Uusimmat

Testi Gigabyte B650E Aorus Master – Mainio ylemmän keskiluokan emolevy

23.11.2022 20:00 Aleksi Pakkala

Uusi AMD:n prosessorisukupolvi tuo mukanaan myös uuden prosessorikannan ja sitä myötä tarpeen uusille emolevyille. Tutustuimme tuoreeltaan B650E-piirisarjalla varustettuun Gigabyte B650E Aorus Master -emolevyyn.

Intelin 13. sukupolven Raptor Lake -prosessorien julkaisujen vanavedessä markkinoille on saapunut uutuuksia myös AMD:ltä Ryzen 7000-suoritinmalliston muodossa. Suurena muutoksena Ryzen 7000 -sarjan prosessorit tuovat uuden AM5-prosessorikannan, mikä tarkoittaa myös emolevyn pakollista päivittämistä uuden prosessorihankinnan edessä.

AMD AM4-prosessorikanta on tehnyt pitkän palvelusuran, ja vastaavaa sopii toivoa myös uuden AM5-kannan kanssa.

AM4-prosessorikanta esiteltiin vuonna 2016 ensimmäisen Zen-arkkitehtuurin yhteydessä, ja AMD on edelleen luvannut ”jatkaa tukeaan” AM4-kannalle vuosiksi eteenpäin. Mitä tämä käytännössä tarkoittaa, on hieman epäselvää. Ei ole lainkaan varmaa näemmekö enää uusia prosessoreita AM4-kannalle, tuskin ainakaan uudella Ryzen 7000 -sarjassa käytetyllä Zen 4 -arkkitehtuurilla.

Muropaketin tämänkertaisessa jutussa tutustutaan Gigabyte B650E Aorus Master -emolevyyn, joka edustaa AM5-kantaisten emolevyjen ylempää keskiluokkaa. B650E-piirisarjan emolevyjen hinnoittelu alkaa 300 euron tuntumasta ja ulottuu noin 650 euroon. Gigabyte B650E Aorus Master -emolevyn saa kirjoitushetkellä omakseen 540 euron hintaan.

AM5-kantaisille prosessoreille on saatavilla emolevyjä tällä hetkellä B650-, B650E-, X670- ja X670E-piirisarjoilla. Piirisarjat eroavat toisistaan teoriassa vain liitäntöjen määrässä, mutta kalliimmat X670-mallit on usein varustettu myös järeämmällä virransyötöllä.

Jutussa tutustutaan tarkemmin AMD:n 600-sarjan emolevyjen valikoimaan, tarkastellaan B650E Aorus Master -emolevyn ominaisuuksia ja ominaisuuksien kirjoa vertaillaan hetki sitten Muropaketin testissä olleen sisarmallin Z790 Aorus Master -emolevyn kanssa.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ominaisuudet
  3. Suorituskyky
  4. Yhteenveto

Aleksi Pakkala

”Liityin Muropaketin kirjoittajien riveihin syksyllä 2017 ja otin kontolleni tietokonekomponenttien puolen - näytönohjaimet, prosessorit, emolevyt ja muistit. Olen kirjoitellut muustakin tietotekniikasta, ja hairahtanut jopa peliarvostelujen puolelle - mutta sydämeni sykkii lopulta benchmarkkaamiselle ja suorituskykylukujen pyörittelylle. Niin elokuvien kuin pelien kanssa huomaan ajautuvani toistuvasti scifin pariin ja nauttivani siitä. Vielä en ole kokenut pelien saralla mitään yhtä vakuuttavaa kuin alkuperäisen Mass Effect -trilogian, ja tulevista elokuvista eniten odotan jatkoa vuoden 2021 Dyynille.”

Muropaketin uusimmat