Uusimmat

Ensivilkaisu MSI Stealth 14 & 16 Studio -pelikannettavat – Uutuusmalleissa on omanlaista hohtoa ja ainakin yksi veikeä jippo

06.01.2023 11:00 Kai Taipale

MSIn mallistosta Stealth Studio -mallit edustavat olemuksellaan mustanpuhuvasta joukosta poikkeavia pelikannettavia. Erityisesti valkoinen malliversio herättää huomiota, mutta sininen versiokin on vahvasti joukosta poikkeava.

Muropaketti pääsi ottamaan uutuuksista ensityypit CES-tapahtuman yhteydessä. MSIn uusi pelikannettavien mallisto on todella kattava, sillä pelkästään Pohjoismaisille markkinoille on heti alkuvaiheessa luvassa likemmäs kaksikymmentä eri mallia.

Huipulle asettuvien Titan- ja Raider-mallien alapuolelle asettuvat Stealth-mallit, jotka ovat uuden sukupolven myötä saaneet Studio-lisämääreen. Tämä kiirii niille myönnetystä Nvidia Studio -hyväksynnästä. Se puolestaan antaa kuvan laitteiden monipuolisista käyttömahdollisuuksista. Vaikka pelaaminen voikin olla näiden koneiden ydinosaamista, soveltuvat ne hyvin myös sisällöntuotantoon. Stealth Studio malleja tulee uusiin 14- ja 16-tuuman kokoluokkiin. Näiden mallien voisi jopa sanoa edustavan poikkeavan tyylikästä olemusta. Muropaketti tutustui pikaisesti juuri näihin kahteen malliin. Myynnissä on edelleen 15- ja 17-tuumaiset versiot, mutta niitä ei nähtäne meidän markkina-alueella.

Stealth Studio -kaksikosta erityisesti valkoinen näytti raikkaalta, varsinkin kun näppäimistön ympäristö oli jätetty fiksusti mustaksi – tämä on varmasti käytön kannalta ajan mittaan siistimpi vaihtoehto.

Pienikokoisempi Stealth 14 Studio on ensivaikutelman perusteella varsin toimiva kompromissi koon ja suorituskyvyn välillä. Kohtuullinen 1,7 kilogramman paino tekee siitä vielä mukana kulkevan kokoisen, mutta siitä huolimatta laite tuntuu käyttöön järkevän kokoiselta.

14-tuumaisen kannettavan näyttöä on tarjolla sekä QHD+ (2560×1600 pikseliä) -tarkkuudella että Full HD+ (1920×1200 pikseliä) -versioina. Kumpikin 16:10-kuvasuhteen ruutu perustuu IPS-paneeliin, mutta tarkemman version päivitysnopeus yltää 240 hertsiin, alemman 165 hertsiin. Näytönohjaimeksi voi valita Nvidia GeForce RTX 4050, 4060 tai 4070 -version. Suoritin on tässä mallissa Intelin Core i7-13700H.

Yhteistyötä äänentoistossa on tehty Dynaudion kanssa. Meluisassa ympäristössä ei voi äänentoiston laadusta sanoa mitään, mutta Nahemicin kanssa yhteistyössä on kummankin kokoluokan Stealth-laitteeseen kehitetty poikkeuksellisin kiva jippo: Mikä tahansa laitteeseen paritettu Bluetooth-kaiutin voi toimia tilaäänien kanssa takakaiuttimena. CES-osastollaan tätä pääsi kuuntelemaan, ja näin oli kieltämättä saatu toteutettua läppäriin aivan merkittävästi virtuaalista takakanavaa vaikuttavampi äänimaisema. Aidot tilaäänet pystyy toistamaan esimerkiksi Windowsin Netflix ja Disney+ -sovelluksista.

Stealth 16 Studio (A13V) on varustettu QHD+ -tarkkuuden näytöllä, ja sen kuvasuhde on 16:10. Jälkimmäinen onkin selvästi yleistynyt esimerkiksi CES-tapahtuman aikana julkaistuissa pelikannettavissa. Kuten mallin nimi paljastaa, kyseessä on 16-tuumaiseen ruutuun perustuva versio. Virkistystaajuus yltää 120 hertsiin. Ulkoisia näyttöjä voi kytkeä jopa kolme, sillä käytössä on Thunderbolt 4, HDMI 2.1 ja USB-C (DP) -liitännät. Äänet toistetaan kuuden kaiuttimen kautta.

Mistään jättikokoisesta laitteesta ei kuitenkaan ole kyse, sillä painoa on juuri alle kaksi kilogrammaa. Kädessä laite tuntuu ehkä jopa painoaan kevyemmältä. Aivan ohut läppäri ei kuitenkaan ole, joten ei ihme että akun kapasiteetti on kohtuullisen oloinen 99 wattituntia.

Näppäimistön tuntuma on kohtuullisen hyvä. Liikerata on juuri riittävän pitkä, ja tuntuma sopii varmasti pelaamisen lisäksi ihan kirjoituskäyttöön. RGB-valaistu näppäimistö on toteutettukin yhtyeistyössä Steelseriesin kanssa. Painikkeita on kaikkiaan 99, joten koneessa on siis myös numeronäppäimistö. Epätyyppillisempi ratkaisu on läpinäkyvät näppäinhatut, jotka ainakin erottuvat muista näppäimistä.

Koska kyseessä on uusi malli, sisältä löytyy myös uusinta rautaa. Tehokkaimmassa versiossa on käytössä Intel Core i9-13900H-suoritin. Näytönohjain valitaan Nvidia GeForce RTX 4060 ja 4070 -mallien väliltä. Painoa tällä isommalla versiolla on 1,99 kilogrammaa.

Jäähdytys hoidetaan Cooler Boost 5 -toteutuksella. Siinä on käytettävissä eri tarpeisiin suunnattuja lämpöputkia, joiden toimintaa voidaan ohjata ottamaan täydet tehot Overboost-tekniikan avulla, jolloin niitä käytetään jäähdyttämään niin suoritin kuin näytönohjainpiiri. Ratkaisussa on myös VRAM-piireille on oma lämpöputkensa. Nämä yhdistyvät kannettavan kahteen tuulettimeen. Ainakin kokoluokan puolesta jäähdytyksellä on mahdollisuus toimia tehokkaasti.

Tutustumisaika oli niukka, mutta ensivaikutelman perusteella tämä kaksikko edustaa monessa mielessä järkevyyttä. Kumpikin kannettava tuntuu monikäyttöiseltä, mistä tietysti kielii jo Nvidia Studio -hyväksyntäkin. Värit, näppäimistöt ja valaistuselementit tuovat mukanaan ainakin jonkinlaista omaleimaisuutta, josta on helppo pitää. Mustien läppärien joukossa tämä kaksikko, ja varsinkin pienempi 14-tuumainen kahtiajakoisine värimaailmoineen on raikas tuulahdus nykyaikaan – vielä kun sisällä on uusinta rautaa, niin käyttömahdollisuudet tuntuvat monipuolisilta.

MSIltä saatujen ennakkotietojen perusteella esimerkiksi GeForce RTX 4050 -näytönohjaimen sisältävä Stealth 14 Studio (A13VE) -malli on hinnoiteltu 2499 euroon. Isompi 16-malliversio Intel Core i7-13700H-suorittimella ja GeForce RTX 4070 -näytönohjaimella maksaa puolestaan 3599 euroa.

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat