Uusimmat

Testi AOC AGON AGM600-pelihiiri – Edullinen, näyttävä ja varsinkin toimiva

17.05.2023 20:00 Antti Voutilainen

Edullinen pelihiirikin voi täyttää pelaajan olennaiset toiveet. Tämän todistaan testiin otettu, noin 60 euron hintaluokkaan sijoittuva, mutta miellyttävän näyttävä AOC AGON AGM600 -pelihiiri.

Pelihiirien markkinoilla kilpailu lienee kovempaa kuin koskaan. Käytännössä kaikki tunnetut tietokoneiden komponenttien valmistajat ovat laajentaneet oheislaitteisiin haastamaan oheislaitteisiin erikoistuneet valmistajat. Suurempi ihme lienee se, jos jokin valmistaja ei ole lähtenyt kisaan mukaan.

Tilanteessa suurin voittaja on kuluttaja. Tiukka kilpailutilanne on laskenut hinnat varsin miellyttävälle tasolle ja valinnanvaraa on runsaasti.

Otimme tällä kertaa testiin AOC:n AGON AGM600 -pelihiiren, joka julkaistiin viime lokakuussa valmistajan pelihiirien uudeksi kärkimalliksi.  Oheislaitteiden puolella AOC on hieman tuoreempi tapaus, sillä aiemmin sen repertuaariin on kuuluneet lähinnä näytöt. AGON AGM600 on hieno esimerkki siitä, että kilpailtuunkin markkinarakoon on tarjottavissa jotain omanlaista.

Kirjoitushetkellä AGM600-pelihiiren hinta noin 62 euroa. Se asettuu huomattavan kilpailtuun hintaluokkaan, josta löytyy mm. Cooler Masterin MM711, HyperX:n Pulsefire Haste, Logitechin G MX518, Roccatin Kone XP, Steelseriesin Aerox 3 ja Gloriousin Model I. Huomion arvoista on, että useimmat luetelluista kilpailijoista on ultrakevyitä hiiriä. Ainoastaan Logitechin G MX518 ja nyt testissä oleva AGM600 ovat ns. normaalipainoisia tapauksia. Vaihtoehdot eivät kuitenkaan jää yllä mainittuihin. Hintaoppaan mukaan 55-65 euron hintahaarukasta löytyy peräti 57 eri vaihtoehtoa.

Testissä tutustutaan hiiren ominaisuuksiin, ergonomiaan ja arvioidaan, miten hyvin se asettuu kilpailijoiden rinnalle omassa hintaluokassaan.

AGON AGM600 on muotoiltu ergonomisesti ja siitä johtuen se sopii ainoastaan oikeakätisille. Muotoilu ja näppäinten asettelu muistuttaa varsin paljon Logitechin G502-pelihiirtä.

AGM600-mallista löytyy yhteensä kymmenen ohjelmoitavaa näppäintä. Hiiren vasemmalle kyljelle on sijoitettuna kolme näppäintä ja vasemman päänäppäimen vasemmasta reunasta löytyy kaksi lisänäppäintä. Hiiren selkäpuolelta löytyy rullan lisäksi kaksi näppäintä. Logitech G502-hiirestä poiketen, rulla pyörii ainoastaan porrastetusti. Hiiren päänäppäimissä käytetään Kailhin mekaanisia kytkimiä, joille lupaillaan 80 miljoonan klikkauksen käyttöikää.

Hiiren selkäpuolelta löytyy RGB led-valaistu AGON-logo ja piste, joka kertoo käytössä olevan DPI-asetuksen värikoodin. Lisää valaistusta löytyy hiiren alareunasta, jota kiertää RGB led-nauha. Hiiren toimintojen ja valaistuksen säätäminen tapahtuu AOC G-Menu -hallintaohjelmistolla. Samalla ohjelmalla voi hallinnoida myös muita AOC:n laitteita kuten näppäimistöä ja kuulokkeita.

Hiiren ulkomitoiksi ilmoitetaan 73,9 x 43,3 x 130,5 millimetriä. Ilman kaapelia hiiren paino on 115 grammaa ja kaapelin kanssa paino nousee 146 grammaan. Kiinteästi hiireen kytketty punottu kaapeli on pituudeltaan 1,8 metriä.

Konepellin alta löytyy Pixartin optinen PMW3389-anturi, joka kykenee korkeimmillaan 16 000 DPI:n tarkkuuteen. Hiiren päivitysnopeus nousee parhaillaan 1000 hertsiin, joka tarkoittaa käytännössä yhden millisekunnin vasteaikaa.

