Uusimmat

Testi SteelSeries Arena 3 -kaiuttimet – Pienen säädön jälkeen oiva vaihtoehto kuulokkeille

06.11.2022 10:00 Markku Leppilampi

SteelSeries on tuonut markkinoille Arena 3 -nimiset kaiuttimet. Valmistajan mukaan luvassa on kristallinkirkkaat korkeat äänet, soivat keskitaajuudet ja voimakkaat matalat äänet. Laitetaanpa kaiuttimet kokeiluun.

Erityisesti tietokonekäyttöön suunnattuja kaiuttimia julkaistaan nykyisin harvakseltaan. Yksi uutuuksista on Steelseries Arena 3. Hintaa tällä setillä on kohtuulliset 150 euroa.

Tämä kaiutinsetti edustaa SteelSeriesin Arena-sarjaa, johon kuuluu muitakin kaiutinmalleja: Tarjolla on Arena 3:n lisäksi myös kalliimpi ja monipuolisempi 5.1 -ominaisuuksin varusteltu Arena 9 sekä subbarilla siunattu Arena 7. Kilpailijoina voisi pitää esimerkiksi subbarilla varustettu Logitech Z623 -kaiutinratkaisua, hieman edullisempia Creative GigaWorks T40 Series 2 -kaiuttimia tai hieman kalliimpia JBL Quantum Duo -pelikaiuttimia.

Arena 3:n pitäisi kahdella pöytäkaiuttimellaan ja ilman subbariakin riittää kuunteluelämysten luomiseen, ja ehkäpä naapuritkin kiittävät, koska alataajuudet eivät helisytä kuivauskaapin kahvikuppeja – ainakaan liikaa. Myös korvat kiittävät, jos ne saavat edes välillä tauon kuulokkeilta.

Tuotepakkausta silmäilemällä ensimmäisenä mieleen tulee sen paino. Vakuuttava paino syntyy kaiutinelementeistä, joten sisällä on selkeästi muutakin kuin muovia ja halvimmat mahdolliset komponentit.

Pakkauksessa kuvaillaan kaiutinelementtien olevan ”massiiviset”. Teknisistä tiedoista löytyy maininta, että kaiuttimet sisältävät neljän tuuman ”full-range” -kaiutinelementit. Ne toistavat taajuusalueen 50-20 000 hertsin välillä, joten ihan alimmat taajuudet eivät näillä kaiuttimilla pääse loistamaan.

Lisäksi selviää, että kaiuttimet tukevat sekä langallisia yhteyksiä että langatonta Bluetooth 4.2 -yhteyttä. Tarkistetaanpa, mitä myyntipakkauksen sisältä löytyy.

Laatikko auki, ja suojamuovien alta paljastuu kaksi melko tyylikkäästi sekä maltillisesti muotoiltua mustaa kaiutinta. Tarjolla ei ole RGB-valaistuksen runsaudensarvea, sillä tuotteessa on vain yksi merkkivalo.

 

Samalla tulee huomattua, että oikeanpuoleinen kaiutin on painavampi kuin vasemmanpuoleinen. Tämä ilmeisesti johtuu oikeanpuoleisen kaiuttimen sisällä olevasta elektroniikasta, jota on enemmän kuin vasemmassa. Lisäelektroniikasta kaiuttimen sisällä kielivät kaiuttimen takaosassa sijaitsevat liitännät: virtaliitin, headset, aux ja pc.

Headset-liitäntään voi sujauttaa mieluisat kuulokkeet, ja jos mikrofonia haluaa käyttää, SteelSeries suosittelee langatonta, sadan euron hintaista Arena-mikrofonia, jota ei kuitenkaan toimiteta mukana. Pikaopas valistaa, että liitettäessä kuulokkeet, kaiuttimet mykistyvät automaattisesti. Multifunctional Button -painiketta napauttamalla kaiuttimet saa niin ikään mykistymään.

Aux puolestaan ottaa vastaan audiosignaalia haluamastaan ääntä tuottavasta laitteesta, ja PC on tarkoitettu tietokoneelta syötettävälle audiosignaalille. Liittimet ovat kooltaan 3,5 millimetrin minijakkeja, ja kuten jo aiemmin mainittiin, äänen vastaanottaminen on mahdollista myös Bluetoothin kautta.

Tässä kohtaa olisi toivonut, että PC:n audiosisääntulo olisi toteutettu moderniin tapaan USB-liitännällä. Jos käyttäjä joutuu nappaamaan äänisignaalin emolevyn yhdysrakenteisen äänikortin 3,5 millimetrin liittimestä, laatu ei aina ole parasta luokkaa.

