Uusimmat

Testi Logitech G Yeti Orb -mikrofoni – Yllättävän loistava paketti hintaansa nähden

26.11.2023 11:00 Markku Leppilampi

Logitechin leiriin siirtyneen Blue-tuotemerkin valikoimasta on löytynyt laadukkaita mikrofoneja. Aiempi kokemus Yeti X -mikrofonista oli hintaansa nähden mieluisa ja positiivinen. Miten mahtaa käydä kun mikrofonia halpuutetaan urakalla? Kokeilimme Logitech Yeti Orb -mallia – ja yllätyimme iloisesti.

Blue tunnettiin aiemmin studiolaitemerkkinä, joka teki laadukkaita mikrofoneja, kuten pidetty Blue Bottle. Nykyisin Bluen omistaa Logitech, ja valikoimaan kuuluu paljon edullisempia, sisällöntuottajille ja pelaajille suunnattuja tuotteita. Logitech on lopettanut Bluen toiminnan omana merkkinään, vaikkakin se edelleen mainitaan Logitech G -brändin alaisissa tuotteissa.

Tällä kertaa Logitechin aivoituksista on kummunnut erittäin edullinen pöytämikrofoni, joka kuuluu Yeti-mallistoon.

Jo Logitech G Yeti Orb -tuotepakkausta nostaessa huomaa, että nyt ei ole kyseessä varmastikaan ammattilaistason mikrofoni, sillä paketti on huomiota herättävän kevyt. Studiotasoon ei toki pyritäänkään, sillä tuote on hinnoiteltu erittäin maltillisesti. Mutta voisiko edullinen tuote silti tuoda kelpoa äänenlaatua sisällöntuottajalle?

Yeti Orb kuuluu ainakin nimensä puolesta samaan tuotesarjaan kuin aiemmin arvostelemamme Blue Yeti X Warcraft Edition. Se oli pätevä mikrofoni hintaisekseen, joten Yeti Orb herättää odotuksia siitä, että kyseessä saattaisi olla äänenlaadullisesti hyvä tuote.

Yeti Orb on kondensaattorimikrofoni, eli sen pitäisi kaapata herkästi käyttäjän äänet. Mikrofoni on tarkoitettu sijoitettavaksi pöydälle. Haittapuoli asiassa on, että pöydällä mikrofoni voi napata mukaan näppäinpainalluksetkin. Myös ympäristön äänet ja itse huoneen akustiikka voivat vuotaa herkästi mukaan. Se ei toki ole aina huono asia, ja joku voi kokea sen myös elävyyttä puheeseen tuovaksi asiaksi.

Tuotteen ollessa kädessä tulee todettua, että se on hyvin kevyt mikrofoniksi. Ulkonäöltään se on aika huomaamattoman tyylikkäästi muotoiltu, eikä se vedä liialti katseita puoleensa. Siinä on kuitenkin RGB-valaistus, joka tuo pienen piristysruiskeen ulkonäköön.

Mikrofonia tutkiessa havaitsee, että siitä löytyy ruuvikanta mikrofonitelinettä varten. Tuotetta ei ole siis pakko pitää pöytäsijoitettuna, jos käyttäjältä löytyy pöytään kiinnitettävä, liikuteltava mikrofonivarsi.

Sellainen vaikuttaisi olevan useiden verkkoon sisältöä tuottavien käyttäjien suosiossa, ja mahdollisia häiriöääniä vältettäessä liikuteltava ja pöytäkiinnitettävä varsi onkin suositeltava hankinta. Varsi myös parantaa mikrofonin äänenlaatua pöytäsijoitukseen nähden.

Tuotepakkauksen sisältä löytyy vielä kaksimetrinen USB-C-USB-A-kaapeli tuotteen kytkemiseksi tietokoneeseen ja dokumentaatiota. Ei yllätyksiä tällä osastolla, paitsi ehkä kaapelin pituus, joka ei ole ihan lyhintä sorttia, mistä kiitosta Logitechin suuntaan.