AGM600 tukee NVIDIA Reflex -toimintoa, jolla käyttäjä saa tarkasteltua hiiren ja järjestelmän viivettä. Toiminnon hyödyntäminen edellyttää Reflex-yhteensopivaa näyttöä, jota ei tällä kertaa ollut saatavilla testiä varten. Niin sanotuille sunnuntaipelaajille toiminnolla on tuskin käyttöä, mutta vähänkin kilpailullisemmin pelaamiseen suhtautuva halunnee tietää, kuinka suuren viiveen käytössä oleva järjestelmä muodostaa.

Ulkoisesti AGM600 on miellyttävä tapaus. Se tuo mieleen todella vahvasti itsellänikin käytössä olleen Logitechin G502 -hiiren. Osittain siitä syystä käyttöönotto oli varsin saumaton.

Oikeastaan ainoa moite kohdistuu hiiren alareunassa kiertävään led-nauhaan. Se jää todella pahasti piiloon hiiren rungon alle. Hiiren ollessa työpöydällä led-nauhaa ei käytännössä näe ellei hiirtä varta vasten käännä niin, että nauha tulee näkyville. Nauhan olisi voinut sijoittaa johonkin muualle tai sitten jättää kokonaan pois. Nykyisellään se ei tuo lisäarvoa kokonaisuuteen.

Selkäpuolella oleva RGB led-valaistu logo erottuu hyvin ja värit toistuvat miellyttävän kirkkaasti. Logon yläpuolelta löytyvä valaistu piste ajaa asiansa tarkkuusasetuksen kertomisessa, mutta vain silloin, jos valaistustilana on staattinen. Värikoodi erottuu valoshow’n pyöriessäkin, mutta ei niin selkeästi.

Hiiren ergonomia saa puolestaan miltei puhtaat paperit. Hiiren käyttöasento tuntuu varsin luontevalta ja molemmista kyljistä löytyvä kumipäällyste tekee otteesta jämäkän.

Tälläkin kertaa kolmas kylkinäppäin on oletuksena tavoittamattomissa. Peukalo ei yksinkertaisesti yllä kauimmaiselle näppäimelle ilman, että hiiriotettaan joutuu muuttamaan. Jos näppäin olisi liikuteltava tai magneettikiinnitteinen ja mukana tulisi vaihtonäppäin, joka toisi näppäimen lähemmäs peukaloa, kylkinäppäimet olisivat moitteettomat. Nyt yhden näppäimen ollessa ulottumattomissa, sen käyttöä ei edes harkitse.

Vasemman päänäppäimen vieressä olevat lisänäppäimet ovat tervetullut lisä, joskin niiden käyttämisen opettelu, eli lihasmuistin opettaminen, vaatii enemmän aikaa, mitä testijaksossa on tarjolla.

Näppäinten tuntuma on kautta linjan mainio. Päänäppäimen yhteydessä olevat lisänäppäimet ovat tuntumaltaan varsin pehmeitä, mutta klikkaus tarjoaa selkeän vasteen. Kylkinäppäimet ovat niin ikään tuntumaltaan miellyttäviä. Päänäppäimien tuntuma on erinomainen, mutta niistä lähtee hieman totuttua korkeampi ääni. Häiritseväksi ääntä ei voi luonnehtia, sillä pelkästään kuulokkeet korvilla ääni peittyy. Käytännössä äänet eivät siis pääse häiritsemään.

Rullan tuntuma on miellyttävä ja sitä lähtevä ääni on kiitettävän hiljainen. Hiljainen käyttöääni ei heijastu tuntumaan, sillä porrastukset tuntuvat selvästi. Hiiri toimi koko testijakson ajan moitteettomasti.

Mitään häiriöitä ei itse hiiren tai hallintaohjelmiston kanssa ilmennyt. Hiiri palveli tunnollisesti niin työpöytäkäytössä kuin pelikäytössäkin. Pelikäyttöä testattiin Destiny 2-, Insurgency: Sandstorm-, Battlefield 4-, Valheim-, Tom Clancy’s Ranbow Six Siege- ja Ready or Not -peleissä.

MouseTesterin tulokset lähinnä vahvistivat käyttötesteissä havaittua. Hiiri suoriutuu tehtävästään moitteettomasti.

AOC G-Menu -hallintaohjelmisto hoitaa tehtävänsä mainiosti. Hiiren hallinnan osalta toiminnot ovat jaettu kiitettävän selkeästi.

Koti-näkymässä valitaan hallinnoitava laite, jota klikkaamalla avautuu tarkempi hallintanäkymä. Hiiren kohdalla asetukset on jaettu neljään osioon, Mukauta, Herkkyys, Valo FX ja Valo FX -synkronointi.

