Uusimmat

Testi Asus ROG Ally on erityisesti reissukäyttöön sopiva PC-käsikonsoli, jolla pyörivät myös suorityskykyä vaativat pelit

29.02.2024 10:00 Ilari Hauhia

Asus ROG Ally on yksi parhaista tällä hetkellä saatavilla olevista Valven Steam Deckin ja kumppanit haastavista PC-käsikonsoleista. Erityisesti reissukäytössä kyse on oivallisesta laitteesta, joka korvaa tavallisen pelikannettavan monissa tilanteissa.

Muutin itse viime kesän lopulla vanlife-henkisesti matkailuautoon ja otin suunnan kohti Eurooppaa. Sain Asukselta mukaan pitkäaikaislainaan testiä varten ROG Allyn tehokkaamman Z1 Extreme -suorittimella varustetun version (RC71L-NH001W),  joka maksaa jälleenmyyjästä riippuen noin 700 euroa. Lisäksi loppuvuodesta myyntiin saapui myös Z1-perussuorittimella varustettu heikkotehoisempi malli (RC71L-NH019W) noin 500 euron hintalapulla.

Asus ROG Ally haastaa markkinoilla Valven Steam Deckin sekä muut vastaavat laitteet, kuten vaikkapa Lenovon Legion Go’n ja MSI Clawin. Asus ROG Ally ajaa Windows 11 -käyttöjärjestelmää ja pyörittää siten PC-pelejä. Konsolissa on 7-tuumainen LCD-näyttö 1080p-tarkkuudella ja mukautuvalla korkeintaan 120 hertsin virkistystaajuudella. Mukana on myös FreeSync Premium -tuki ja konsoli voidaan kytkeä myös ulkoiseen näyttöön.

LCD-näyttö on laadukas ja se toistaa värit ja muut yksityiskohdat kauniisti. Erityisesti mukautuva virkistystaajuus parantaa pelikokemuksen laatua ja on yksi ROG Allyn myyntivalteista. Vaikka AAA-tason peli ei yltäisi aivan tasaiseen 60 fps:n ruudunpäivitysnopeuteen, tekee mukautuva ruudunpäivitysnopeus kuvasta silti mukavan katsottavan. Uudistetun Steam Deckin OLED-näytölle ROG Allyn LCD-paneeli kuitenkin kalpenee, ja kontrastit sekä mustan syvyys ovat kaukana siitä mihin OLED-paneeli kykenee.

Ulkoisesti konsoli on varsin ”pelikonsolimainen” ja se on varusteltu välkkyvillä RGB-valoilla. Omaa silmää miellyttää enemmän Steam Deckin hillitympi ulkomuoto, mutta varsinaisesti rumasta laitteesta ei ole ROG Allynkaan tapauksessa kyse.

ROG Ally ja muut PC-käsikonsolit ovat parhaimmillaan liikkuvassa elämäntavassa. Varsinkin omassa käytössä arvostan suuresti sitä, ettei konsoli vie juurikaan säilytystilaa. Konsoli on helppo pakata mukaan myös reppuun, jos lähtee vaikkapa ulkomaan reissulle ja haluaa ottaa mukaan viihdykettä lentokoneeseen.

Matkakäyttöä ajatellen ROG Allyssa on 40 wattitunnin akku. Käytännössä akkukesto riippuu suurelta osin siitä, mitä konsolilla pelaa sekä käytössä olevista grafiikka-asetuksista.

AAA-tasoisen pelin, kuten vaikkapa Cyberpunk 2077:n, pelaamisella akku tyhjenee noin 1,5 tunnissa. Keveämmällä indie-pelaamisella, kuten vaikkapa Sea of Starsia pelatessa, akku jaksaa noin 2,5 tuntia. Akkukestoa voi halutessaan pidentää rajoittamalla konsolin virrankulutusta asetuksista esimerkiksi 15 watin tilaan.

Akkukesto jättää siis edelleen toivomisen varaa, ja ROG Ally on enemmänkin virtapistokkeiden välillä siirreltävä laite kuin täydellinen matkakumppani kokonaan sähköttömään ympäristöön. Toisaalta vaikkapa junassa matkustettaessa virtaa on yleensä tarjolla, jolloin ROG Allyn kanssa voi viettää vaikka koko päivän.

Liikuteltavuutta kenties vieläkin suurempi etu on ROG Allyn ja muiden PC-käsikonsoleiden näppäryys. Konsoli on hyvin helppo napata käteen, jos haluaa rauhoittua vaikkapa ennen nukahtamista pelaamalla puolisen tuntia videopelejä. Lisäksi pelaaminen onnistuu mukavasti vaikkapa tuolissa löhötessä tai sängyssä makoillen.

ROG Ally painaa 608 grammaa. Vertailun vuoksi esimerkiksi Nintendo Switch painaa ohjaimineen 398 grammaa. Pitkissä pelisessioissa makuuasennossa kädet alkavat kyllä väsyä, mutta sama ongelma koskee luultavasti enemmän tai vähemmän kaikkia käsikonsoleita.

ROG Ally on Nintendo Switchiin verrattuna kädessä selvästi suurempi ja muhkeampi, mutta ROG Allyn ergonomia on silti hyvällä tasolla ja pelaaminen on mukavaa. Omille suurille käsille isompi käsikonsoli on jopa mukavampi kuin Nintendo Switch.

Omassa matkailuautossani kulkee mukana matkassa myös tehokkaampi pelikannettava, mutta pelitunneissa ROG Ally on päihittänyt pelikannettavan selvästi. Pelikannettavaa ei useinkaan viitsi avata, jos ei ole aikaa ”kunnon” pelisessioon, ja pelaaminen on kannettavan kanssa mukavinta kunnon pöydän ääressä.

