Uusimmat

Ensituntumat Gigabyte Z790 Aorus Master -emolevy – Monipuolinen, viimeistelty ja hintava uuden sukupolven alusta

19.10.2022 17:00 Aleksi Pakkala

Uusi Intelin suoritinsukupolvi, uusi piirisarja ja niitä varten luonnollisesti uudet emolevymallit. Tutustuimme uunituoreeltaan yhteen näistä: Gigabyte Z790 Aorus Master edustaa monipuolisesti varustettua ja tyyliteltyä versiota. Se valitettavasti näkyy myös hinnassa.  

Intelin ja AMD:n kissa-hiirileikki on täydessä vauhdissa Intelin uuden sukupolven prosessorien myyntitulohetken lähestyessä.

AMD ehti tuomaan myyntiin jo uusimman, hyvin vastaanotetun 7000-sarjan prosessorinsa. Ne ovatkin ensitestien perusteella tarjonneet hyvää suorituskykyä hieman alhaisemmassakin hintaluokassa. Ero Intelin 12. sukupolven prosessoreihin ei ollut kuitenkaan osoittautunut mitenkään huimaksi, ja odotammekin jo vesi kielellä aivan pian tapahtuvaa Intelin 13. sukupolven prosessoreiden myyntiintuloa.

Uusien prosessorien myötä tarjolle tulevat myös uudet piirisarjat, ja niihin pohjautuvat emolevyt. Otimmekin tutustuttavaksi uuden sukupolven tuotteista Gigabyte Z790 Aorus Master -mallin, joka kustantaa noin 750 euroa. Kyseinen malli edustaa E-ATX-kokoluokan emolevyä.

Intel Z790-piirisarjaan perustuvien emolevyjen hinnoittelu alkaa 250 euron tuntumasta. Hintavimpien mallien hinnat ovat noin tuhannen euron tuntumassa – tosin ainakin Asus tarjoaa myös yli 1500 euron hintaista erikoismallia. Nyt tutustuttavana oleva malli edustaa siis selvästi hintavampaa luokkaa.

Aikaisempaan Z690-piirisarjaan verrattuna muutokset Z790-piirisarjan emolevyissä ovat lähes olemattomat. Z790-piirisarja mahdollistaa kuitenkin tuen viidelle USB 3.2 Gen 2×2 -liitännälle neljän sijasta. PCIe 3.0 -standardin kaistat on pudotettu vain kahdeksaan, ja samalla PCIe 4.0 -kaistojen määrä on kasvatettu kahdestatoista kahteenkymmeneen. Tuki Intel Optane -muisteille on myös pudotettu pois.

Useat emolevyvalmistajat ovat jo toimittaneet BIOS-päivityksiä Intelin 600-sarjan emolevyille, joiden avulla emolevyt tukevat uusia 13. sukupolven Raptor Lake prosessoreita. Uudet 700-sarjan emolevyt ja Raptor Lake -prosessorit käyttävät samaa LGA1700-kantaa kuin 12. sukupolven Alder Lake -prosessorit.

Aivan kun uusien AMD AM5 -emolevyjen ja edellisen sukupolven Z690-emolevyjen kanssa, myös Z790-piirisarjallisia emolevyjä tulee saataville DDR5-muistien lisäksi myös DDR4-muistituella. Näitä emolevymalleja on kuitenkin hyvin rajallisesti saatavilla, ja siirtymä DDR5-muisteihin tulee todennäköisesti tapahtumaan käytännössä täysin seuraavaan sukupolveen mennessä.

Gigabyte Z790 Aorus Master -emolevyn muistituki on kuitenkin lippulaivamallille sopivalla tolalla.

Gigabyte ilmoittaa emolevyn tukevan DDR5-muistien nopeuksia aina 8000 megahertsiin saakka, mutta luku on hivenen harhaanjohtava. Markkinoilla ei ole kirjoitushetkellä yhtäkään 8000 megahertsin XMP-profiililla varustettua muistikittiä, vaan nopeimmat DDR5-muistien valmiit XMP-profiilit ovat 6800 megahertsin tasolla. Gigabyte Z790 Aorus Master -emolevyn avulla muistit on teoreettisesti mahdollista ylikellottaa 8000 megahertsin nopeuteen.

