Uusimmat

Testissä Corsair Sabre RGB Pro Wireless Champion Series – Toimiva pelihiiri, jonka pahin heikkous on akkukesto

02.12.2021 20:00 Antti Voutilainen

Huippukevyet pelihiiret alkavat olla valtavirtaa. Otimmekin testiin Corsairin Sabre RGB Pro Wireless Champion Series -pelihiiren, joka asettuu huippukevyiden langattomien kastiin. Testissä hiiri osoittautui perusteiltaan mainioksi tuttavuudeksi, mutta pari ominaisuutta kaipaisi kipeästi hiomista.

Kaikki vähänkin tunnetummat valmistajat ovatkin jo julkaisseet omat näkemyksensä hiirestä, jonka paino on pyritty tiputtamaan mahdollisimman matalaksi. Painon karsimisessa joudutaan usein tekemään kompromisseja, jotka heijastuvat lopputuotteeseen. Esimerkiksi näppäinten määrää saatetaan joutua karsimaan. Langattomissa versioissa akun kapasiteetin suhteen saatetaan tehdä kompromisseja, jotta paino pysyisi kurissa. Aina nuo kompromissit eivät kanna maaliin saakka.

Otimme testiin Corsairin Sabre RGB Pro Wireless Champion Series -pelihiiren, joka asettuu huippukevyiden langattomien kastiin. Corsair julkaisi tämän pelihiiren syyskuussa. Kyseessä ei suinkaan ole Corsairin ensimmäinen huippukevyt hiiri, sillä Sabre-hiirestä on kirjoitushetkellä tarjolla kaksi langallista versiota.

Kirjoitushetkellä Corsairin Sabre RGB Pro Wireless Champion Series -pelihiiren hinta liikkui tarjouksia lukuunottamatta noin sadan euron tuntumassa. Samasta hintaluokasta löytyy varsin nimekkäitä haastajia, kuten esimerkiksi Razerin Mamba Wireless, Asuksen ROG Gladius III Wireless ja SteelSeriesin Rival 710. Hieman edullisemmasta luokasta löytyy kilpailijoiksi Razerin DeathAdder V2 Pro ja Glorious PC Gaming Racen Model D Wireless.

Testissä tutustutaan Sabre RGB Pro Wireless Champion Series -pelihiiren ominaisuuksiin, suorituskykyyn ja akkukestoon. Samalla arvioidaan sitä, miten hyvin hiiri tarjoaa rahoille vastinetta ja miten se pärjää kilpailijoihinsa nähden.

Muotoilultaan hiiri on suunnattu oikeakätisille. Vaikka muotoilu onkin hillittyä, niin viimeistään vasemmalle kyljelle sijoitetut kylkinäppäimet rajaavat yleisönsä. Ohjelmoitavia näppäimiä hiirestä löytyy yhteensä seitsemän.

Ulkomitoiksi ilmoitetaan 70 x 129 x 43 millimetriä. Paino ilman USB-kaapelia on 79 grammaa. Hiiri asettuukin ultrakevyiden hiirien painavimpaan kastiin. Mukana toimitettavan USB-C -kaapelin pituus on 1,8 metriä.

Konepellin alle sukeltaessa hiiren anturiksi paljastuu optinen Marksman 26K -anturi, joka kykenee suurimmillaan 26 000 DPI:n tarkkuuteen. Päänäppäimissä käytetään Omronin kytkimiä, joille luvataan 50 miljoonan klikkauksen käyttöikää. Hiiren päivitysnopeus nousee korkeimmillaan 2000 hertsiin, joka tarkoittaa 0,5 millisekunnin vasteaikaa.

Hiiren sisäiseen muistiin on mahdollista tallentaa kolme erilaista profiilia.

Langattomaan tiedonsiirtoon tarjolla on Corsairin kehittämä 2,4 Ghz:n Slipstream Wireless -tekniikka ja Bluetooth. Ensin mainitulla tekniikalla akkukestoksi lupaillaan 60 tuntia jatkuvaa käyttöä. Jälkimmäisessä 90 tuntia.

Hiiren selkäpuolelta löytyy RGB led-valaistu Corsairin logo. Lisäksi DPI:n vaihtonäppäimen yhteydessä on pieni ledi, joka kertoo käyttöön otetun tarkkuuden värikoodin. Selkäpuolen valaistus ja värikoodien muokkaaminen onnistuu Corsairin iCUE-hallintaohjelmalla. Samaisella ohjelmalla hoituu myös muiden asetusten säädöt.

Ulkoisesti hiiri on varsin hillitty ja jopa tyylikäskin. Ainoastaan hiiren selkäpuolella oleva led-valaistus herätti kummastusta. Toki ulkonäöllä on paikkansa, mutta langattomissa oheislaitteissa priorisoisin akkukeston näyttävyyden edelle.

Muotoilua voi luonnehtia onnistuneeksi. Hiiri asettuu kämmeneen hienosti ja kylkinäppäinten käyttö peukalolla on vaivatonta. Alkuun hiiri tuntui hieman kookkaalta, mutta parin päivän käytön jälkeen kokoon tottui.

