Uusimmat

Apple esitteli tukun uutuuksia WWDC09-tapahtumassa

09.06.2009 15:50 Juha Kokkonen

WWDC09

Apple esitteli eilen illalla San Franciscossa kello kahdeksan Suomen aikaa alkaneessa Apple Worldwide Developers Conference 2009 -tapahtuman (WWDC09) keynote-puheessa kourallisen rauta- ja ohjelmistopuolen uutuustuotteita.

Engadget, Phil Schiller keynote live from WWDC 2009

MacBook ProEnsimmäisenä päivänvalon näkivät uudet MacBook-kannettavat. Superohut MacBook Air sai reilun pudotuksen hintaansa, lähtöhinnan ollessa nyt 1449 euroa. MacBook Pro -malleista 17-tuumainen koki vain hinnanalennuksen – nyt aloitusmallin hinta on 2299 euroa. Uudistuksen kokivat sen sijaan 13- ja 15-tuuman MacBook Pro -mallit, joiden hinnat alkavat 1149 ja 1649 eurosta. Molemmat perustuvat yhdestä alumiinikappaleesta valmistettuun unibody-runkoon ja käyttävät nyt 17-tuumaisesta mallista tuttua litium-polymeeri-akkua. Akku ei valitettavasti ole käyttäjän vaihdettavissa, mutta sen iäksi kerrotaan viisi vuotta ja kestoksi yhdellä latauksella jopa 7 tuntia. Lisäksi ExpressCard-paikka on korvattu SD-muistikorttipaikalla ja myös 13-tuumaisesta mallista löytyy nyt FireWire 800 -portti.

Applen lehdistötiedote

Engadget, Apple’s new MacBook family: non-removable batteries, lower prices

Kannettavien jälkeen julkaisuvuorossa oli Mac OS X 10.6 ”Snow Leopard”, jota Apple esitteli jo viime vuoden WWDC:ssä. Lumileopardi tulee saataville syyskuussa ja sen päivityshinta on edellisen Leopard-version omistajille erittäin huokeat 29 dollaria. Käyttäjät, jotka ostavat Leopardilla varustetun koneen loppuvuoden aikana, saavat päivityksen kymmenellä dollarilla.

Snow LeopardApple kehuu OS X 10.6:n olevan nopeampi ja suorituskykyisempi kuin edeltäjänsä, vaikka Snow Leopard viekin vain puolet OS X 10.5:n vaatimasta kiintolevytilasta. Lumileopardin myötä järjestelmäsovellukset, kuten Finder, Mail, iCal, iChat ja Safari 4, ovat ensimmäistä kertaa 64-bittisiä. Ohjelmistokehittäjät arvostavat varmasti Grand Central Dispatch (GCD) -tekniikkaa, joka helpottaa moniytimellisten suorittimien hyödyntämistä sovelluksissa, sekä OpenCL:ää, joka on C-pohjainen avoin ohjelmointikieli GPU:n hyödyntämiseksi myös muissa kuin grafiikkatehtävissä. Lisäksi uutta on mm. sisäänrakennettu Microsoft Exchange Server 2007 -tuki, QuickTime X ja käsialantunnistus.

Applen lehdistötiedote

Engadget, Apple shipping Snow Leopard in September, $29 upgrade

Safari 4Uuden käyttöjärjestelmän ohella Apple julkisti myös lopullisen version Safari 4 -selaimesta, joka on ollut saatavilla beetaversiona viime helmikuusta lähtien. Safari 4:n Nitro-moottorin kehutaan pyörittävän JavaScriptiä jopa 4,5 kertaa vanhaa Safari 3 -selainta nopeammin. Safari 4 on saatavilla Windows-, Snow Leopard-, Leopard- ja Tiger -käyttöjärjestelmille, mutta vain uusimmalla Snow Leopardilla hyödynnettävissä on ”Crash Resistance”-ominaisuus, joka palauttaa selaimessa tai välilehdellä auki olleen sivun plug-inin kaatumisen jälkeen. Tämä johtuu siitä, että Snow Leopard ajaa plug-ineja erillisinä prosesseina, joten niiden kaatuminen ei kaada koko selainta. Lisäksi ainoastaan Snow Leopardissa Safari 4 toimii 64-bittisenä sovelluksena, minkä ansiosta Nitro-moottorin luvataan olevan jopa 50 % nopeampi.

Applen lehdistötiedote

Engadget, Safari 4 released today, offering ’unparalled speed’

Keynote-esityksen loppupuolella parrasvaloihin pääsivät uusi iPhone OS 3.0 sekä tapahtuman ehkäpä odotetuin julkaisu, eli kolmannen sukupolven iPhone (mallinimeltään iPhone 3G S). Mobiililaitteista lisää kertoo TaskuMuro.