USB-kaapelin paikalleen sujauttamisen jälkeen mikrofoniin syttyy taivaansininen RGB-valaistus. Puhujalle näkyy vain kapeakaistaleinen RGB-valo, mutta mikronin kääntöpuolella on Logitech G -logo. Se on sijoitettu taakse ilmeisesti sen takia, että sitä voivat ihailla ennemminkin käyttäjän luoman sisällön katsojat kuin käyttäjä itse.

Logitech kehottaa tässä vaiheessa asentamaan G Hub -ohjelmiston, joten seuraavaksi sen pariin.

G Hub löytyykin jo valmiiksi asennettuna, ja sen käynnistämisen jälkeen Yeti Orb ilmaantuu Logitechin hiirustimien kaveriksi. Laiteohjelmistopäivityksen jälkeen G Hub valistaa, että halutessaan voi kytkeä päälle Blue Vo!ce -teknologian.

Se tarjoaa työkaluja kuten kompressorin äänen muokkaamiseen, ja sellaisesta saattaa olla hyötyä oman puheäänen voimakkuuden tasoittelussa ja napakoittamisessa.

Blue Vo!ce tarjoaa myös esiasennettuja profiileja, jotka ovat pöytäsijoitukseen tarkoitettu Desk – Natural sekä mikrofonivarrelle tarkoitetut Boom Arm – Broadcaster ja Boom Arm – Natural. Tässä arvostelussa käytetään kuitenkin vain omia asetuksia.

Logitechille plussaa G Hubin mahdollisuudesta kokeilla mikrofonin toimivuutta välittömästi mikrofonitestillä. Kaikki vaikuttaisi toimivan heti kättelyssä. Mikrofonisovellus tallensi äänen, ja samalla tuli huomattua, että RGB-valotehoste muuttui kokeiltaessa taivaansinisestä vihreäksi.

G Hub antaa mahdollisuuden sulkea valotehoste kokonaan, ja tämänkin voi tehdä jo mikrofonin asennusvaiheessa. Lisäksi tehoste on mahdollista kytkeä kiinteäksi, kiertoon tai sykkiväksi. Myös äänitys-/live-tilan valon väri on mahdollista vaihtaa vihreästä haluamakseen.

G Hubin asetuksista löytyy osio Sampleri, joka tarjoaa erinäisiä ääninäytteitä. Nämä on lisätty tuotteeseen varmastikin suoratoistajia varten, jotka haluavat elävöittää lähetystään hauskoilla äänillä. Valikoimasta löytyy muun muassa kummitustalo, ilmahyökkäys, miekka sekä erilaisia lyhyitä puhuttuja tokaisuja eri kielillä. Suomea ei ollut mukana.

Lightsync-osiosta tuotteen voi puolestaan synkronoida valaistuksellisesti muiden Lightsyncia tukevien tuotteiden kanssa. Lisäksi sieltä voi muokata valotehosteen tyyliä ja väriä.

Nyt voisi kokeilla mikrofonin äänenlaatua. Sitä ennen täytyy kytkeä pois päältä esiasetetut ylipäästö- ja taajuuskorjainasetukset, jotka ovat vakiona esiasetuksissa kuten aikoinaan Yeti X -mikrofonia testatessa. Samalla tulee kytkettyä pois muutkin asetukset ”Signaalin siistiminen” -osiosta, jotta mikrofonin ääntä pääsee kuuntelemaan niin sanotusti raakana.

Hetken yksikseen jorinoinnin jälkeen, ja verrattua mikrofonia useisiin aiemmin Muropaketissa testattuihin mikrofoneihin, tulee todettua Logitech G Yeti Orbin olevan varsin pätevä kampe äänenlaadullisesti. Verrattaessa pöytäsijoitettuun isoveljeensä Yeti X:ään, samalle tasolle ei äänen laadussa päästä. Ässätkin suhahtavat hiukan ärhäkkäämmin.

Yeti Orb onnistuu kuitenkin tuomaan äänenlaatuun tietynlaista intiimiyttä ja puhtautta, joka on hiukankin parempien mikrofonien tunnusmerkki. Mainittu äänenlaadullinen kokemus syntyi mikrofoniin puhuttaessa läheltä, ja mikrofonin ollessa kädessä simuloiden näin mikronivartta.