Yleisesti voikin sanoa, että hiirtä oli miellyttävä käyttää. Erityisiä ongelmia ei esiintynyt kuin yhdesti pelitestin aikana. Tuolloin hiiri lakkasi reagoimasta kaikkea liikettä parin sekunnin ajaksi. Kyseistä ongelmaa ei ilmennyt toista kertaa, joten hiiren ongelmasta siinä tuskin oli kyse.

Käyttö langallisena, eli ladatessa hiirtä, ei ollut niin miellyttävää. USB-kaapeli oli varsin jäykkä ja sen myötä hieman epämiellyttävä käyttää, erityisesti pelatessa.

Käyttötesteissä ja akkutesteissä hiiren käyttö painottui työpöytäkäyttöön, mutta mukaan mahtui myös pidempiä pelisessioita. Testipeleinä toimi Destiny 2-, Battlefield 4-, Battlefield V-, Battlefield 2042-, Valheim- ja Tom Clancy’s Rainbow Six Siege -pelit.

Hiiren näppäinäänet ovat miellyttävän hiljaiset, mutta painalluksista kuitenkin välittyy selvä tuntopalaute. Rullan toiminta oli linjassa näppäinten kanssa. Rullan tuntovaste on hyvä ja pyörityksestä lähtevä ääni ei ole häiritsevä.

Hiiri vaikutti vallan mainiolta, kunnes yksi sen heikkouksista paljastui: akkukesto on heikoimpia näkemiäni.

RGB led-valaistuksen kanssa hiiri jaksoi palvella viisi vuorokautta ja 12 tuntia. Vielä ihmeellisempää on se, että RGB led-valot poiskytkettynä akkukesto oli piirun verran heikompi. Ilman valaistusta akku kesti viisi vuorokautta ja vajaat kolme tuntia. Kummassakin testissä hiiren aktiivista käyttöä oli 10-12 tuntia päivässä painottuen työpöytäkäyttöön, mutta mahtui akkutestien jaksolle toki myös pelikäyttöä. Corsairin akkukesto jää noin kolmannekseen siitä, mihin kaksi edellistä testaamaani langatonta hiirtä kykeni (Logitech G PRO X ja Razer Orochi V2), eli yli 15 vuorokauteen.

Oma lieveilmiönsä oli lepotilasta herääminen. Hiiri ei nimittäin herää välittömästi uniltaan vaan siinä on parin sekunnin viive. Häiritseväksi ominaisuus kävi erityisesti silloin, kun hiiren oli määrittänyt menemään lepotilaan verrattain nopeasti, joka tarkoitti tässä tapauksessa viittä minuuttia. Lepotilan saa kytkettyä pois päältä kokonaan, mutta se kuristanee heikkoa akkukestoa entisestään.

MouseTester-ohjelman testit osoittavat, että raudan puolesta hiiri suoriutuu varsin esimerkillisesti. Liike rekisteröityi käytännössä virheettä eikä nopea nykäysliikekään aiheuttanut hiirelle vaikeuksia.

Akkukeston ohella hiiren toinen rasite on Corsairin iCUE-hallintaohjelma. Käyttöliittymässä ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia viime vuonna testatun K100 RGB -pelinäppäimistön jälkeen.

Hallintaohjelmaa riivannut sekavuus on siis yhä läsnä. Hiiren näppäinten ohjelmointiin on kaksi näkymää ja samoin myös RGB led-valaistukselle. Hardware-etuliitteellä olevissa valikoissa tehdyt muutokset ovat voimassa silloin, kun iCUE-ohjelmaa ei ole käytössä. Jos hiiren kytkee esimerkiksi toiseen koneeseen, niin silloin voimassa on Hardware-asetukset.

Oman ikävän sivumaun sekavuuteen lisää se, että asetusten yhteydessä ei ole erillistä näppäintä, joka tallentaisi tai vahvistaisi tehdyt muutokset.

Todennäköisin skenaario hiiren käytölle on se, että se palvelee yhtä tai useampaa käyttäjää yhden tietokoneen yhteydessä koko elinkaarensa ajan. Sen myötä erikseen määritettävät Hardware-asetukset tuntuvat varsin turhilta. Ja jos hiirtä päätyykin käyttämään eri kokoonpanoilla, niin tuskinpa tuolloin haluaa toimia eri asetuksilla. Miksei siis ohjelmatasolla määritettyjä asetuksia voisi vain kloonata sellaisenaan rautatason asetuksiksi?

Hallintaohjelman Home-näkymä listaa kaikki koneeseen kytketyt iCUE:n tukemat laitteet. Näkymään saa lisättyä reaaliaikaisen seurannan tiettyjen komponenttien osalta kuten prosessori, näytönohjain ja muistit, mutta myös hiiren akun varauksen. Lisäksi Home-näkymän kautta saa vaihdettua lennosta RGB led-valaistuksen tilan käyttämällä Scenes-osion kautta. Dashboard-näkymä on laajennettu versio Home-näkymän Sensors-osiosta. Lisäarvo tullee siitä, jos koneella ei ole asennettuna mitään muuta ohjelmaa kuorman ja lämpötilojen seurantaan.