Tämän emolevyn liitäntävalikoimasta on vaikea löytää puutteita. Liitäntöjä on oikeastaan niin paljon, että takalevyn fyysistä kokoa pitäisi kasvattaa, jotta liitäntöjä mahtuisi emolevylle lisää.

Type-A-mallisia USB-liittimiä emolevyllä on yhteensä 11 kappaletta. Näistä neljä tukee USB 3.2 Gen 1 -nopeuksia ja loput seitsemän USB 3.2 Gen 2 -nopeuksia. Niiden lisäksi Type-C-USB-liitäntöjä on kolme kappaletta, joista yksi tukee USB 3.2 Gen 1 -nopeuksia ja kaksi muuta huippunopeaa USB 3.2 Gen 2×2 standardia.

Z790 Aorus Master -emolevyn myötä kokoonpanon saa kiinni lähiverkkoon myös valtavalla tiedonsiirtonopeudella, sillä käytettävissä on 10 gigabitin sekuntivauhtiin yltävä ethernet-liitäntä. Ääniliitäntöjä emolevyltä löytyy kaksi kappaletta: 3,5 mm stereoliitäntä ja optinen S/PDIF-ulostulo. Videokuvaa integroidulta näytönohjaimelta saa ulos DisplayPort-liitännän kautta, mutta valitettavasti HDMI-liitäntä loistaa poissaolollaan.

Emolevyn takalevylle on sijoitettu myös kaksi elämää helpottavaa painiketta: ensimmäinen CMOS-muistin tyhjentämistä varten ja toinen Q-Flash-toimintoa varten. Näiden alapuolella sijaitsee antenniliitännät WiFi 6E -standardia tukevalla Intel Killer AX1690 -verkkokortille.

Z790 Aorus Master -emolevyn liitäntävalikoima ei kuitenkaan ole täydellinen, sillä emolevyltä uupuu Thunderbolt 4 Type-C -liitäntä. Thunderbolt on eittämättä huomattavasti käytännöllisempi liitäntä kannettavissa tietokoneissa, joissa esimerkiksi ulkoisen näytönohjaimen tai telakan tarve on kovempi kuin pöytätietokoneen kanssa. Kuitenkin niissä tilanteissa, joissa yhdellä työpöydällä käytetään sekä pöytäkonetta että kannettavaa tietokonetta, olisi kätevää, jos kaikki lisälaitteet olisivat yhden telakan takana. Tämän voisi sitten liittää joko kannettavaan tai pöytätietokoneeseen.

Gigabyte Z790 Aorus Master -emolevyllä on kolme täysikokoista PCIe x16 -liitäntää, joista kaikki ovat hieman erilaisia. Vain ylin liitännöistä tukee PCIe 5.0 -standardia. Ylimpään paikkaan asennetut laitteet kommunikoivat suoraan prosessorin kanssa, kun taas alemmat PCIe-liitännät ovat yhteydessä emolevyn Z790-piiriin, jolta tieto kulkee prosessorille. Alemmista x16-liitännöistä toinen tukee PCIe 3.0 x4- ja toinen PCIe 3.0 x1 -nopeuksia.

Emolevyllä on näiden lisäksi viisi M.2-liitäntää, joista neljä käyttää PCIe- ja yksi SATA-protokollaa.

Kaksi M.2-liitännöistä on yhteydessä suoraan prosessoriin, ja loput kolme ovat puolestaan yhteydessä Z790-piiriin. Toinen suoraan prosessoriin yhteydessä olevista M.2-liitännöistä tukee PCIe 5.0 -standardia, mutta tätä käytettäessä ylin x16 PCIe 5.0 -liitäntä toimii vain x8-nopeudella. Tämä saataisi muodostua teoreettisesti haasteeksi, jos kokoonpanossa on PCIe 5.0 -standardia tukeva NVMe-asema, ja vain PCIe 3.0 -standardia tukeva näytönohjain. Tässäkin tilanteessa kuitenkin PCIe 3.0 x8 -nopeus riittäisi vallan mainiosti, eikä suorituskyvyssä pelikäytössä olisi merkittävää eroa.

