Uusimmat

AMD:n tulevien mobiiliprosessoreiden speksit vuodossa? Käytössä voisi olla kahta eri mikroarkkitehtuuria

20.10.2020 08:25 Muropaketin toimitus

Vuotaneiden tietojen perusteella luvassa on kuusi mobiiliprosessoria. Erikoisempi yksityiskohta piilee siinä, etteivät kaikki mallit perustu Zen 3 -mikroarkkitehtuuriin.

AMD:n tulevien mobiiliprosessoreiden väitetty mallisto päätyi verkkoon Twitter-käyttäjän ExcutableFix toimesta. Käyttäjä listasi yhteensä kuusi eri mallia. Erikoisen mallistosta tekee se, että puolet prosessoripiireistä perustuu Zen 2 -mikroarkkitehtuuriin ja loput Zen 3 -mikroarkkitehtuuriin.

Cezanne-koodinimellisiä (Zen 3) malleja ovat Ryzen 7 5800U, Ryzen 5 5600U ja Ryzen 3 5400U.

Kärkimallina toimivasta Ryzen 7 5800U -mallista löytyy kahdeksan prosessoriydintä ja SMT-tuki. Vega-arkkitehtuuriin perustuvia laskentayksikköjä on myös kahdeksan.

Ryzen 5 5600U -malli on kuusiytiminen ja siitäkin löytyy SMT-tuki. Vega-arkkitehtuuriin perustuvia laskentayksikköjä siitä löytyy seitsemän.

Ryzen 3 5400U -mallista löytyy neljä prosessoriydintä ja siitä löytyy myös SMT-tuki. Laskentayksikköjen määrä laskee tässä mallissa kuuteen kappaleeseen.

Kahden ensimmäisen mallin kohdalla perus- ja boost-kellotaajuudet ovat 200 megahertsiä korkeammat kuin edellisen sukupolven vastaavat mallit. Ryzen 3 5400U -mallissa peruskellotaajuus on laskenut edellisestä sukupolvesta, mutta boost-kellotaajuus on 300 megahertsiä korkeampi.

Lucienne-koodinimelliset (Zen 2) mallit ovat Ryzen 7 5700U, Ryzen 5 5500U ja Ryzen 3 5300U. Prosessoriytimien ja Vega-arkkitehtuuriin perustuvien laskentayksikköjen määrät ovat yhtenevät Cezanne-koodinimellisten sisarmallien kanssa. Erona ovat aavistuksen alhaisemmat kellotaajuudet.

TDP-arvo kaikissa edellä mainituissa malleissa on 10-25 wattia.

Toistaiseksi vuotoon on syytä suhtautua terveellä varauksella Yksinään se, että mallistosta löytyy kahteen eri mikroarkkitehtuuriin perustuvia malleja, vaikuttaa hyvin oudolta.