Uusimmat

Testi Corsair K55 Core -pelinäppäimistö – Edullinen, roiskesuojattu, mukava ja näppäinasettelut ovat vielä tervetullut lisä

07.04.2024 19:00 Markku Leppilampi

Miellyttävän näppäimistön ei aina tarvitse olla kallis. Tämän todistaa Corsairin uusi K55 Core -pelinäppäimistö, joka tarjoaa hyvää tuntumaa ja hiljaisuutta, eikä hintalapussa ole kuin noin 50 euron summa. 

Näppäimistön ei aina tarvitse olla kallis mieltyäkseen siihen. Tämä on tullut todettua oman, uskollisen Logitech K540 -näppäimistön kohdalla. ”Paremmat”, mekaaniset pelinäppäimistöt saattavat hyvinkin jäädä toiseksi tämän sotaratsun rinnalla – ainakin kirjoittamisessa. Corsairilta on nyt tarjolla niin ikään edullinen K55 Core -näppäimistö, jota onkin mielenkiintoista verrata Logitechin K540-näpyttelyvekottimeen.

Corsair K55 Coren kirkkaan keltaisesta tuotepakkauksesta paljastuu näppäimistö, joka yllättää heti painollaan. Kokonsa puolesta sen voisi olettaa olevan kenties hiukan kevyempi, mutta kenties paino korreloi myös laadun kanssa. Nykytyyliin tuotepakkauksessa ei ole ohjekirjaa.

Ensimmäisenä katse hakeutuu langallisen näppäimistön oikeassa yläkulmassa oleviin ohjausnamiskuukkeleihin. Ympyrän muotoon asetellusta painikeryhmästä löytyy medianäppäimiä, ja äänenvoimakkuudelle on kaksi säätöpainiketta, äänen mykistykselle yksi ja vielä musiikin kuuntelulle tai videoiden katselulle pyhitetty Play/Pause-painike. Sillä voi käynnistää ja keskeyttää musiikkikappaleen tai videon, ja tästä painikkeesta sen verran miinusta, että se on liian lähellä numeronäppäimistöä. Painikkeita voi myös säätää oman mieltymyksen mukaisiin toimintoihin Corsairin iCue-sovelluksella.

Hiukan vasemmalta löytyy vielä kaksi muuta erikoispainiketta. Toinen niistä on lukitusnäppäin, jolla voi kytkeä Windows-näppäimen pois käytöstä. Lisäksi iCue-sovelluksen kautta lukitusnäppäin voi kytkeä pois päältä myös Shift+Tab, Alt+F4 ja Alt+Tab -näppäinyhdistelmät. Valaistuspainikkeella voi puolestaan kytkeä näppäimistön RGB-valaistuksen päälle tai pois, ja myös säätää kirkkautta.

Painikkeiden tuntuma on ihan mukavan naksahtavainen etenkin pyöreän painikeryhmän napeissa, mutta premiun-tuntumaa ne eivät välitä. Lukitusnäppäin on myös hiukan pehmeämmän oloinen verrattuna muihin toimintopainikkeisiin. Kenties painikkeissa on päätetty hiukan säästää, jotta hinta olisi edulliset 49,99 euroa.

Myös näppäimistön puolelta löytyy muutama erikoispainike, jotka ovat FN-funktionäppäin  ja valikkopainike. Funktionäppäin tarjoaa erilaisten näppäinyhdistelmien avulla toimintoja, joilla voi vaihtaa valaistusefektejä. Jos iCue ei ole päällä, iCueen asetettuja Hardware Lightning -asetuksia voi selata näppäinyhdistelmällä FN+[numero]. Tallennettuja vaihtoehtoja on viisi. Valaistus tuo mukavan tunnelmalisän näppäimistöön, ja myös käytännön etua hämärässä käytettäessä.

Valikkonäppäin on erikoinen tuttavuus, ja näppäintä painamalla, sillä hetkellä aktiivisena olevan sovelluksen valikko ponnahtaa esiin. Valikko on sama, joka tulisi esiin painamalla vasenta hiirennappia. Omassa käytössä sille ei löytynyt tarvetta.

Näppäimistön pohjasta löytyy kohokuvioin tyylitelty Corsairin logo, ja äärilaidoilla ovat piilotettuna näppäimistön jalakset, joilla näppäimistön kallistuskulmaa voi halutessaan nostaa. Jalakset ovat tuntumaltaan tarpeeksi jämäkät.

Näppäimistö on nyt tutkittu pintapuolisesti fyysisesti, joten on aika iskeä USB-kaapeli tietokoneeseen kiinni. Heti kytkemisen jälkeen alkaa iloinen valoshow, kun tuotteen RGB-valaistus kytkeytyy automaattisesti päälle.

Samalla tulee huomattua, että RGB-painiketta voi käyttää myös kirkkauden säätämiseen. Painamalla kerran valoshow käynnistyy, ja sen jälkeen jokainen painallus himmentää valoja, viidennen painalluksen jälleen sammuttaessa valot. Lienee makuasia, olisiko ollut parempi pyhittää nappi pelkästään on/off-kytkimeksi vai ei.

ICue toimii pitkälti samaan tyyliin kuin Logitechin G Hub. Se tarjoaa yleissovelluksen Corsairin laitteille, ja tarjolla on muutakin kuin pelkästään K55 Core -näppäimistöön liittyviä sovellutuksia. Sovelluksen pääsivun vasemmasta laidasta esimerkiksi löytyy tietokoneeseen liittyviä tietoja, ja sovelluksen Dashboard-sivulta löytyy lisää melko yksityiskohtaisia tietoja tietokoneen kokoonpanosta.

K55 Core -näppäimistön osiosta löytyy sivuja, joiden kautta pääsee käsiksi tuotteen sielunelämään. Näppäimistön valaistustehosteen voi valita mieleisekseen, ja lisäksi valaistuksen voi sijoittaa kymmeneen haluamaansa alueeseen – esimerkiksi pelkästään kursorinäppäinten ja sen yläpuolella olevien näppäinten valaisemiseksi. Valaistusalueita voi yhdistellä haluamallaan tavalla.

Lisäksi iCue tarjoaa Key Assignments -toiminnon. Sen kautta käyttäjä voi muokata näppäinten ja painikkeiden toimintaa. Näppäimistöön voi asettaa esimerkiksi halutessaan käyttöjärjestelmän kielivalinnalle oman painikkeensa, tai jokin näppäin voisi avata tietyn sovelluksen. Myös näppäinyhdistelmiä voi tallentaa yhden näppäimen alle. Lisäksi käyttäjä voi tehdä makroja vaikkapa pelisuorituksia parantamaan.

Mielenkiintoista oli myös, että hiiren toimintoja kuten DPI:n pystyi asettamaan iCuen avulla näppäimistöpainikkeisiin. DPI ei tosin toiminut Logitechin hiirellä, mutta esimerkiksi hiiren rullan valjastaminen näppäimiin toimi.

ICuelle kuitenkin miinusta siitä, että jos asettamansa toiminnon halusi tallentaa Assignments Library -kansioon, joka toimii eräänlaisena varastona, painikkeet eivät tallentuneet näppäinasetuksia myöhemmin haettaessa. Toiminnot tallentuivat kuitenkin Assignments-osioon. Lisäksi profiilin vaihtaminen toimi ongelmitta uusine näppäin- ja painikeasetuksineen, ja sinne asetukset jäivät talteen.

Mainittakoon, että iCue kaatui kerran sovellusta tutkiessa. Lisäksi kummallisena aivopieruna profiilin vaihtamisen näppäinmuokkaukset on sijoitettuna erikseen jokaisen profiilin alla – ei globaalina toimintona. Eli kun profiilin vaihtaa toiseen, jos sen alle ei ole määritelty jokainen kerta erikseen profiilinvaihtopainiketta, profiili ei vaihdu. Useampaa kuin kahta profiilia käytettäessä toimintoa ei saanut toimimaan kunnolla. Mihin tahansa profiilin vaihtaminen onnistuu kuitenkin ongelmitta sovelluksen pääikkunan pudotusvalikosta hiirellä valittaessa. Sikäli ongelma ei siis ole iso.

Näppäintoimintojen muokkaus toimi enimmäkseen sujuvasti ja loogisesti ilman pään rapsuttelua. Medianäppäimet valikoituivat sopivaksi kohteeksi, ja niihin pystyi kätevästi yhdistämään tekstieditorin ja taulukkolaskennan avaamisen.

Kirjoitusnäppäinten tuntuma on pehmeähkö eikä naksahtava, ja äänimaailmaltaan hiljainen. Mainittakoon, että Logitech K540:n etuna on sen isohkot näppäinhatut, ja normaalikokoinen K55 Core vaikuttikin alkuun pieneltä.  Tutustumisen jälkeen jää kuitenkin suli väliltämme pois, ja oli pakko todeta – kyllähän tässä sittenkin tullaan toimeen. Arvostelu tulikin kirjoitettua uuden suhteen syventämiseksi enimmäkseen K55 Core -näppäimistöllä.

Mainittakoon, että näppäimistö on täysikokoisuudestaan huolimatta mahdutettu aika pieneen kokoon kapeiden reunojensa ansiosta, joten lisäetuna näppäimistö vie myös vähän tilaa. Tervetulleena ominaisuutena näppäimistössä on myös roiskekestävyys, ja Corsair lupaa, että näppäimistölle voi kaataa 300 millilitraa nestettä ilman ongelmia.

