Uusimmat

Testi Logitech Wave Keys -näppäimistö – Ergonomisempi vaihtoehto on erittäin mukava käyttää

21.01.2024 19:00 Antti Voutilainen

Paljon näppäimistöä käyttävälle käyttömukavuus on aivan olennainen ominaisuus. Perinteinen ergonäppäimistö voi tuntua erikoiselta, mutta hieman miedommin muotoiltu vaihtoehtokin löytyy. Logitech Wave Keys -näppäimistö on juuri sellainen, joten tutustuimme siihen tarkemmin.

Markkinoiden perusteella saattaisi kuvitella, että paljon kirjoittavilla tai työkseen kirjoittavilla näppäimistön valinnan joutuisi tekemään pelkästään näppäimistön kytkintyypin mukaan. Näinhän ei suinkaan ole.

Mekaanisten pelinäppäimistöjen paistatellessa parrasvaloissa ergonomiset näppäimistöt pysyttelevät taka-alalla, sillä ne eivät yritäkään vakuuttaa valaistuksella, lyhyellä vasteajalla tai muilla kilkkeillä. Niiden tärkein funktio on ennen kaikkea käyttömukavuus.

Hintaoppaan seurannasta löytyy 14 vaihtoehtoa ergonomisille näppäimistöille, joissa on pohjoismainen näppäinasettelu. Standardimallisia näppäimistöjä on tarjolla 316 kappaletta ja TKL-näppäimistöjäkin 291 kappaletta. Eli kilpailua on ergonomisissa näppäimistöissä huomattavasti vähemmän.

Testiin otetun Logitech Wave Keys -näppäimistön hinta on kirjoitushetkellä Hintaoppaassa edullisimmillaan 76 euroa, tuotteen suositushintakin on vain hieman kalliimpi eli 80 euroa. Suurin piirtein samaan hintaluokkaan osuvat Lenovon Go Split ja R-Go Toolsin R-Go Split Ergonomic -näppäimistö. Edullisimmillaan ergonomisen näppäimistön voi saada reilulla 30 eurolla ja korkeimmillaan hinnat nousevat selvästi yli sataan euroon.

Kuten termi ergonominen antaa ymmärtää, on näppäimistö muotoiltu totutusta poiketen.

Wave Keys -näppäimistön keskikohta, kirjoitusasennosta tarkastellen, on selvästi koholla. Lisäksi näppäimet eivät ole myöskään aivan suorassa rivissä vaan ne kaartuvat, myötäillen luonnollista kirjoitusasentoa.

Ergonomista kirjoitusasentoa pönkitetään lisäksi vielä näppäimistöön kiinteästi sijoitetulla rannetuella. Ainoastaan oikean laidan numeronäppäimistö noudattaa perinteistä näppäinasettelua.

Näppäimistö on toteutettu hyödyntäen kalvokytkintekniikkaa, joten näppäimistö on myös hiljainen ja näppäinten liikerata on lyhyt. Tarkkoja speksejä ei ilmoiteta tuotesivuilla, mutta käsituntumaltaan liikerata ei tuntunut erityisen pitkältä.

Näppäimistön voi liittää Windows- tai Mac-tietokoneeseen hyödyntäen joko Bluetooth-tekniikkaa tai Logi Bolt -langatonta tekniikkaa. Jälkimmäinen edellyttää mukana tulevan USB-vastaanottimen kytkemistä.

Virtalähteenään näppäimistö käyttää kahta AAA-paristoa. Paristojen kestoksi lupaillaan jopa 36 kuukautta, joka toki riippuu paristoista. Myyntipakkaukseen sisältyy kaksi Duracellin AAA-paristoa.

Näppäimistön takaa löytyy taittuvat jalat, jotka nostavat näppäimistön neljän asteen kulmaan. Lisäksi takapuolelta löytyy paristojen paikka sekä säilytystila USB-vastaanottimelle.

Näppäimistön ulkomitoiksi ilmoitetaan 375,97 x 218,91 x 30,53 millimetriä. Paristojen kanssa paino on 750 grammaa.

Ulkonäön puolesta näppäimistö on varsin hillitty, kuten työkäyttöön suunnatulta näppäimistöltä sopiikin odottaa. Testiin otetun grafiitinharmaan lisäksi tarjolla on luonnonvalkoinen värivaihtoehto. Muotoilusta tai ulkonäöstä yleensäkään ei ole pahaa sanottavaa. Asia, mikä muotoilussa jäi pohdituttamaan, on kiinteä rannetuki.

Rannetuen kanssa näppäimistö on varsin kookas kokonaisuus ja se todennäköisesti aiheuttaa hankaluuksia pienempien läppärilaukkujen kanssa, mikäli näppäimistöä mielii mukanaan kuljettaa. Jos näppäimistö tulee vakituisen työpisteen jatkoksi, niin se ongelma poistuu.

Entä sitten se ergonomia ja käyttötuntuma?

Ergonomiasta ei ole lainkaan pahaa sanaa sanottavana. Vaahtomuovitäytteinen rannetuki nostaa kädet sopivalle korkeudelle näppäimiin nähden ja pidemmätkään kirjoitussessiot eivät tuntuneet käsissä. Kirjoitustuntuma on ehdottomasti parhaita, mitä muistan.

Lyhyesti sanottuna, tällä näppäimistöllä on todella nautinnollista kirjoittaa.