Oikeanpuoleisesta kaiuttimesta löytyy vielä mekaniikaltaan laadukkaan oloinen äänenvoimakkuuden säädin. Äänenvoimakkuuden säätäminen onnistui parhaiten pelkällä etusormella, eikä säädin jumittele epätasaisesti, vaan on mukavan sulava.

Asennus sujuu kivuttomasti, ja kaiuttimet ovat testivalmiina näytön molemmin puolin. Miltäs äänenlaatu sitten kuulostaa? Vertailukaiuttimina toimivat Amphion One18 -tarkkailukaiuttimet sekä SoundBlaster Katana v2 -soundbar subwooferilla varustettuna. Vielä yhtenä referenssinä toimivat Sennheiser HD600 -kuulokkeet.

Vertailtaessa esiin nousee SteelSeries Arena 3 -kaiuttimien vahva yläbassojen ja alakeskiäänïen osuus äänimaisemasta. Tämä tuo väistämättä kumisevan yleissoundin kaiuttimiin. Yli 300 euron hintaluokassa oleva Katana v2 veti selkeydessä pidemmän korren, sillä bassotaajuudet eivät korostu yläbassojen ja alakeskiäänien alueella vastaavalla tavalla kuin Arena 3:lla. Käytännössä asia ilmeni esimerkiksi siten, että musiikkikappaleiden vokaalit erottuvat heikoiten Arena 3:lla, eivätkä myöskään bassolinjat ole niin selkeitä.

 

Katanan varjopuolena on Arena 3:een verrattuna sen vahvasti värittynyt äänimaailma sekä heikompi stereokuva. Ehkä vertailu Katanaan ei kuitenkaan ole täysin reilua, sillä kyseessä on kuitenkin soundbar, jossa kaiuttimet ovat lähellä toisiaan. Katana toimikin aiemmassa arvostelussamme paremmin television kaverina kaukaa kuunneltaessa.

Arena 3:n äänentoisto parani aika paljon, jos pöntöt nosti kymmenen senttiä korkeiden vaahtomuovijalustojen päälle. Jalustoiksi kelpaa muukin materiaali, ja tärkeintä, että kaiuttimet saa nostettua pöydän pinnalta hiukan korkeammalle.

Bassot eivät olleet noston jälkeen ihan niin laatikkomaiset, ja ääni selkeytyi muutenkin etenkin vokaalien osalta. Tämä johtuu mitä todennäköisimmin pöydän pinnasta kimpoilevien akustisten heijastumien negatiivisen vaikutuksen vähenemisestä. Vaahtomuovi myös vähentää tärinöitä, ja kaiuttimien nostaminen jonkinlaisen ääntä absorboivan materiaalin päälle onkin suositeltavaa, sillä se parantaa äänenlaatua mukavasti.

Counter-Strike: Global Offensive -pelissä Desert Eagle -pistoolin jykevä laukauksen ääni on sopiva vertailuun, joten kuunnellaanpa sitä eri tuotteilla. Sennheiser HD600 -kuulokkeissa on suhteellisen neutraali äänimaailma, ja vähemmän yllättäen Amphion One18 on lähimpänä kuulokkeiden soundia. Arena 3:n yläbassot ja alakeskiäänet korostuvat jälleen, joka tuo kumisevan vivahteen Counter-Striken Desert Eagle -tunnelmaan. Katana v2 puolestaan värittää selkeästi eniten ääntä erilaiseksi. Katana v2 on kuitenkin jälleen samalla selkeämpi äänimaailmaltaan kuin Arena 3.

Voisiko SteelSeriesin tarjoamalla SteelSeries GG -sovelluksella tehdä jotain Arena 3 -kaiuttimien soundin parantamiseksi? Sitäpä kokeillaan kohtapuoliin.

Sovelluksen asentamisen jälkeen asetuksista löytyy osio Sonar. Sinne pääsy vaatii tunnuksen luomisen, josta miinus SteelSeriesin suuntaan. Hetken ihmettelyn ja virtuaalisten ääniajureiden kanssa pelailun jälkeen Sonarin sisuksista paljastuva taajuuskorjain alkaa toimia.

