Uusimmat

CES 2011: Intelin esittelyalue pullisteli Sandy Bridgellä, MeeGo kokeiltavana

07.01.2011 10:37 Ville Suvanto

Muropaketti @ CES 2011, Las Vegas: Intel on näyttävästi esillä CES 2011 -tapahtumassa, sillä sen iso esittelyalue on keskeisellä paikalla pääsisäänkäynnin jälkeen. Alueella esitellään Sandy Bridge -prosessoreiden keskeisiä ominaisuuksia, laitteita sekä innovaatioita.

Esillä oli myös Intelin ja Nokian kehittämä MeeGo-käyttöjärjestelmä, johon perustuvia älypuhelimia odotetaan Nokialta markkinoille myöhemmin tänä vuonna. Intel esitteli MeeGo-käyttöjärjestelmää minikannettavalla.

Esittelyalueen etukulmassa on pylväsnäyttöjä, joiden kuvioiden esittämistapaa voidaan säätää kosketusnäytöltä. Liukukytkimillä säädetään palikoiden määrää, painovoimaa, äänen painoarvoa liikkuvuuteen sekä hohtoa.

Esillä on 300 millimetrin piikiekko, johon on valotettu Sandy Bridge -koodinimellisiä Core i5 -tuoteperheen ytimiä. Kukin piisiru rakentuu noin miljardista transistorista ja sisältää neljä ydintä sekä grafiikkaohjaimen.

Innovatiivisempaa puolta edustaa kameroilla toteutettu ratkaisu, joka toimii eräänlaisena reaaliaikaisesti päivittyvänä leikkikenttänä. Järjestelmään oli tehty esiasetuksia muun muassa veturille, talolle ja lohikäärmeelle ja kun jokin näistä tuodaan pöydälle, laitteisto syöttöö kuvaa videotykin kautta pöydälle. Veturin tapauksessa käyttäjä pystyy vetämään kädellä haluamansalaisen junaraiteen ja kun lohikäärme viedään tarpeeksi lähelle taloa, se alkaa syöstä tulta taloa kohti.

Liikkeentunnistus on kovassa huudossa ja Nintendo Wiin viitoittamalle tielle on lähtenyt myös Microsoft Kinectin kanssa. Intelin alueelta löytyy niin ikään liikkeentunnistusta ja ruudulta pystyy seuraamaan, miten henkilön liikkeet peilautuivat edessä olevan kameran kautta ruudulle.

Pelaamisen uutta ulottuvuutta esitellään Portal 2 -pelin säestyksellä, jossa liikkuminen tapahtuu kahdella ohjaimella. Ohjaimia liikuttamalla tiettyihin suuntiin kohdetta saatiin ainakin esittelevän henkilön kokemuksella liikuteltua näppärän näköisesti.

Taulutietokoneita ja minikannettavia on esillä yllin kyllin ja niistä mielenkiintoisinta antia edustaa erittäin pienikokoinen minikannettava, jonka näyttö on arviolta viisituumainen ja näppäimistö ilmeisesti toteutettu OLED-teknologialla. Näppäimien taustavalaistut kuvat vaihtuvat tilanteen mukaan, mutta tuotteen varsinainen käyttötarkoitus jäi hienosta toteutuksesta huolimatta Muropaketin toimitukselta hämärän peittoon.

Intel on työskennellyt läheisesti Nokian kanssa MeeGon parissa ja kyseessä on Linuxiin perustuva käyttöjärjestelmä, joka on suunnattu varsinkin mobiililaitteisiin. Esillä on minikannettava, jossa pyöritetään MeeGo-käyttöjärjestelmää, jonka käyttöliittymä on hyvin pelkistetty, ja lisäksi laitteella pyöritettiin videoita.

Intel julkisti vuosi sitten CES 2010 -tapahtumassa AppUp-sovelluskaupan, joka on myös tänä vuonna esillä. Sovelluskauppa on kehitetty minikannettaville ja se tarjoaa ilmaisia sekä maksullisia ohjelmia. AppUp vaatii toimiakseen, että käyttäjä asentaa ohjelmiston koneeseensa, minkä jälkeen siihen voi ladata esimerkiksi suomalaista käsialaa olevan Angry Birds -pelin.

Intelin tulevaisuudennäkymät ovat digitalisoidussa kodissa ja näkemystä on tukemassa pieni esittelyikkuna. Ikkunan takaa löytyy muun muassa ovenkahva, pistorasia, lämpömittari sekä antenneja, joiden tarkoituksena on kuvata mahdollisuuksia, miten kodin eri kohteita voidaan tulevaisuudessa monitoroida esimerkiksi taulutietokoneella.