsevä. Rulla toimi niin ikään moitteettomasti. Rullan pyöritys toimi pehmeästi ja porrastukset antoivat sopivan tuntopalautteen.

Pelitesteinä toimivat Hell Let Loose-, Tom Clancy’s Rainbow Six Siege-, Destiny 2- ja Insurgency Sandstorm -pelit. Lisäksi hiirtä testattiin Titanfall 2 -pelissä korkeammalla 4000 CPI:n tarkkuudella. Muissa peleissä anturin tarkkuus oli 700 CPI.

Mousetester-ohjelmalla tehdyissä testeissä ei ilmennyt mitään, mikä poikkeaisi käytännön testeissä havaitusta. Anturin toiminta oli moitteetonta kautta linjan.

Hiiren asetusten ja led-valaistuksen hallintaan käytettävä SteelSeries Engine 3 -ohjelma toimii hienosti käyttötarkoituksessaan. Ohjelman päänäkymässä oletuksena näkyvillä on Gear-välilehti, jossa listataan ohjelman kanssa yhteensopivat, eli SteelSeriesin laitteet.

Apps-välilehdeltä löytyy laajennuksia, joiden avulla laitteiden RGB-valaistuksen saa reagoimaan tiettyjen pelien ja ohjelmien toimintoihin tai tapahtumiin. Hiiren kohdalla reaktiivinen valaistus ei tarjoa kovinkaan suurta etua, sillä valaistus jää pääasiassa kämmenen peittoon. Library-välilehdellä laitteilleen pääsee määrittämään pelikohtaisia profiiliasetuksia.

Itse hiiren asetuksiin päästessä käyttöliittymä on varsin selkeä. Settings-välilehdellä tehdään anturiin ja näppäimiin liittyvät määritykset ja Illumination-välilehdellä hoidetaan valoshown määritykset.

Hiiren kaikki näppäimet ovat ohjelmoitavissa. Näppäimiin voi määrittää yksittäisiä komentoja tai tallentamiaan makroja. Vaihtoehtoja on runsaasti ja käyttökokemuksen saa personoitua hyvin pitkälle. Anturin säädöistä löytyy CPI-arvon määritykset ja päivitysnopeus.

Tarjolla on myös Acceleration/deceleration-asetus, jossa määritetään mahdollinen kursorin hidastus tai kiihdytys. Angle Snapping -toiminto tasaa kursorin liikettä liikuttaessa hiirtä pysty- ja vaakasuunnassa tehden liikkeestä hyvin kulmikasta. Toiminnot lähinnä häiritsivät hiiren normaalia käyttöä.

Illumination-välilehdellä hallinnoidaan hiiren RGB led-valaistusta. Oletuksena tarjolla on kolme valaisuefektiä ja neljäntenä vaihtoehtona on valaistuksen sammuttaminen. Vaihtoehtojen kirjoa ei voi luonnehtia suureksi, mutta yleisesti ottaen staattinen yksivärinen valaistus on miellyttävä siinä missä koko väripaletin läpikäynti.

Valaistuksen jakaminen kolmeen vyöhykkeeseen on hieman erikoinen ratkaisu. Luonnollisempi vaihtoehto olisi ollut määrittää yhdeksi vyöhykkeeksi SteelSeries-logo ja hiiren alareunaa koristava led-nauha toiseksi. Nyt vyöhykkeiden rajoilla värit sekoittuvat ja jäävät haaleiksi.

Hiiren led-valaistus ansaitsee kuitenkin kiitoksensa. Maltillisesti toteutettu led-valaistus on näyttävä ja palaa miellyttävän kirkkaana. Toki valaistus jää piiloon tositoimien alkaessa, mutta käyttämättöminä hetkinä hiiri on ilo silmälle.

Testit osoitti, että Rival 3 -hiiren ei tarvitse häpeillä kovien kilpakumppanien rinnalla. Se hoitaa tehtävänsä varsin tyylikkäästi. Se osoittaa, että myös 40 euron hintaluokasta löytyy erittäin päteviä hiiriä. Langallisena hiirenä sillä on omat rajoitteensa, mutta jos langallisuus ei ole karsiva tekijä, on vaikea keksiä syytä, miksei hiirivalinta kohdistuisi Rival 3:een.

Hiirestä löytyneet puutteet ovat varsin subjektiivisia. Kylkinäppäinten peukalotuntuma ei ollut miellyttävin mahdollinen ja led-valaistuksen vyöhykkeet voisi toteuttaa fiksummin. Syntilistan ollessa näinkin vaatimaton, Rival 3 -pelihiirtä ei voi kuin suositella. Oma kämmentuntuma kannattaa toki aina testata ennen lopullista ostopäätöstä.

SteelSeries Rival 3:n hintaluokassa kilpailu on kovaa. Kirjoitushetkellä esimerkiksi valmistajan Sensei Ten -hiiren hinta on edullisimmillaan samalla tasolla. Hieman suuremmalla investoinnilla on mahdollisuus saada huippukevyt Glorious PC Gaming Racen Model O- tai Logitechin MX518. Kilpailu on kovaa, mutta vahvat suoriutujat ovat aina tervetulleita täydennyksiä.

Hyvää

  • Suorituskyky ja luotettavuus
  • Ulkonäkö
  • RGB-valaistus

Huonoa

  • Kylkinäppäinten muotoilu
  • RGB-valaistuksen vyöhykejako

Tekniset tiedot SteelSeries Rival 3

  • Hinta: 39,90 €
  • Mitat: 120,6 x 37,9 x 67 mm ja 77 grammaa
  • Anturi: SteelSeries TrueMove Core
  • CPI: 100 – 8500

Antti Voutilainen

”Aloitin Muroka-koulussa vajaat kuusi vuotta sitten. Jalo tavoitteeni on tulla RGB led-valaistun vyön Murokaksi vielä jonain päivänä. Harjoitusnäytteitäni päätyy pääasiassa tietotekniikka- ja peliosioihin. Välillä myös Pelaaja-lehteen. Jos en ole pyrkimässä kohti Muroka-tavoitettani, olen todennäköisesti grindaamassa Destiny 2:sta, sillä siinäkin matka on päämäärää tärkeämpi."

Muropaketin uusimmat