Taajuuskorjain on parametrinen, monipuolinen säädettävyydeltään ja myös parhaimmistoa, mitä erilaisten headsetien ja muiden tietotekniikkaan kallellaan olevien äänilaitteiden mukana on tullut nähtyä. Korjaimen haittapuolena on kuitenkin, etteivät asetukset päivity reaaliajassa – eli kun sitä säätää, vaikutus ilmenee vasta kun hiirennapista päästää irti. Tämä hankaloittaa ongelmallisten taajuusalueiden löytämistä.

Heikosta käyttökokemuksesta huolimatta, pian sovelluksen taajuuskorjaimella löytyy ongelmallinen, liian korostunut taajuusalue 150 hertsin tienoilta. Arena 3 sai uutta eloa leikkaamalla melko reippaasti tältä taajuudelta, leikkaamalla 2,5 kilohertsin kohdalta kirskuvuutta ja korostamalla minimaalisesti keskiääniä sekä viittä kilohertsiä. Äänimaailma parani huomattavasti, ja se on myös mukavan intiimi kaiuttimien pöytäsijoituksen ansiosta. Nyt Katana v2 jää selkeästi kakkoseksi siitäkin huolimatta, että Arena 3 -kaiuttimet eivät tarjoa muhevia bassotaajuuksia Amphionin ja Katanan tapaan.

SteelSeriesille kuitenkin noin kilometrin pitkä miinus siitä, että vaivalla luodut taajuuskorjaimen asetukset katosivat asetusten tallennuksen jälkeen. Kun oman konfiguraation loi, ja vaihtoi sen jälkeen toiseen konfiguraatioon, taajuuskorjaimen asetukset olivat kadonneet. Asetukset tallentuivat omaan konfiguraatioon vasta sen jälkeen, kun taajuuskorjaimen säätöihin teki muutoksia.

Erilaisia tietokonekäyttöön suunnattuja audiotuotteita testatessa on tullut huomattua, että usein asetussovellukset julkaistaan bugisina – tälläkin kertaa siis ongelmia sovellusosastolla.

Sonarin asetuksista löytyy myös tilaääntä tarjoava Spatial Audio, jossa on maltettu olla menemättä liian övereihin sfääreihin soundimaailman muokkaamisessa. Kaiuttimia käytettäessä asetukselle ei löytynyt järkevää käyttöä, mutta kuulokkeet kaiuttimien headset-liitäntään kytkemällä tehoste saattaa olla jollekulle ihan mukava soundimaailman elävöittäjä, ainakin pelikäytössä.

Käyttökelpoinen tilaääni on löytynyt tähän mennessä myös Sennheiser Epos GSX 1200 PRO ja Roccat Syn Pro Air -tuotteista. Näiden tasolle SteelSeries Arena 3 ei kuitenkaan pääse, sillä Arena 3:n Sonar-asetusten tehoste kuulostaa vähän samalta kuin seisoisit keskellä betonista huonetta, jossa ei ole ainuttakaan huonekalua tai pehmeää pintaa, ja löisit kädet yhteen – keskitasoa parempi se kuitenkin on.

Sonarista löytyy vielä Gain äänenvoimakkuuden ohjelmallista tehostamista varten, sekä äänenvoimakkuuden vaihteluja kelvolla tavalla tasoittava Smart Volume, joka ei aiheuttanut häiriöääniä ollessaan päällä. Ääntä tasoittava vaikutus tuntui korostuvan, jos Gainia sääti kovemmalle.

Smart Volumesta voi saada kyseenalaista, epäreilua hyötyä peliäänien kuulemisessa esimerkiksi Counter-Strikessa. Kaikki tehosteet toimivat myös kuulokkeissa, jos ne on kytketty Arena 3:n headset-liitäntään.

Sonar-asetukset tarjoavat ominaisuuksia myös mikrofonille, kuten kohinasalvan (Noise Gate) näppäinäänten poistamiseksi. Gatessa oli automaattinen asetus, joka ei kuitenkaan osannut poistaa näppäinääniä. Parhaiten näppäinäänien poistaminen sujui seuraamalla vierekkäisestä Windows-ikkunasta, käynnissä olevasta äänentallennussovelluksesta desibelimittaria, näppäilemällä näppäimistöä ja lisäämällä kohinasalvan vaikuttavuutta samaan aikaan, kunnes näppäinäänet hävisivät. Asetusten ollessa kohdallaan, kohinasalpa toimi hyvin.

Taustaäänien ja kohinan poisto (Noise Reduction) ei onnistunut poistamaan ainakaan taustalla kuuluvan television ääniä. Lisäksi se toi selkeitä häiriövaikutuksia äänenlaatuun, jos asetukset oli säädetty kaakkoon.