Näppäimistö on melko hiljainen kalvokytkimiensä ansiosta, ja kirjoitustuntuma on varsin hyvä, ja näppäimiä on helppo painaa ilman erityisen suurta vastusta. Verrattuna esimerkiksi vajaat puolet kalliimpaan Logitech G213 -näppäimistöön, painallustuntuma on mukavan pehmeän ponnahtavainen, eli laatukasta tuntumaa voi saada edullisestikin. Näppäimistön askelpalautin (Backspace) ja Enter ovat kuitenkin aavistuksen muita näppäimiä äänekkäämpiä ja mekkalaltaan korkeataajuisempia.

Tähänkin tosin tottui, eikä asia haitanne kuin promillea tarkkakorvaisista käyttäjistä. Parempi kuitenkin mainita asiasta. Näppäimistön äänimaailmasta tarkan kannattanee ennen ostopäätöstä kokeilla, miltä näppäimet kuulostavat omaan korvaan.

Logitech K540 -näppäimistön yleinen äänimaisema sijoittuu hieman alemmille taajuuksille, joten hiljaisuuden lisäksi ääni on myös pehmeämpi kuin K55 Coressa. Enter-näppäimessä kuitenkin on vastaavantyyppinen korkeataajuuksinen särinämäinen kimakkuus. Se ei ole koskaan onnistunut silti häiritsemään.

Mainittakoon vielä, että K540 tuntuu jotenkin kömpelömmältä kirjoitustuntumaltaan K55 Coren jälkeen. K55 Coren paremmassa napakkuudessa ja siroudessa on selvästi puolensa, joka voi vetää puoleensa osaa käyttäjiä.

Pelikäytössä näppäimistö toimi luonnollisesti erittäin hyvin. Counter-Strike 2 -pelissä sivuaskeleen ottaminen ja liikkeen pysäyttäminen AK-47-sarjojen välissä tuntui jotenkin ”terhakkaan” oloiselta napsahtavan tuntuman ansiosta. Kenties siitä voisi olla ainakin alitajuisella tasolla jonkinlaista etua. Todistettavaa käytännön hyötyä löytyi medianäppäimien äänenvoimakkuuspainikkeista. Ne ovat varsin kätevät, ja niillä saa peliäänet hiljemmalle, jos moiselle tulee tarvetta. Lisäksi päällä tuli pidettyä lukkonäppäintä, jottei Windows-näppäimeen tullut vahingossakaan koskettua.

Corsair K55 Core voi olla oiva valinta henkilölle, joka tarvitsee edullisen näppäimistön varsin hyvällä kirjoitustuntumalla ja pelaamisen sujuvuuden varmistavilla toiminnoilla. Näitä ovat ainakin lukkonäppäin ja äänenvoimakkuuspainikkeet. Makrotoiminnoille voisi varmasti olla käyttöä esimerkiksi monimutkaisia näppäinyhdistelmiä tarvitsevissa peleissä kuten World of Warcraftissa. ICue-sovelluksen näppäimistön muokkaustoiminnot kiinnostanevat osaa käyttäjistä, ja niistä myös plussaa Corsairin suuntaan. Lisäksi valaistuksen vaihtaminen ilman iCue-sovellusta on tervetullutta.

Corsair K55 ei ole kallis näppäimistö. Vähällä rahalla saa kuitenkin pätevän kirjoitus- ja pelinäppäimistön.

Hyvää

  • Hinta
  • Kytkimet, jos pitää pehmeän ponnahtavasta näppäintuntumasta
  • Aika hiljainen
  • Nätti ja muokattava valaistus

Huonoa

  • Ympyrän muotoisen mediapainikeryhmän alin nappi on hankalasti sijoitettu
  • iCue kaatui kerran
  • Profiilivalinnan outoudet
  • Ei yhdysrakenteista rannetukea sellaista tarvitsevalle
  • Langallisuus voi olla joillekin käyttäjille ongelma

Tärkeimmät tekniset tiedot Corsair K55 Core

  • Hinta: 49,99 euroa
  • iCUE-ohjelmisto
  • Päivitysnopeus: 1000 Hz
  • RGB-Valaistus
  • Kalvokytkimet
  • Sisäinen muisti
  • Medianäppäimet
  • Liitettävyys: Langallinen USB 2.0 Type-A
  • Näppäimistöjalakset: Kyllä
  • Paino: 1,035 kg
  • Yhteensopivuus: PC, jossa USB 2.0 Type-A portti, Windows 10 tai macOS 10.15

Markku Leppilampi

"Olen useampiin medioihin työskentelevä, monista aihepiireistä kiinnostunut toimittaja. Eri verkkolehtiin tulee raapustettua juttuja muun muassa elokuvista, tekniikasta, tieteestä ja terveydestä. Muropakettiin olen naputellut vuodesta 2019 saakka tietotekniikan maailmaan liittyviä uutisia maustettuna mobiilijutuilla, ja teen myös laitetestejä. Pelisuosikkeihini kuuluvat ainakin Counter-Strike: Global Offensive, Battlefield-sarja, Civilizationit, Cities: Skylines ja Heartstone."

Muropaketin uusimmat