Eikä se ole pelkästään tuntuman ansiota vaan lisänä on se, että näppäinäänet ovat kalvokytkintekniikan ansiosta erittäin hiljaiset. Voisikin sanoa, että tämä on kirjoittamiseen paras näppäimistö, mitä olen koskaan testannut.

Ainoa epäkäytännöllinen puoli näppäimistössä on nuolinäppäinten sijoittaminen vaihtonäppäimen alle. Todennäköisesti pidemmän testijakson myötä myös nuolinäppäinten sijoitteluun olisi tottunut.

Pelikäyttöönkin näppäimistö toki soveltuu. Lähinnä haaste syntyy siitä, jos perinteisten W-, A-, S- ja D-näppäinten rinnalla tarvitsee runsaasti muita näppäimiä, niin ergo-muotoiluun totuttelu vaati oman ponnistelunsa. Lisäksi huomion arvoista on se, että näppäimistö kykenee rekisteröimään enimmillään kuuden näppäimen samanaikaisen painalluksen.

Temmoltaan rauhallisempiin peleihin näppäimistö epäilemättä sopii oikein mainiosti. Testijakson aikana näppäimistö palveli tunnollisesti Destiny 2-, Insurgency: Sandstorm-, Sunkenland- ja Alan Wake 2 -peleissä.

Testijakson perusteella myös paristokesto ansaitsee ylistyksensä. Testijakson aikana paristojen varaus ei laskenut lainkaan vaan pysytteli sadassa prosentissa. Se on tietenkin odotettavissa, kun kestoksi lupaillaan enimmillään kolmea vuotta.

Suurimmat hankaluudet näppäimistön kanssa liittyivät hallintaohjelmaan, joka ei ole kuitenkaan millään tavalla välttämätön käytön kannalta. Ongelmana oli se, että ohjelma ei suostunut tunnistamaan näppäimistöä, kun yhteystekniikkana oli Bluetooth. Näppäimistöä saattoi kyllä käyttää aivan normaalisti, mutta hallintaohjelma ei sitä suostunut tunnistamaan.

Kun yhteyden vaihtoi Logi Boltiin, niin näppäimistö tunnistui. Lisäksi ohjelma edellyttää tunnusten luomista ja kirjautumista, jos sitä haluaa käyttää muuhunkin kuin paristotilanteen tarkastamiseen.

 

Logi Options+ -ohjelman kautta pystyy pelkästään määrittämään toimintoja ylärivin näppäimille. Käytännössä toimintoja saa määritettyä 13 eri näppäimelle. Toiminnoissa määritetään laukaisin ja siitä seuraava toiminto. Muuta säätövaraa hallintaohjelmassa ei siis ole.

Suurin lisäarvo Smart Actions -toiminnoista on heille, jotka ovat vastaavia toimintoja tottuneet käyttämään. Ohjelmasta löytyy pieni kirjasto valmiiksi määritettyjä toimintoja, joten pyörää ei tarvitse lähteä keksimään uudestaan. Jos ei muuta, niin valmiita toimintoja voi käyttää inspiraation lähteenä omien töiden helpottamiseen.

Omat ennakkoluulot ergonomisia näppäimistöjä kohtaan olivat varsin kohtuuttomat. Vähättelin muotoilun vaikutusta käyttökokemukseen, mutta Wave Keys todisti ennakkoluulot täysin vääriksi.

Muotoilulla on totisesti väliä. On helppo sanoa, että Wave Keys tarjosi parhaan kokemani kirjoitustuntuman ja sitä on helppo suositella kaikille, jotka kirjoittavat paljon työnsä tai harrastuksensa puitteissa.

Hintaansa nähden näppäimistö tarjoaa vastinetta oikein miellyttävällä tavalla. Vajaan 80 euron hintalappu parhaasta kirjoitustuntumasta ei tunnu lainkaan pahalta. Eikä paristojakaan tarvitse olla uusimassa kovinkaan usein. Uskaltaisin väittää, että siinä kohtaa, kun mukana tulleet paristot tyhjentyvät, näppäimistö on maksanut itsensä takaisin jo kertaalleen.

Hyvää

  • Ergonomia ja kirjoitustuntuma
  • Erittäin hiljaiset näppäinäänet
  • Paristokesto

Huonoa

  • Näppäimistön koko kiinteän rannetuen kanssa
  • Hallintaohjelman tunnistusongelmat

Tekniset tiedot Logitech Wave Keys

  • Hinta: 80 €
  • Mitat: 375,97 x 218,91 x 30,53 millimetriä
  • Kytkimet: Käyttää kalvokytkintekniikkaa
  • Akkukesto (ilmoitettu): Jopa 36 kuukautta
  • Yhteysvaihtoehdot: Bluetooth ja Logi Bolt

Antti Voutilainen

”Aloitin Muroka-koulussa vajaat kuusi vuotta sitten. Jalo tavoitteeni on tulla RGB led-valaistun vyön Murokaksi vielä jonain päivänä. Harjoitusnäytteitäni päätyy pääasiassa tietotekniikka- ja peliosioihin. Välillä myös Pelaaja-lehteen. Jos en ole pyrkimässä kohti Muroka-tavoitettani, olen todennäköisesti grindaamassa Destiny 2:sta, sillä siinäkin matka on päämäärää tärkeämpi."

Muropaketin uusimmat