Pöytäsijoitettuna äänenlaatu – läheltä puhuttaessa – oli laatikkomaisempaa eikä niin laadukkaan kuuloista. Äänenlaatu heikkeni odotetusti kauempaa puhuttaessa, ja muuttui nasaalimaiseksi.

Verrattaessa HyperX Cloud III -mikrofoniin, Cloud III jää aneemisemmaksi, jos verrataan kädessä pidettyyn, läheltä puhuttuun Yeti Orbiin. Jos Yeti Orb oli pöytäsijoitettuna ja siihen puhuttiin läheltä – eroa ei enää juurikaan ollut kummankaan mikrofonin eduksi, ja Cloud III:n mikrofoni voisi hyvin korvata tällaisessa käyttötilanteessa Yeti Orbin. Käyttäjä ei tällaisessa skenaariossa tarvitsisi Yeti Orbia etenkään, jos saatavilla on HyperX Cloud II, jossa on parempi mikrofoni kuin Cloud III:ssa.

Hyper X Quadcast S on hintatasoltaan lähellä Yeti Orbia. Läheltä puhuttaessa ja pöytäsijoitettuna Quadcast S on kumisevampi ja bassovoittoisempi kuin Yeti Orb, johon puhuttiin vertailtaessa kädessä pidettynä ja läheltä. Vaaka kallistuu äänenlaadussa Yeti Orbin puolelle.

Jos molemmat mikrofonit olivat pöytäsijoitettuna, Quadcast S oli miellyttävämmän kuuloinen läheltä puhuttaessa. Molempien mikrofonien haittapuolena on, että kaukaa puhuttaessa äänenlaatu heikkenee enemmän verrattuna Yeti X:ään.

Äänenlaadun vertailun loppukaneettina voisi sanoa, että pöytäsijoitettuna äänenlaatu ei ainakaan allekirjoittaneelle kelpaisi, ja tällöin olisi sama käyttää vaikkapa HyperX Cloud III -pelikuulokkeiden mikrofonia. Yeti Orb tarvitsee kaverikseen mikrofonivarren – vasta silloin sen parhaat puolet pääsevät läheltä puhuttaessa esiin.

Ja sitten G Hubin syövereistä löytyvien Blue Vo!ce -äänenmuokkaimien pariin. Sihahdusten poistamiseen tarkoitettu S-limiter-muokkain muuttaa kovemmilla asetuksilla äänenväriä odotetusti tummemmaksi, mikä ei kuulostanut ainakaan huonolta, ja myös S-kirjaimet poistuivat jonkin verran takavasemmalle. Samalla kuitenkin kaikki suun maiskaukset ja kielen liikkeet olivat aika paljon selkeämpiä, jota voi pitää haittapuolena, ellei tuota ASMR-sisältöä.

S-limitteri toimi aika paljon tavanomaisen limitterin tapaan, joka oli erikoista. Tyypillisesti de-esserin eli sihausten poistajan tulisi leikata dynaamisesti vain kapealta taajuusaluekaistalta, eikä yrittää vaikuttaa muihin alueisiin.

Blue Vo!cen kohinasalvassa oli ongelmia, sillä se ei saanut taustaääniä täysin hiljaiseksi. Mikrofoni taltioi näppäinäänet vaimeasti, vaikka kohinasalpa oli täysillä, ja vaikka mikrofoni ei ollut pöydällä näppäimistön seurana. Lisäksi kohinasalpa toi puheeseen aaltomaisuutta, jota ei saanut pois kuin pitämällä kohinasalpaa maltillisilla asetuksilla. Sellaiset asetukset eivät kuitenkaan poistaneet näppäinääniä.

Kohinasalpa oli huono, eikä myöskään kohinan poisto -ominaisuus auttanut näppäinäänten poistamisessa, vaikka Logitech lupaa sen poistavan nimenomaan taustaääniä.