Uusien Intelin 13. sukupolven Raptor Lake -prosessorien on huhuttu kuluttavan huimia määriä virtaa. Tulevan Core i9 13900K -prosessorin huhutaan imaisevan jopa 350 wattia tehoa virtalähteeltä – Intel Z790 -piirisarjan emolevyt tulevat siis todennäköisesti kohdistumaan melko ennennäkemättömälle rasitukselle virransyötön osalta.

Gigabyte Z790 Aorus Master -emolevyllä virransyötön osalta ei pitäisi olla ainakaan papereiden perusteella haasteita. 23-vaiheinen virransyöttö on jäähdytetty valtavilla jäähdytyssiileillä, joiden läpi kulkee halkaisijaltaan kahdeksan millimetrin lämpöputket. Virransyötön vaiheista 20 on pyhitetty prosessorille, yksi prosessorin sisäiselle näytönohjaimelle ja kaksi kappaletta PCIe- ja muistiohjaimille.

Gigabyte Z790 Aorus Master on E-ATX kokoluokan lippulaivamalli Gigabyten 700-piirisarjojen valikoimaan. Emolevyltä ei juuri ominaisuuksia puutu, mutta hintaa sille on kertynyt noin 750 euron verran. Tuo on kaikilla mittareilla melko veret seisauttava summa emolevystä.

Eroavaisuudet edellisen sukupolven Z690-piirisarjan emolevyihin jäävät paperilla myös ohuiksi. Intelin puolesta piirisarjoilla on vain hiuksenhienoja eroja PCIe-kaistojen määrissä, joten komponenttivalmistajien on pitänyt panostaa enemmän omiin ratkaisuihinsa tehdäkseen uusista emolevyistä houkuttavia vaihtoehtoja.

Gigabyte on panostanut selvästi parempaan tukeen muistien ylikellottamista varten, mutta jää nähtäväksi kuinka suuri yleisö tästä on kiinnostunut, tai miten se käytännössä toimii. Tämän emolevyn, samoin kuin Intelin uusimman sukupolven Core-suorittimen, tarjoamaan suorituskykyyn ja käytettävyyteen pureudutaan tarkemmin Muropaketin tulevissa testiartikkeleissa.

Tärkeimmät tekniset tiedot Gigabyte Z790 Aorus Master

  • Hintaluokka: 750 €
  • CPU-tuki: Intelin 13. ja 12. sukupolven prosessorit
  • Piirisarja: Intel Z790
  • Prosessorikanta: LGA-1700
  • Muistituki: Dual channel DDR5, neljä paikkaa, 8000 Mhz nopeuksiin asti
  • USB-liitännät:
    • 2 x USB 3.2 Gen 2×2 Type-C
    • 1 x USB 3.2 Gen 1 Type-C
    • 7 x USB 3.2 Gen 2 Type-A
    • 3 x USB 3.2 Gen 1
  • Audiopiiri: Realtek ALC1220

Aleksi Pakkala

”Liityin Muropaketin kirjoittajien riveihin syksyllä 2017 ja otin kontolleni tietokonekomponenttien puolen - näytönohjaimet, prosessorit, emolevyt ja muistit. Olen kirjoitellut muustakin tietotekniikasta, ja hairahtanut jopa peliarvostelujen puolelle - mutta sydämeni sykkii lopulta benchmarkkaamiselle ja suorituskykylukujen pyörittelylle. Niin elokuvien kuin pelien kanssa huomaan ajautuvani toistuvasti scifin pariin ja nauttivani siitä. Vielä en ole kokenut pelien saralla mitään yhtä vakuuttavaa kuin alkuperäisen Mass Effect -trilogian, ja tulevista elokuvista eniten odotan jatkoa vuoden 2021 Dyynille.”

Muropaketin uusimmat