Home-näkymästä päästään säätämään laitteen asetuksia klikkaamalla laitetta. Tässä tapauksessa hiiri ja vastaanotin tunnistetaan kahdeksi erilliseksi laitteeksi.

Key Assignments -osiossa määritetään hiiren näppäinten toiminnot. Tyypillisten hiiritoimintojen lisäksi näppäimille voi määrittää myös multimediatoimintoja tai makroja.

Lightning Effects -osiossa hoidetaan hiiren selkäpuolen logon valaistus. Tarjolla on viisi esiohjelmoitua valaisutoimintoa. Näiden lisäksi tarjolla pari vapaammin muokattavaa tilaa (Solid ja Gradient).

DPI-osiossa hoidetaan odotetusti sensorin tarkkuuden säädöt ja niihin liittyvät värikoodit.

Surface Calibration -osiossa hiiri säädetään sopivaksi alustalle, väitetysti. Ohjelma ei tarkenna sitä, että mitä kalibroinnissa tapahtuu ja mitä hyötyä siitä on. Kalibrointi tehdään ja sen jälkeen käyttäjälle ilmoitetaan, että hiiri on ”sovitettu” alustalle.

Device Settings -osiossa säädetään led-valaistuksen kirkkautta ja tehdään lepotilan määritykset. Hieman erikoisesti virransäästötila on joko päällä tai ei. Esimerkiksi sellaista vaihtoehtoa, että virransäästö kytkeytyisi päälle akkuvarauksen tippuessa tietyn rajan alle, ei ole.

Akun varauksen tilaa ei myöskään kerrota järin tarkasti. Akun varaus voi olla Full, High, Medium, Low tai Critical Low. Akkukestoa testatessa hiiri jaksoi sinnitellä Critical Low -tilassa yli 12 tuntia. Hieman tarkempi tieto akun varauksesta olisi varsin tervetullutta. Testijakson aikana kävi kertaalleen niin, että hiiri hyytyi kesken pelisession. Luotin sokeasti aiempaan kokemukseeni Critical Low -tilasta.

Hiiren säätöjen lisäksi määritettävänä on myös vastaanottimen säädöt. Tosin hirveästi säädettävää ei ole, sillä vastaanottimen puolelta määritetään ainoastaan päivitysnopeus.

Langattomana hiirenä Sabre RGB Pro Wireless Champion Series on pettymys. Hiiren akkukesto jättää todella paljon toivomisen varaa ja lisäksi hiiri on painavampi kuin aiemmat testissä olleet langattomat ultrakevyet hiiret.

Heikon akkukeston ohella toinen merkittävä heikkous on iCUE-hallintaohjelma. Valtaosalla käyttäjistä ei todennäköisesti ole käyttöä erillisille ohjelma- ja rautatason asetuksille. Eikä tilannetta paranna se, että akun varaus ilmaistaan varsin pyörein ilmauksin.

Mousetesterin tulosten perusteella hiiren rauta on huippuluokkaa ja käyttötestit tukivat sitä. Onkin sääli, että muutoin hyvä hiiri joutuu kärsimään heikosta hallintaohjelmasta ja heikosta akkukestosta.

Testien perusteella Sabre RGB Pro Wireless Champion Series -pelihiirtä on hankala suositella. Jos Sabre on ehdottoman pakko saada, niin langallinen Sabre RGB Pro Champion Series on fiksumpi valinta jo edullisemman hintansa vuoksi. Jos taas RGB led-valaistusta ei kaipaa, niin silloin Sabre Pro Champion Series on oikea valinta.

Hyvää

  • Erinomainen suorituskyky
  • Ergonomia

Huonoa

  • Akkukesto RGB:n kanssa ja ilman
  • iCUE-hallintaohjelma
  • Jäykkä latauskaapeli

Tärkeimmät tekniset tiedot Corsair Sabre RGB Pro Wireless Champion Series

  • Hinta: 99,90
  • Mitat, paino: 129 x 70 x 43, 79 grammaa
  • Anturi: Marksman 26K
  • DPI: 100 – 26 000

Antti Voutilainen

”Aloitin Muroka-koulussa vajaat kuusi vuotta sitten. Jalo tavoitteeni on tulla RGB led-valaistun vyön Murokaksi vielä jonain päivänä. Harjoitusnäytteitäni päätyy pääasiassa tietotekniikka- ja peliosioihin. Välillä myös Pelaaja-lehteen. Jos en ole pyrkimässä kohti Muroka-tavoitettani, olen todennäköisesti grindaamassa Destiny 2:sta, sillä siinäkin matka on päämäärää tärkeämpi."

Muropaketin uusimmat