Näppäryydestä on varmasti iloa myös esimerkiksi kiireisessä perhearjessa. Monet perheenisät ja -äidit ovat kirjoittaneet keskustelupalstoilla ja muissa kommenteissa, kuinka PC-käsikonsolit ovat tehneet peliharrastuksesta jälleen hauskaa – näppärä käsikonsoli tekee lyhyistä ja pirstaleisista pelihetkistä jälleen mahdollisia. 15-30 minuutissa ehtii pelata vaikkapa yhden kierroksen Hadesta, mutta tavallisen pelikoneen ääreen ajassa ei välttämättä ehtisi. Samaten PC-käsikonsolilla voi nauttia pelaamisesta, jos muu perhe on varannut esimerkiksi television muuhun käyttöön.

ROG Allyn käyttökokemus ei ole Steam Deckin tasolla, sillä Windows 11:n navigoiminen pieneltä kosketusnäytöltä on kankeaa. Konsoliin on esiasennettu Armory Crate -sovellus, jonka avulla pelikirjaston organisointi käy helpommin, mutta Steam Deckin näppärän käyttöliittymän tasolle kokemus ei yllä. Toisaalta Windows 11:n suurena etuna ROG Allyn avulla voi pelata esimerkiksi Xbox Game Passin pelejä, jotka eivät pyöri Linux-pohjaisella SteamOS:llä (ilman pilvistriimausta).

Suorituskyvyssä ROG Ally on kokoonsa nähden tehokas tapaus. Testipeleistä Cyberpunk 2077 pyöri 1080p-tarkkuudella ja medium-asetuksilla noin 40–50 fps paikkeilla ja Forza Horizon 5 ylsi yli 60 fps ruudunpäivitysnopeuteen. Kauniista grafiikoistaan tuttu Atomic Heart ylsi noin 40–50 fps nopeuteen.

Käytetyillä grafiikka-asetuksilla on paljolti merkitystä ruudunpäivitysnopeuksiin, joten mikäli tietyn suosikkipelin suorituskyky ROG Allylla kiinnostaa, kannattaa etsiä esimerkikis YouTubesta benchmark-testejä kyseistä peliä koskien.

Kokonaisuudessaan on kuitenkin reilua sanoa, että ROG Ally on miellyttävä tapa kokea erityisesti muutaman vuoden takaisia AAA-pelejä. Jopa tuoreimpien ja visuaalisesti vaikuttavimpien pelien, kuten Alan Wake 2:n, pelaaminen ROG Allylla on kyllä mahdollista, mutta ei enää välttämättä kaikista miellyttävin kokemus sillä ruudunpäivitysnopeus saattaa tipahdella toiminnan keskellä alle 30 fps:n rajan.

Omassa käytössäni ROG Ally oli silti parhaimmillaan keveämpien indiepelien kohdalla. Eniten aikaani ovat vieneet muun muassa Dave the Diver, Sea of Stars, Dredge, Cocoon, Hi-Fi Rush, Binding of Isaac: Rebirth, Hades, Dead Cells sekä Slay the Spire. Kevyemmät pelit sopivat usein paremmin myös lyhyempiin pelisessioihin.

Kokonaisuudessaan ROG Ally on osoittautunut monipuoliseksi laitteeksi, joka on löytänyt paikkansa ainakin omassa pelikäytössäni ja ajanut varsinaisen peliläppärin pahasti paitsioon. Konsoli on lisäksi saanut julkaisunsa jälkeen useita päivityksiä, jotka ovat parantaneet suorituskykyä ja akkukestoa, samalla kun konsolin suositushinta on tippunut sadalla eurolla.

ROG Ally jakaa tällä hetkellä todennäköisesti parhaan PC-käsikonsolin paikan yhdessä Steam Deck OLEDin kanssa. Steam Deckin vahvuuksia ovat muun muassa sen hieman matalampi hinta, OLED-paneeli ja selvästi parempi käyttöliittymä. ROG Ally on puolestaan suorityskykyisempi, tarjoaa adaptiivisen näytön virkistystaajuuden ja sen avulla on mahdollista pelata kaikkia Windows 11:lle julkaistuja pelejä.

Asus ROG Ally (RC71L-NH001W) ominaisuudet:

  • Hinta: 699 euroa. Saatavilla myös Z1-perusmalli 499 euroa.
  • Suoritin: AMD Ryzen Z1 Extreme, 8 ydintä (jopa 5,1 Ghz Boost-moodissa), 24 Mt välimuisti
  • Näytönohjain: AMD Radeon Navi3 Graphics (12 RDNA3 CU, 2,7GHz, 8,6 terafloppia)
  • Muisti: 16 Gt LPDDR5
  • Tallennustila: 512 Gt PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD (2230)
  • Näytön koko, tarkkuus ja korkein virkistystaajuus: IPS 7″, FullHD (1920 x 1080), 16:9, 120 Hz (FreeSync Premium)
  • Aura Sync RGB -valaistus
  • Liitännät: ROG XG Mobile Interface & USB-C -kombo (USB 3.2 Gen 2, DP 1.4 -tuki), UHS-II microSD -muistikortinlukija (SD, SDXC, SDHC), 3,5 mm audioliitäntä, Wi-Fi 6E (802.11ax), Bluetooth 5.2
  • Käyttöjärjestelmä: Windows 11 Home
  • Akku ja virta: 40 Wh, 65W USB Type-C
  • Mitat (L x S x K) ja paino: 28 x 11,1 x 2,12 – 3,24 (ohuimmasta paksuimpaan kohtaan) cm, 608 grammaa

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat