Uusimmat

Testi Logitech G Astro A50 X -kuulokkeet – Luksusääntä langattomasti kaikille pelialustoille

31.03.2024 19:00 Osku Kannisto

Konsolisodan huonoihin puoliin on kuulunut langattomien kuulokkeiden epäyhteensopivuus Xboxin ja PS5:n välillä. Logitech Astro A50 X -kuulokkeet ratkaisevat vihdoin tämän ongelman, ja lisäksi ne sopivat myös PC:lle ja kuulostavat vieläpä loistavilta.

Peräti 400 euron hintaiset Logitech G Astro A50 X -kuulokkeet sijoittuvat pelikuulokkeiden kalleimpaan kastiin, missä kilpailu on suppeaa. Samaan hintaluokkaan sijoittuvat esimerkiksi Steelseries Arctis Nova Pro Wireless, Audeze Maxwell ja Sony Inzone H9 -kuulokkeet.

Paketin sisältä löytyy kuulokkeiden ohella langaton latausasema, muuntaja, virtajohto sekä USB-C – USB-A -kaapeli PC:lle. Latausasema toimii hubina kaikille kytkettäville laitteille.

Mutta kuten usein, monipuolisuus ja erikoiset ratkaisut tuovat mukanaan omat haasteensa. Käyttöönotto on nimittäin haastavaa monipuolisten ominaisuuksien hyödyntämiseksi.

Logitech on ratkaissut eri laitteiden välisen yhteensopivuusongelman luomalla kuulokkeille omat käyttötilat erikseen jokaiselle laitteelle, jotta kaikki ominaisuudet ovat täysipainoisesti käytössä. Kyseessä ei ole helppo kytke-ja-käytä laite, vaan erikoisratkaisu, jossa on maksimoitu äänen- ja kuvanlaatu.

Ensihaaste on, ettei paketissa tule mukana USB-C- ja HDMI-kaapeleita, joita asennuksessa välttämättä tarvitsee. Täysipainoista käyttöä varten tarvitaan kolme HDMI-kaapelia (yksi molempiin konsoleihin ja ulostuloon telakasta) sekä kaksi USB-C-kaapelia molemmille konsoleille. PC:n kuvaa ei voi kierrättää langattoman tukiaseman kautta, vaan PC on kytkettävä omalla kaapelillaan näyttöön/televisioon. Ymmärrettävästi letkuviidakon määrä on suuri, joten latausaseman paikka kannattaa miettiä huolella valmiiksi ennen asennusta.

Jotta kaikki ominaisuudet saa varmasti käyttöön, kannattaa katsella valmistajan Youtube-videot eri laitteiden kytkemisestä kuulokkeisiin. Niitä katsomalla varmistuu, että kaapelit on kytketty oikein ja tulee tehneeksi tarvittavat ääniasetukset konsoleiden valikoista parasta kuuntelukokemusta silmällä pitäen.

Käyttöönottourakka on melkoinen perinteisiin kuulokkeisiin nähden. Onneksi video-ohjeet ovat hyvät eikä asennusta tarvitse tehdä kuin kerran.

Tekniset ominaisuudet ovat Astro A50 X:ssä huippuluokkaa. Onkin ilo havaita, ettei HDMI-läpivienti karsi mitään pois pelikokemuksesta. Pelit toimivat 120 hertsin päivitysnopeudella 4K-tarkkuudella tukien dynaamista päivitystä (VRR). Myös Dolby Vision -laajasävykuva kulkee hubin läpi.

Hubi-käytöstä on käytännön hyötyä erityisesti televisioiden kanssa, joista löytyy vain kaksi HDMI 2.1 -liitäntää ja käytössä on pelikonsoleiden rinnalla soundbar tai AV-vahvistin yhdistettynä eARC-liitäntään. Tällöin saadaan edelleen paras kuvanlaatu molemmilla konsoleilla vain yhdellä television HDMI-liitännällä.

Teknisesti Astro A50 X:t eivät jätä juuri toivomisen varaa. Ne toistavat ääntä laadullisesti parhaassa mahdollisessa muodossa jokaiselta kytketyltä laitteelta. Tila- ja monikanavaäänien osalta voidaan hyödyntää Dolby Atmosta Xboxin ja Windowsin kanssa sekä 3D-ääntä PS5:n kanssa. Windowsilla on mahdollisuus myös 24-bittiseen HiRes-ääneen sekä Windows Soniciin.

Kuulokkeiden äänenlaatu on todella vakuuttava. Pelimaailmoihin sukeltaminen on aivan eri tasolla kuin kaiuttimilla tai huonommilla kuulokkeilla pelatessa. Pelin ympäristö, sääolot, hahmot ja yksityiskohdat loksahtavat paikoilleen hämmentävällä tarkkuudella, joka siirtää pelaajan pois omasta olohuoneesta aitoon pelimaailmaan.

Äänien yksityiskohtaisuus on vailla vertaa. Vaikka äänessä on tukevuutta, ei ilmavuudesta ole tingitty. Jääkaapin hurinat, linnunlaulut, sade ja muut pienet nyanssit luovat tunnelmaan lisäboostia, joka huonommilla laitteilla jää täysin huomioitta. Rehellisyyden nimissä muutamaan otteeseen ihokarvat nousivat pystyyn jännittävimmissä testipelitilanteissa, mitä ei aiemmissa kuuloketesteissä ole tullut vastaan.

Vihollisten paikannus onnistuu tarkan suuntakuulon ansiosta helposti. Tilaäänien ansiosta äänet pysyvät oikeissa paikoissa kulkusuunnan huomioiden. Puheet kuuluvat selkeinä ja oikeista suunnista tarvitsematta nostaa äänenvoimakkuutta liian kovalle.

Vaikka kuulokkeissa on monipuoliset ominaisuudet, ei käyttömukavuutta ole sitäkään unohdettu. Sametilla vuoratut pehmusteet tuntuvat hyviltä käytössä. Ne eivät hiosta, mutta pysyvät paikoillaan mukavasti. Jämäköiksi kuulokkeita ei voi sanoa, minkä huomaa nopeasti päätä heiluttamalla. Pehmusteet eivät purista päätä, mutta eivät liu’u paikoillaan.

Kuulokkeet vastaavat lähinnä avoimia kuulokkeita normaalin suljetun rakenteen sijaan. Käytännössä tämä tarkoittaa, että ne vuotavat ääntä ympäristöön ja samalla poimivat tilan muut äänet helpommin, koska passiivinen melunsuojaus on kehno. Kuulokkeet sopivat parhaiten yksinpelailuun omassa rauhoitetussa huoneessa.

Säädöt on sijoitettu oikeaan kuulokkeeseen. Äänenvoimakkuuspyörän käyttö on luontevaa, vaikka porrastus hieman säätövaran tarkkuutta verottaakin. Virran kytkiessä äänet siirtyvät automaattisesti kuulokkeisiin ja sammuttaessa äänet siirtyvät takaisin televisioon.

24 tunnin akkukestoa ei testeissä tarkistettu, mutta toisaalta kuulokkeet palautettiin aina lataustelineeseen, mikä on oletettavaa normaalissa käytössä. Akkua ei siis käytännössä saa loppuun unohtamatta tarkoituksella ladata kuulokkeita.

Logitech G Astro A50 X -kuulokkeet ovat laadullisesti parasta, mitä rahalla saa parhaita pelielämyksiä ajatellen. Laadulla ja monipuolisuudella on kuitenkin hintansa. Neljän sadan euron hinta nousee lähes pelikonsolia vastaavaksi. Käytännössä kahden konsolin ja PC:n ääressä pelaavat saavat summalla parhaat kuulokkeet kaikille alustoille tarvitsematta eri kuulokkeita joka laitteelle.  Monipuolisuuden edelle kuulokkeissa nousee erinomainen äänenlaatu, joka jo itsellään puolustaa kuulokkeiden kallista hintaa.

Hyvää

 • Erinomainen äänenlaatu
 • Eivät rasita pitkässäkään käytössä
 • Tilaäänen toiminta
 • Toimii kaikilla alustoilla

Huonoa

 • Melkoinen kaapelisoppa
 • Asennus työlästä
 • Harvalla on kaikki kolme pelilaitetta samassa paikassa

Tekniset tiedot Logitech G Astro A50 X

 • Hinta: 399 €
 • Takuu: 24 kk
 • Lisätietoja: logitech.com
 • Yhteensopivuus: Xbox Series X/S, Xbox One, PS4, PS5, Windows 10/11, macOS 13 ja uudemmat
 • Tilaäänituki: Dolby Atmos, Windows Sonic, 3D-ääni (PS5)
 • Elementit: 40 mm (Pro-G Graphene)
 • Taajuusvaste (ilmoitettu): 20 – 20 000 Hz
 • Mikrofoni: 60 – 20 000 Hz
 • Akkukesto (ilmoitettu): 24 h
 • Liitännät: 3 x hdmi2.1 (vrr, allm), 3 x usb-c
 • Paino: 363 g
 • Värivaihtoehdot: musta, valkoinen

Osku Kannisto

Muropaketin uusimmat