Onko Blue Vo!cen prosessoijista mitään apua? Kun prosessointia yhdisteli niin, että päällä olivat yhtä aikaa kompressori, limitteri ja S-limitteri, äänenlaatu sai tasaisuutta, hiukan tummuutta ja ässät vaimenivat. Äänenlaadun ei voi sanoa maltillisen prosessoinnin myötä heikentyvän, vaikkakin se muuttuu. Lopputulos olikin prosessoijien käytön myötä parempi potentiaalisen sometähden seuraavaa lähetystä varten.

Kompressori alkaa kuitenkin helposti ”pumppaamaan” äänenvoimakkuutta, joten sen kanssa täytyy olla tarkkana. Lisäksi prosessoijat tuovat entisestään esiin taustaääniä kuten näppäinten ääniä. Tästä ei kuitenkaan periaatteessa ole haittaa kuin silloin, kun käyttäjä ei puhu.

Hyvien asetusten hakemisessa auttaa huomattavasti Blue Vo!cen äänittävä mikrofonitesteri, jolla voi nopeasti kokeilla, onko omissa säädöissä menossa pöpelikköä kohti. Mainittakoon, että poksahduksia eli klusiileja ei tuntunut saavan millään täysin pois. Asiassa saattaisi auttaa erikseen hankittu puhkusuoja.

Logitechin voi sanoa onnistuneen Yeti Orbin kohdalla, eikä mikrofonivalmistaja Bluen perintöä ole menty täysin pilaamaan julkaisemalla ainakaan ala-arvoista tuotetta. Blue Vo!cen tarjoamat prosessoinnit toimivat varsin mainiosti, ja sillä sai viriteltyä äänenlaadun sellaiselle tasolle, että kehtaisi lähettää ilosanomaa eetteriin. Ilman prosessointejakin mikrofoni oli kelpo kapine, mutta ässät sihahtelivat hiukan liikaa.

Vastuuvapauslausekkeena mainittakoon, että edellisen kappaleen ylisanat koskevat mikrofonia vain silloin, kun se on liitetty erilliseen mikrofonivarteen. Sellainen kannattaa siis hankkia yhdessä Yeti Orbin kanssa.

Onneksi Logitech G Yeti Orb on hinnaltaan edullinen, eikä se kustanna kuin 69,99 euroa. Tällöin mikrofonivarteenkin saattaa jäädä muutama roponen, jottei mieli apeudu ylimääräisestä lisähankinnasta.

Hyvää

  • Äänenlaatu
  • Hinta
  • Kevyt
  • Melko maltillinen muotoilu ja tyyli

Huonoa

  • Näppäinäänet pääsevät läpi
  • Hyvä äänenlaatu tarvitsee avukseen mikrofonivarren

Tärkeimmät tekniset tiedot Logitech G Yeti Orb

  • Hinta: 69,99 euroa
  • Tyyppi: Kondensaattori
  • Näytteenottotaajuus: 24 bittiä / 48 kHz
  • Suuntakuvio: Hertta
  • Taajuusvaste: 70Hz-20KHz
  • Suurin SPL: 117 dB (THD 1% kHz)
  • Liitin: USB-C–USB-A
  • Signaali-kohinasuhde: 72 dB
  • Valaistus: RGB ja Lightsync
  • Mitat, paino: 196 x 115 x 115 mm, 230 g
  • Kiinnitys: Mukana tuleva tai mikä tahansa ¼”-20-kierteinen teline

Markku Leppilampi

"Olen useampiin medioihin työskentelevä, monista aihepiireistä kiinnostunut toimittaja. Eri verkkolehtiin tulee raapustettua juttuja muun muassa elokuvista, tekniikasta, tieteestä ja terveydestä. Muropakettiin olen naputellut vuodesta 2019 saakka tietotekniikan maailmaan liittyviä uutisia maustettuna mobiilijutuilla, ja teen myös laitetestejä. Pelisuosikkeihini kuuluvat ainakin Counter-Strike: Global Offensive, Battlefield-sarja, Civilizationit, Cities: Skylines ja Heartstone."

Muropaketin uusimmat