Uusimmat

Apple voitti, Mac-kloonien valmistaja konkurssiin

27.05.2009 12:34 Sampsa Kurri

Floridalainen kohua herättänyt Mac-kloonien valmistaja Psystar on hakeutunut konkurssiin. Open Computer -tietokoneita kaupanneella Psystarilla on velkaa yli 250 000 dollaria ja suurimmat velkoajat ovat kuljetusyritykset kuten DHL, Yhdysvaltojen verohallitus ja lakifirma Carr & Farrell.

Apple haastoi Psystarin oikeuteen Mac-klooneista viime vuoden heinäkuussa. Psystar reagoi tilanteeseen vastakanteella, jonka perusteena oli Applen markkina-aseman väärinkäyttö. Perusteena oli myös rajoitukset siitä, mitkä yritykset saavat valmistaa Mac-käyttöjärjestelmällä varustettuja tietokoneita. Oikeus hylkäsi kuitenkin marraskuussa Psystarin vastakanteen ja piirituomari William Alsup selitti 16-sivuisessa päätöksessään, etteivät Applen tuotteet dominoi markkinoita, eikä sitä näin ollen voida pitää monopolistina.

Joulukuussa Apple kovensi panoksia ja yrityksen mukaan Psystar rikkoi DMCA-lakia (Digital Millennium Copyright Act) kiertämällä Applen Mac OS X -käyttöjärjestelmissä olevan kopiointisuojauksen. DMCA on laki, joka kieltää ohjelmistoihin tehtyjen kopiointisuojausten kiertämisen, koodinpurkusovellusten valmistamisen ja myymisen, joilla voi laittomasta kopioida sovelluksia, sekä asettaa internetpalveluntarjoajia vastuulle asiakkaiden törttöilyistä.

Psystar ei yllättäen syyttänyt Applea konkurssihakemuksessaan, vaan totesi vaikeuksien johtuvan muun muassa talouskriisistä ja yhteistyökumppaneiden talousvaikeuksista.

The Mac Observer, Psystar Files Bankruptcy, Stalls Apple’s Case

CNET News, Mac clone maker Psystar files for bankruptcy protection