Mukauta-näkymässä muokataan hiiren näppäinten toiminnot. Jokaisen näppäimen kohdalla on alasvetovalikko, josta voi valita haluamansa toiminnon. Tarjolla on varsin runsaasti erilaisia toimintoja tavallisista hiirentoiminnoista aina multimediatoimintoihin.

Herkkyys-näkymässä säädetään DPI-arvon lisäksi myös hiiren päivitysnopeus, kaksoisnapsautuksen rekisteröintiaika, kursorin nopeus sekä vieritysnopeus. Hiiren muistiin saa taltioitua viisi DPI-asetusta.

Valo FX -näkymässä hoidetaan nimeä myötäillen RGB led-valaistuksen säädöt. Tarjolla on neljä esiohjelmoitua valaisutilaa, jotka ovat aalto, staattinen, hengitys ja vilkkuu. Valaisutilasta riippuen väriksi on valittavissa satunnainen tai yksi tietty väri. Aalto-valaisutilassa käyttäjä pystyy määrittämään myöskin kierron. Samassa näkymässä päästään määrittämään myös valaistuksen kirkkaus ja valaisutoiminnon nopeus.

Valo FX – synkronointi -näkymä on tarjolla niitä tilanteita varten, kun käytössä on useampia AOC:n laitteita, joiden valaistuksen haluaa harmonisoida. Pieni kritiikki hallintaohjelmalle pitää kuitenkin antaa. Jos Valo FX -näkymässä kokeilee toista valaisutilaa tallentamatta ja yrittää siirtyä toiseen näkymään, silmille pompsahtaa iso ikkuna, jossa vaaditaan joko hylkäämään tai vahvistamaan muutos. Kaikissa näkymissä tarjolla on kookkaat peruuta-, käytä- ja nollaa-näppäimet. Käyttäjä todennäköisesti vahvistaa valintansa näkymässä, jos mieluinen löytyy. Ikkuna pomppaa silmille myös silloin, jos muutat asetusta ja palautat sen alkuperäiseen. Muilta osin hallintaohjelma on miellyttävä käyttää ja sopivan selkeä.

Kokonaisuutena AGON AGM600 on onnistunut pelihiiri AOC:ltä. Se on ergonomiansa puolesta erittäin miellyttävä käyttää ja luotettava kautta linjan.

Ainoat moitteet, jotka hiirestä löytyi, ovat nekin varsin subjektiivisia. Kolmas kylkinäppäin saattaa olla toiselle käyttäjälle juuri sopivalla etäisyydellä, kun oma peukaloni sille ei yltänyt. Toinen asia on hiiren alareunaa kiertävä led-nauha, joka jää käytännössä hiiren itsensä peittämäksi. Muutoin hiiri on hintaluokassaan suorastaan erinomainen.

AGON AGM600 sopii erityisesti heille, jotka kaipaavat hiireensä tavallista enemmän näppäimiä kilpailukykyiseen hintaan. Runsaan näppäinmääränsä ansiosta hiiri soveltuu räiskintäpelien lisäksi esimerkiksi strategia- ja MOBA-peleihin.

Huomattavan kilpailussa hintaluokassa AOC:n hiirellä ongelmana on tässä vaiheessa sen tunnettuus. Hiiri kilpailee monien tunnettujen ja ansioituneiden valmistajien rinnalla, jolloin tuttu merkki on helpompi valinta. Testi kuitenkin osoitti, ettei AGON AGM600:n tarvitse häpeillä kilpakumppaneidensa rinnalla.

Hyvää

  • Miellyttävä ergonomia
  • Lisänäppäimet varauksin
  • Hinta

Huonoa

  • Kolmannen kylkinäppäimen sijoittelu
  • Alareunan led-nauha

Tärkeimmät tekniset tiedot AOC AGON AGM600

  • Hinta 62 €
  • Mitat, paino: 73,9 * 43,3 * 130,5 mm, 115 grammaa
  • Anturi: Pixart PMW3389
  • DPI: 200 – 16 000
  • Muuta: 10 ohjelmoitavaa näppäintä

Antti Voutilainen

”Aloitin Muroka-koulussa vajaat kuusi vuotta sitten. Jalo tavoitteeni on tulla RGB led-valaistun vyön Murokaksi vielä jonain päivänä. Harjoitusnäytteitäni päätyy pääasiassa tietotekniikka- ja peliosioihin. Välillä myös Pelaaja-lehteen. Jos en ole pyrkimässä kohti Muroka-tavoitettani, olen todennäköisesti grindaamassa Destiny 2:sta, sillä siinäkin matka on päämäärää tärkeämpi."

Muropaketin uusimmat