Smart Voice on mitä ilmeisimmin limitteri, jonka tarkoitus on tasoittaa oman, mikrofonin kautta kuuluvan puheen äänenvoimakkuuden vaihteluja. Jos asetuksen laittoi täysille, voimakkuuden vaihtelu ei silti kadonnut kokonaan, mutta äänen voimakkuuden ”pumppaaminen” vaikutti lisääntyvän. Parhaiten voimakkuus tasoittui liukusäätimen arvolla 0,5, eli puolivälin tienoilla. Jonkinlaista apua äänenvoimakkuuden tasoitteluun sai, ja ominaisuus on ihan käyttökelpoinen.

Bluetooth vaikuttaa toimivan yhdistämisen suhteen mainiosti. Bluetoothia tukevan laitteen saa paritettua painamalla ensin viiden sekunnin ajaksi pohjaan Multifunction Button -napin. Tämän jälkeen kaiuttimet ilmestyvät älyluuriin.

Isona haittapuolena Bluetoothia käytettäessä taajuuskorjain tai muutkaan tehosteet eivät toimi. Toki aina voi käyttää älypuhelimen taajuuskorjainta. Mainittakoon, että Bluetooth-ääni ei katkaissut äänentoistoa tietokoneesta, vaan sekoittui sen kanssa.

Hintaansa nähden SteelSeries Arena 3 -kaiuttimet ovat pätevät, eikä ainakaan allekirjoittanutta haittaisi, jos niihin olisi roponsa sijoittanut. Kaiuttimet tuovat taajuusvasteen säätämisen jälkeen kelvon äänimaiseman, mutta ilman muokkausta soundi on hiukan liian kumiseva.

Alimpia bassotaajuuksia kaiuttimet eivät tarjoa, joten naapureiden kiusaamiseen ne eivät sovi. Kasuaalipelaamiseen, musiikin kuunteluun ja elokuvien katsomiseen ne ovat kuitenkin oiva ja melko edullinen valinta. Kaiuttimilla voi olla sellainenkin funktio, että korvien lepuuttamiseksi voi vaihtaa välillä kaiuttimiin. Kuulokkeita voi sitten käyttää vain sellaisessa pelaamisessa, jossa äänten tarkka kuuleminen on tärkeää.

Hyvää

  • Säätämisen jälkeen ääni on hyvä
  • Kehtaa laittaa pöydälle, eli ulkonäkö on plussaa
  • Taajuuskorjain on monipuolinen
  • Bluetooth
  • Äänenvoimakkuuden säädin on laadukkaan oloinen

Huonoa

  • Kaiuttimissa on kumiseva äänensävy ilman taajuuskorjaimen säätämistä
  • Valmistajan ei pitäisi laskea sen varaan, että kuluttaja osaa säätää taajuuskorjainta
  • Tallennus ei tallettanut taajuuskorjaimen asetuksia
  • Taajuuskorjain ei päivity reaaliajassa
  • Ei USB-liitettävyyttä
  • Bluetoothia käytettäessä Sonar-asetukset eivät vaikuta

Tärkeimmät tekniset tiedot SteelSeries Arena 3

  • Hinta: 150 euroa
  • 4 tuuman full-range-kaiutinelentit
  • bassorefleksi kotelon etuosassa
  • Taajuusvaste: 50-20,000 Hz
  • Herkkyys: 91 dB
  • Maksimi äänenpaine: 100 dB
  • Yhdistettävyys:
    • 3,5 mm kuulokkeet
    • 3,5 mm aux
    • 3,5 mm PC
    • Bluetooth 4.2
  • Valaistus: LED-merkkivalo
  • SteelSeries GG -sovellus taajuuskorjaimella, muokkaimilla ja tilaäänellä
  • Kaiutinjalusta kulman säädöllä
  • Alustat: Windows, Mac OS X, mobiililaitteet
  • Takuu: 2 vuotta

Markku Leppilampi

"Olen useampiin medioihin työskentelevä, monista aihepiireistä kiinnostunut toimittaja. Eri verkkolehtiin tulee raapustettua juttuja muun muassa elokuvista, tekniikasta, tieteestä ja terveydestä. Muropakettiin olen naputellut vuodesta 2019 saakka tietotekniikan maailmaan liittyviä uutisia maustettuna mobiilijutuilla, ja teen myös laitetestejä. Pelisuosikkeihini kuuluvat ainakin Counter-Strike: Global Offensive, Battlefield-sarja, Civilizationit, Cities: Skylines ja Heartstone."

Muropaketin uusimmat